Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oleksanda

na co dostalyscie zwolnienie L4?

Polecane posty

Gość oleksanda

na jakie przypadlosci ciazowe dziewczyny dostawalyscie zwolnienie L4? co to jest zwolnienie platne 80% a 100%? czy na tym zwolnieniu 100% wskazywane jest przez lekarza ze trzeba lezec?

Gość mama julkiiiiiiiiiii
100% nie musisz lezec ja poweidzialam ze zle sie zcuje nie dam rady siedziec 8 godz przy kompie bo mi niedobrze ze wymiotuje ze musze dojezdzac autobusem daleko -była zima wtedy bez problemu dostałam L4

Gość ewasolipiwko
Ja dostalam z powodu obrzęków, których dostawałam gdy stałam dłuzej na nogach

Gość matrice
a mnie lekarz na pierwszej wizycie zapytal: zwolnienie piszemy? i odpowiedzialam TAK

Gość mama julkiiiiiiiiiii
a przy czym pracujesz? powiedz ze bardzo zle sie czujesz, nic nie jesz wymiotujesz mam okropne mdlosci

Gość marcówka1122
w coązy od pierwszych tyg. jak chcesz możesz iść na l4, ja poszłam dopiero pod koniec 7 miesiąca i w sumie żałuje tego mogłam jeszcze z miesiąc pracować. ale ciąża mi przebiegała prawidłowo więc nie miałam do tego przeciwskazań a poszłam na l4 bo rodzinka mi kazała w to był błąd

Gość Jagtmdag
Ja plamienie i skurcze...

Gość oleksanda
a jak w piatym miesiacu bedzie u mnie wszystko ok,to lekarz pewnie nie zapyta nawet nic na temat zwolnienia? ciekawe - pewnie lekarze z NFZ rzadziej proponuja zwolnienie niz ci do ktorych chodzimy prywatnie... do 6 miesiaca ciazy nie zamierzam isc na zwolnienie ale w 6 tym miesiacu moze mi byc ciezko chodzic do pracy i ciekawi mnie czy lekarz mi zaproponuje zwolnienie....

Gość marcówka1122
on ci nie musi proponować mówisz mu że chcesz i tyle czy prywatnie czy na fundusz. w ciąży nie musisz się zle czuc by takie zwolnienie dostać

Gość atomaniaczka
ja pracowałam w markecie po 12 godzin dostałam L4 , ale z powodów medycznych miałam non stop stawijąca sie macice, przez co szyjka bardzo się skracała miałam też nakaz leżenia, który ignorowałam bo tak strasznie mi sie nudziło w domu gdybym miała inną pracę to pracowałabym jak najdłużej

Gość marcówka1122
ja też wolałam pracować ale dojeżdzałam do pracy kilkanaście km. autobusem w grudniu i styczniu były silne mrozy wiec nie raz troche wymarzłam dlatego poszłam na l4, ale lekarzowi sie z tego nie tłumaczyłam chciałam i wypisał choc wszystko inne było ok. a odkąd jestem na l4 mam madciśnienie, waga mi gigantycznie rośnie od początku stycznie przytyłam 12kg. mam wielowodzie tak wiec mozna powiedzieć że problemy zaczęły się na l4 dopiero

Gość oleksanda
pytam dlatego ze ... sa kontrole z Zusu i czasami po prostu chcemy zwolnienie bo zle sie czeujemy ale co powiemy babkom z zusu jak niespodziewanie odwiedza nas w domu z zapytaniem dlaczego pani nie pracuje co pani doalega?? albo jeszcze lepiej-jak stwierdza ze nudnosci,zle samopoczucie i lek iw ciazy to za malo zeby ZUS wyplacal pieniadze z L4...

to chyba nie te czasy, że zus chodzi po domach? wiem, że dostaje się wezwanie, żeby się stawić na komisji lekarskiej, i dopiero tam tłumaczysz lekarzowi, co ci jest. bo wątpię, żeby z lekarzem chodzili - trochę komuną trąci ;)

Gość marcówka1122
kochana jesteś w ciąży!!! będziesz mieć skierowanie od ginekologa połoznika, w ciązy na l4 są troszkę inne prawa niz w zwykłej chorobie...(ciąża to nie choroba)! uwierz mi nikt się z zusu nie będzie czepiał

Gość 45454545
ja dostałam na nadciśnienie i grozi mi przedwczesny poród... a z mdłościami i złym samopoczuciem chodziłam do 5 m-ca i dodam ze pracuje w sklepie i tez dojeżdzalam autobusem 16 km

Cześć, ja jestem na zwolnieniu od 4 miesiąca. Powód skracająca się szyjka macicy. Jak wszystko wróciło do normy dalej kontynuuje zwolnienie ze względu na odległość od pracy, 8 godzin przed komputerem w jednej pozycji, bóle krzyża i szybkie męczenie się. Nie miałam najmniejszego problemu z dostaniem L4. A o kontrolach Zusu kobiet w ciąży nie słyszałam. Marcówka ma rację. Zwolnienie w ciąży to troszkę coś innego niż zwykłe chorobowe. Zwolnienie jest płatne 100% i nie trzeba leżeć. Ja ani razu nie miałam zaznaczonego leżenia. Na początku płaci Ci pracodawca, a później pieniądze są z Zusu, tylko nie pamiętam po jakim czasie. Chyba, że w firmie pracuje powyżej 20 osób wtedy nadal pensję masz z firmy tak jak zwykle a później Zus rozlicza się już z Twoją firmą.

A ja poszłam na zwolnienie od 5 tygodnia. Pracy nie mam ciężkiej, ale jak lekarz dowiedział się że dojeżdżam ponad 80 km codziennie w obie strony naszymi kochanymi kolejami ( przetłoczonymi bo zamiast 3 wagonów jedzie 1, zimnymi i wiecznie spóźniającymi się z zakatarzonymi i zakichanymi podróżnymi) i wstaję po 4-tej rano a wracam około 18 to od razu dostałam L4. To był grudzień, wiecie co się wtedy działo na kolei. I nie tyję, ani nie mam kłopotów ze zdrowiem, wręcz przeciwnie wreszcie wyleczyłam kaszel z którym borykałam się wcześniej od kilku tygodni. Ale na zwolnieniu we wskazaniach ciągle lekarz zaznacza mi ze mam leżeć, nie wiem dlaczego? Może w tak wczesnej fazie ciąży to konieczne żeby ZUS się nie czepiał.

Gość sssssssssssssssssssssssaax
ja bylam na zwolnieniu od 3 msca ciazy, mialam 1 tzn lezec w zaleceniach... uwazajcie na kontrole zus

Większość lekaży bez większych problemów wypisuje zwolnienie, ale w kartotece musi wpisać uzasadnienie, bo ZUS może go skontrolować, a zwolnienia od tak sobie dać nie może Koleżanka miała na zwolneniu napisane, że ma leżeć i miała kontrolę, były dwie osoby, zobaczyły tylko, że jest w domu i w dodatku w piżamie i to wszystko. Ja mam zwolnienie "chodzące" i jak do tej pory nikt mnie nie kontrolował.

a zwolnienie dostała, bo miałam mega uczulenie na twarzy i szyi po odstawieniu leków odczulających, uczulenie już dawno zeszło, a lekarz wypisuje zwolnienie dalej i nawet nie pyta czy chcę ;)

Gość iiitiii
a mnie skontrolowali.... przed samym koncem ciazy mialam 1 nie bylo mnie w domu . Musialam sie grubo tlumaczyc.. wstrzymali wyplate! wiec lepiej uwazac !!!

Gość AnnaB.Z
drogie Panie: zapewniam kontroluja kontroluja( dwie osoby) w roznych porach najczesciej rano :D nie pytajcie skad wiem:D oznaczenia 1 i 2 1 chory powinien lezec- jak skontroluja i nie ma danej osoby w domu- to sa klopoty- trzeba sie grubo tlumaczyc- mozna probowac sie tlumaczyc ze np. lezalo sie u mamu, nie slyszalo sie dzownka, bylo sie w lazience.... czasem te tlumaczenie wytsarcza. 2- chory moze chodzic- chodzic czytaj: do lekarza, na wyniki, ewentualnie do sklepu po podstawowe produkty niezbedne do zycia! do apteki ( trzeba okazac dowod np. paragon).

jeżeli któraś ma wpisaną "1" czyli ma leżeć, to może się wytłumaczyć, że była w domu i słyszała dzwonek/domofon, ale musi leżeć a nikogo więcej nie było w domu, żeby otworzyć :P

ja byłam od początku na L4 ze względu na pierwszą ciążę w której miałam mega problemy i zakończyła się w 33tc, w tej miałam zakładany w 21tc szew na szyjke i w moim przypadku nie było mowy o pracy i miałam leżące L4 nikt mnie nie kontrolował ale wiem że kontrole się zdarzają ale powiem wam że jakbym mogła to bym do końca pracowała bo w domu leżąc to na głowe można dostać więc polecam jednak pracować jeśli stan zdrowia na to pozwala bo przynajmniej nie ma się czasu by myśleć o tym jak wiele złego może nas w ciąży spotkać :/

Gość gregorianski ...
W wiekszosci przypadkow przypuszczam ze "na lenia" :P.... bo nie jest mozliwe ze 90% ciaz w Polsce to ciaze "zagrozone" :O

Gość anette_beingd
Ja mam zwolnienie 2B ponieważ jestem po dwóch poronieniach a w tej ciąży byłam już dwa razy w szpitalu (plamienie, drugi raz krwawienie). Z czego mój lekarz powiedział, że teraz jest ok i mogę wrócić do pracy - masakra jakaś - a w pracy, stres, stres, stres. Poszłam do innego gin. i bez problemu wypisał mi l4.

mi zaczely sie skurcze w 33 t.c. a to, ze pracowalam po 12 godz przy kompie, mialam bol kregoslupa i puchnace nogi to mojej lekarki nie wzruszalo. Panstwowy lekarz da Ci zwolnienie tylko w powaznych problemach z ciaza