Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Prosze napiszcie mi co potrzebne jest do chrztu? Co kupują rodzice chrzestni, bo nie mam zielonego pojęcia, a syn ma chrzest 19 lutego.

u nas jest taki zwyczaj że chrzestna kupuje wyprawkę a chrzestny płaci za chrzest i kupuje świecę i pamiątkę -taką książeczkę

To właśnie zależy od tego gdzie mieszkasz. Bo czytałam tu na kafe, że w różnych częściach kraju są różne zwyczaje. U nas (mieszkam na Podlasiu) matka chrzestna ubiera dziecko do chrztu, czyli cała wyprawka należy do niej. Plus kupuje pamiątkę chrztu, jakąś książeczkę czy coś. Chrzestny zaś płaci za chrzest w kancelarii przed chrztem, kupuje świecę i złoty łańcuszek jako pamiątkę. Ale oczywiście bez tego łańcuszka może się obejść ;]

Gość mama sama w domu...
u mnie też jest zwyczaj chrzestna szatkę i kwiaty a chrzestny świecę ale na chrzcie mojego synka wszystko kupiliśmy sami nie chciałam obciążać finansowo chrzestnych jestem z warmińsko-mazurskiego województwa

U nas zachodniopomorskie chrzestna kupuję szatkę i może ubrać dziecko do chrztu,a chrzestny kupuję świecę.A reszta należy do rodziców,ale to niema reguły musicie dogadać się z chrzestnymi.