Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość thee endd

BLOKUJEMY STACJE PALIW 26 LUTEGO!!!!!WYJDZMY WSZYSCY!!!!

Polecane posty

Gość thee endd

W sobotę 26 lutego, o godzinie 12.00 organizujemy protest TANKUJEMY ZA ZŁOTÓWKĘ przeciwko zbyt wysokim podatkom nałożonym na paliwa w Polsce, a co za tym idzie, cenom zbliżonym 5 zł za litr. Protest polegać będzie na zablokowaniu dojazdu do każdej ze stacji paliw w mieście. Proszę Was kierowców o czynny udział w proteście - minimum 2 godziny blokady. Bądźmy pierwszym miastem (każdy w swoim mieście) w Polsce, które zrobi takie coś. Wiem z innych for internetowych, że może to być początkiem fali w całym kraju. Celem protestu jest obniżenie akcyzy na kupowane przez nas paliwo. Sukcesem będzie i 30 gr na litrze. Za ceną paliwa idzie podwyżka cen żywności w sklepach. Przy naszych zarobkach - 1300 zł (daj Boże!!!) na rękę - już nas nie stać na podstawowe artykuły. Liczę na to, że ta inicjatywa pozwoli nam wrócić do normalnych cen (3,80 zł za 1 l Pb95 sprzed 2 lat, gdzie cena baryłki ropy była dwukrotnie większa niż teraz) . Jestem szarym obywatelem, który walczy o swoje dobro, a tym samym też o dobro reszty społeczeństwa. Powielajcie tę informację na forach, portalach społecznościowych i wszędzie gdzie to możliwe, przekażcie informację swoim bliskim. Jeden człowiek nic nie zrobi, ale grupa może wszystko. Do dzieła!

Protest jest słuszny, ale forma jest zła. Bo blokowanie stacji paliw utrudni życie osobom pracującym na stacji i zwykłym obywatelom. Co innego pikieta pod sejmem (gdzie ustalane są stawki podatków). Niestety polityka unijna dąży do wyrównywania (podnoszenia) cen paliw.

Gość ehh juz to widze
niestety wszyscy beda sie bulwersowali tylko w uchu i wsrod znajomych nikt nie wyjdzie strajkowac

W 2008 roku (przed chwilą szukałem) akcyza wynosiła 1565zł / 1000L czyli tyle samo co teraz. Natomiast baryłka ropy kosztowała 40 dolarów a teraz kosztuje 100 dolarów. Więc proszę nie szerzyć dezinformacji.

Polecam poczytać tego Pana: http://tomaszcukiernik.pl/artykuly/artykuly-wolnorynkowe/unia-podniesie-nam-ceny-paliw/ rząd jedynie może obniżyć stawkę podstawową VAT na wszystkie produkty którą to ostatnio nam podniósł. Wg prawa unijnego minimalna stawka podstawowa to 15%. więc możemy swobodnie obniżyć ją o 2-3 pkt zamiast podwyższać.

Gość aktualnie stawka
akcyzy może wynieść więc 1410 zł / 1000L co przełożyło by się na obniżenie ceny paliw w hurcie o 15gr / L więc cena paliwa mogłaby być niższa o 18gr.

Uf , zablokujcie stacje :D Będe miała wolne :classic_cool: Tylko po stacjach się nie kręcicie, dajcie nam odpocząć :) Powiem tak.. i tak to nic nie da, niestety 🖐️

Jak podałem wyżej cytując źródła z internetu nie możemy obniżyć akcyzy poniżej 1,41 zł a VAT poniżej 15% więc cena może być niższa o maksymalnie 20-30 gr. Cena hurtowa benzyny to 2,30 zł z marżą rafinerii bez podatku akcyzowego. Ponieważ podpisaliśmy traktat akcesyjny to nic nie możemy :O.

Gość mam takiego pomysła
A ja proponuję protest po cichu. Tego dnia nikt nie tankuje paliwa. Nigdzie.

Gość gnam
Blokada stacji dystrybucnych może tylko spowodować wzrost cen z powodu dużej straty na sprzedaży. Ja proponuje zablokować Warszawę, czy też dzielnice rządowe (Wiejska i okolice) tak na tydzień by trochę pogłodowali nasze Pany. Tylko czy policja i wojsko na to przystaną?

Gość setter
Akcja godna poparcia; chodzi o to aby tankować minimalną ilość, dzięki temu powstanie czasowy korek i ci co nie muszą tarują sobie tankowanie; chodzi o danie sygnału właścicielom stacji oraz ustalającym podatki, że nie godzimy się na te ceny.

Gość dupochlast
Jestem jak najbardziej za protestem,cena 6zł za litr to stanowcza przesada!!!Przy naszych mizernych zarobkach!!!

Gość patrze i nie wierze....
Jak tak dalej pojdzie to za dwa lata bedziemy placic za 1l/10zl!!!! dopoki nic nie zrobimy my obywatele to beda nas nacinac na kase i bedzie coraz gorzej!!!! zamiast kupic chleb maslo i wedline to bedziemy kupowac 1l/benzyny czy to jest normalne??!! zaraz samochod bedzie tylko dla bogaczy i znowu zacznie sie czas jak po wojnie i bedziemy jezdzic bryczkami bo nikogo nie bedzie stac zeby zatankowac auto. czy wy ludzie tego nie widzicie?? przeszko 40% ceny to jakies podatki i oplaty ktore dostaje panstwo. skoro kiedys byla ropa za 3,20 i ludzie zyli panstwo funkcjomowalo to czemu nie moze byc tak dalej??!! co sie zmienilo??!! bo chyba duzo sie nie zmienilo oprocz rzadzacych....zastanowcie sie ludzie co tutaj sie dzieje!!!!!

Gość Gniezno - Września
JA jestem za protestem . mam nadzieje ze wiecej ludzi bedzie solidarnie uczestniczyc w protescie .