Ewa, 33 1 Napisano Czerwiec 20, 2011 a ja właśnie mam zamiar zrobić takie coś, chyba to sie ratatuja nazywa - czyli pokrojone rózne warzywa na blachę, zalane sosem i upieczone zastanawiam się, czy bakłażana trzeba jakoś wcześniej przygotować, żeby nie byl gorzki? posolić, odstawić? przepłukać? czy nic nei robić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mkiuyuyreer Napisano Czerwiec 20, 2011 Ewa, baklazan musisz pokroic i posypac sola a soczek , ktory powstanie (takie kropelki) usunac- w nim wlasie jest ta cala goryczka :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Czerwiec 20, 2011 tak własnie myslalam, ale nigdy nie robilam bakłażana, więc nie byłam pewna dzieki :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jakem robiła musake Napisano Czerwiec 20, 2011 pokroiłam bakłażany na plastry, posoliłam, przykryłam czymś ciezkim żeby szybciej zmiękły i gorycz wypłyneła. Ps,wówczas pierwszy raz zetknełam sie z bakłażanem i powiem wam, że smakiem mnie nie zachwyciła a wrecz przeciwnie. Cukinie natomiast uwielbiam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
o kurka 0 Napisano Czerwiec 21, 2011 Co macie dziś na obiad? U mnie fasolka - dostałam sporo tej fasolki, może nawet na zamrożenie zostanie. A mąż, który musi mieć coś mięsnego, bo bez tego, to jakby deser jadł :D pyzy z mięsem zje od mojej mamy. Ach, te mamusie nasze :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Czerwiec 21, 2011 dobrze, ze mój nie grymasi i zje, co dostanie :) a nawet mówi, że niekoniecznie musi być mięso codziennie więc dzisiaj nie bedzie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Czerwiec 21, 2011 Musze powiedzieć, że ratatuj(a) wyszła rewelacyjnie, umieszczam ją od dzisiaj w stałym wiosenno-letnio-jesiennym menu. Z gotowców dałam sos z winiar "pomysł na ratatuj" (nie ma w nim chemii), ale możnaby go zastąpić innym sosem pomidorowo-paprykowym. Ale żarełko mi sie udało :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ewa a możesz napisać jak robił Napisano Czerwiec 21, 2011 aś? mam w domu ratatuj ale jeszcze nie robiłam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Czerwiec 21, 2011 ak zwykle, wg zamysłu ogólnego, ale dałam pokrojone (na blachę do ciasta): - młode ziemniaki pokrojone na 4, w mundurkach - cukinię - paprykę - pomidora - bakłażana (wcześniej posolony i po 15 minutach wypłukany) - pieczarki na 4 pokrojone - cebulę cukrową posypałam to mieszanką ziołową jakąś tam, zalałam tym sosem z winiar (proszek rozrobiony z wodą) i jeszcze trochę olejem i do piekarnika na jakiąś godzinkę, na 180 st. palce lizać :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość podpowiem ... Napisano Czerwiec 21, 2011 ratatuj to danie z samych warzyw, bez miesa. dodatek miesa mielonego to wymysl firmy winiary :P ciekawe skadinad co w tym "pomysle" jest, jak nie sztucznosc ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Czerwiec 22, 2011 jak wrócę do domu, to Ci przepiszę sklad, skoro jesteś taka ciekawa :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Czerwiec 23, 2011 nie napiszę, bo torebkę wyrzuciłam i miałam tylko jedną ale możesz mi wierzyć, chemii nie było, warzywa, przyprawy, zioła, sól a dzisiaj na obiadek pieczone kotlety mielone z ryżem w środku i amarantusem i innymi śmietkami, do tego kartofelki (wymysł M.) i młoda kapustka z koperkiem duszona z drugiej części zrobiłam kuleczki w sosie cebulowym, pójda do zamrażarki na później, zresztą część kotletów chyba też, bo jakoś dużo mi wyszło Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dangol2 Napisano Czerwiec 23, 2011 EWa jak robisz sos cebulowy? pulpety gotujesz juz w nim czy smazysz ?i dopiero dorzucasz do sosu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Czerwiec 23, 2011 sos: gotuję suszone warzywa i posiekaną cebulę, doprawiam i jest sos pulpeciki wrzucam od razu do sosu, są malutkie, więc po 15 minutach są gotowe nie smaże niczego, jeśli nie jest to absolutnie konieczne; staram sie jeść zdrowo, a smażenie zdrowe nie jest ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dangol2 Napisano Czerwiec 23, 2011 Ewka ale gotujesz te warzywa , cebule na wodzie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Czerwiec 23, 2011 tak, na wodzie w niewielkiej ilości, typu pół litra, tyle sosu mi wystarczy w zupełności do kulek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Czerwiec 29, 2011 dzisiaj schabowe, zrobilam tradycyjnie, w panierce, po usmażeniu włożyłam do gara, żeby "doszły" pierwszy raz tak zrobiłam, ciekawe czy będa miękkie, bo słabo rozbiłam, nie chciało mi się tłuc... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Lipiec 4, 2011 dzisiaj duszone plastry wołowiny i szynki dorzuciłam, bo mi zostało z rozbierania dużego kawałka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Lipiec 13, 2011 dzisiaj botwinka z ziemniakami i jajkiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Lipiec 15, 2011 Zupa ogórkowa na dwa dni Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Lipiec 15, 2011 jakbym była tu moderatorką, to byś tu nawet przez 10 sekund nie zaistniała Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Edyciak 2 Napisano Lipiec 20, 2011 a ja dziś zrobiłam pyszną soczewicową i jestem z niej bardzo dumna :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Lipiec 20, 2011 no właśnie ja soczewicy nie używam często, jesli już, to jako zamiennik kaszy/ryżu/ziemniaków/kluchówa można zupę z niej zrobić... a u mnie dzisiaj gulasz z szynki, rozmraża się w lodówce od wczoraj, miałam iśc na działkę a potem do garów, ale była zlewa i z działki nici jeszcze tu popatrzę i idę ten gulasz robić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 1, 2011 dzisiaj plastry szynki duszone z warzywami suszonymi i pieprzem ziolowym paprykowym Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ja mam lazanki Napisano Sierpień 1, 2011 Z kapustą bo dawno nie było. Pierogow tez bym zjadla ale strasznie długo mi schodzi przy robieniu. A kupne już nie to samo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 1, 2011 a ja wczoraj kupiłam główkę kapusty... pewnie bigosik z niej zrobię, tylko kiełbasy musialabym dokupic, bo mam pomrożone troszkę w małych kawałkach do jajecznicy, ale to nie wystarczy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pepsi light z vodka Napisano Sierpień 1, 2011 Ewo- czy moglabys mi podac przepis na te duszone plastry szynki? Jaka to w ogole ma byc szynka? Drobiowa? Jakas konkretna anzwa itp... Bardzo zaciekawil mnie Twoj obiad :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 1, 2011 kura nie ma szynki :) szynka moze być wołowa albo wieprzowa moja szynka jest wieprzowa kupiłam kawał szynki (ok. 2 kg), wycięłam ładny, gruby kawałek (tzw. kulka) i pokroiłam to na plastry mniej więcej 1 cm grubosci resztę mięsa pokroilam na gulasz w kostkę, do woreczka i do zamrażarki te plastry posoliłam, posypałam pieprzem ziołowym i smazyłam po 4-5 szt. w woku (może być na patelni) na oleju, wyciągałam i następna tura potem z powrotem wszystko do woka (można do garnka), zalalam wodą, wsypalam garść suszonej włoszczyzny, dolalam wody tak, żeby zakryła mięso, przykryłam i dusilam na malutki ogniu do miękkości, ok, 40 minut (trzeba zaglądać i w razie potrzeby dolewać wrzątku, żeby się nie spaliło) na koniec dodałam ze 3 łyżki śmietany słodkiej (30% łaciatej) i gotowe dzisiaj tylko ziemniaki albo jakąs kaszę/ryż/kluchy dogotuję i surówkę dorobię albo jakiś pomocnik kuchenny i obiadek gotowy, tak samo, jak jutro Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pepsi light z vodka Napisano Sierpień 1, 2011 Ew dzieki :) Na pewno wyprobuje, z tym, ze kupie wolowa bo jest chudsza od wieprz., a ja ejstem na diecie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Sierpień 1, 2011 a prosze bardzo, tylko pewnie trzeba będzie dłuzej gotować, bo to twardsze mięso (ok. 1 godziny) ew. pokroic na chudsze plasterki :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach