Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość suzanne 21

Ekshumacja, jak to przeżyć??

Polecane posty

Gość suzanne 21

Witajcie.. nie wiem czy temat odpowiedni,ale nie wiedzialam co napisac..Jest taka sprawa, zmarła młoda dziewczyna, 18 lat, w wyniku niedopatrzenia lekarzy, gdyby sie spieszyli to ona by zyla, zmarła smiercia naturalna, ale dalo sie z tego wyjsc.Jej Rodzice chcą założyć lekarzom sprawę, ale jest warunek, musza sie zgodzic na ekshumacje by biegły mogl stwierdzic czy to wina lekarzy.. Jeżeli ktoś miał cos z tym wspólnego to proszę o drobną pomoc.Wiem,że to ciezkie dla jej rodzicow, sa mi bliscy, wiem jak to przeżywają. I wiem,że jesli sie zgodza to chca zobaczyc zwłoki... Przeciez moga przezyc jeszcze gorszy szok, kazdy chce im tego oszczedzic, ale oni w zaparte ida, stracili jedna coreczke, najukochansza.. Jak zwloki po takim czasie moga wygladac? Zmarła na poczatku listopada, wczesniej chorowała, zapalenie drog oddechowych miała, ale potem rzekomo byla juz zdrowa.. Jak ich do tego przygotowac? Da się?

Gość suzanne 21
naprawdę nikt nie wie? :(

Gość co za wieśniara zakłamanaaa
napewno nie najciekaqwiej. Jest to okres w którym ciało wygląda naiokropniej, :(

Gość suzanne 21
ale to chyba zalezy tez od warunkow.. u jednych sie cialo rozkłada szybko,u drugich tylko zasycha z czasem... nie wiem czemu oni chca sie narazic na taki stres.. po co im to? co ja mam robic? od listopada cala rodzina na psychotropach jedzie, a jeszcze takie cos..

Gość to zależy od warunków
w dobrych warunkach i po 20 latach ciało będzie wyglądać jak dopiero co po śmierci

Gość robię porządki na kompie
od listopada czyli jakieś3 mies. , jest w procesie gnicia

Gość suzanne 21
dlatego gwarancji nie ma, jak mam ich przygotowac? co mam robic? zapewne doznaja szoku, jej mama na wiesc o tym ze jej sie cos stalo(*wtedy nie wiedzieli ze zaraz umrze bo nie groznie to wygladalo) dostala zawału,a co dopiero jak zobaczy zwloki nie daj Boze w zlym stanie. Przepraszam ze Was obciazam,ale moze ktos wie..

Gość 244
zapewne nic za ciekawie - robaki zżerają, procesy gnilne, naprawde trudno pprzewidzieć ale to nie bedzie przyjenmny widok. Nie lepiej jeśli zapmiątaliby ja taką jaka była za życia?

Gość dupackjervhcbaefjvbakdbvj
ciało jest w dobrym stanie jeśli zmarła w listopadzie,były mrozy ziemia na takiej głębokości jest nadal zamarznieta nawet jesli mamy odwilż i temp dodatnią przez wiele dni,A więc lepiej niech sie śpieszą bo niestety przyjdzie wiosna i ciało zacznie się rozkładac z mega prędkością...

Gość wera ikona
Ekshumacja, jak to przeżyć Tego się nie da przeżyć. Przeżyj to sam, przeżyj to sam, Nie umieraj w imię Pańskie nim znów wyciągnę cię

nie wiem jak zwłoki będą wyglądać, ale widziałam na studiach ciała zakonserwowane w formalinie, mające ok 3 lat. wygląda jak wysuszone, kolor brunatny (jak gotowane mięso z kaczki - przepraszam za porównanie). Myślę że naturalnie rozkładające się zwłoki mogą wyglądać podobnie. Mogę poradzić zabranie jakiegoś ubrania ochronnego i chustki na głowę żeby nie przesiąknąć zapachem - choć myślę że w prosektorium powinni w to wyposażyć rodzinę, widok nie będzie przyjemny, najlepiej rano zjeść śniadanie bo może być niedobrze, warto też mieć chusteczkę lub golf pod szyją żeby osłonić nos - zapach jest mdlący. Czasami rodzina nie jest wpuszczana do pomieszczenia ze zwłokami tylko widzi je przez szybę. Takie zobaczenie zwłok często pomaga rodzinie pogodzić się ze śmiercią bliskiej osoby, może to brzmi dziwnie ale to całkowicie normalne że chcą zobaczyć.

Gość vikka
NIGDY nie zapomnę zapachu formaliny :O bleee a to nic w porównaniu z zapachem naturalnie rozkładającego się ciała

Gość bhjbjh
a dlaczego rodzina chce zobaczyc na wlasne oczy rozkladajace sie zwloki?

Gość jak już kto napisał
były niskie temp więc nie powinno być najgorzej. Podobno wiele zależy też od szczelności trumny. Ja jednak nie rozumiem jej rodziców. Wiadomo,dziecko,jednak wolałabym zapamiętać ją żywą...

Gość discovery science
dyrektore skąd wiesz :classic_cool:

Gość tuhvberkicvn
Dyrektore, mogę wiedzieć skąd masz tak dużą wiedzę na ten temat?

Gość discovery science
a jak sie nazywa ta strona ze zdjęciami trupów ?! coś tam .org ???

wiadomo że nie będzie zapachu formaliny. chodziło mi o to że ciało z formaliny pachnie paskudnie, a z naturalnego rozkładu jeszcze gorzej i trzeba się na to przygotować. autorko może postaraj się wytłumaczyć tym ludziom, że nie wrócą córce życia tą ekshumacją. to tylko ciało, jej już tam nie ma..

Gość tuhvberkicvn
Dyrektore, możesz zdradzić więcej? Interesuje mnie medycyna sądowa, jak i psychologia sądowa, kryminologia; swojego czasu marzyłam o zostaniu prokuratorem jednak niestety moje plany się trochę pokrzyżowały. Cały czas jednak mam nadzieję na pracę związaną z moimi wcześniejszymi planami. Czy Twoja wykształcenie/praca związane jest poniekąd z medycyną sądową?

Gość discovery science
była taka strona... swego czasu popularna.. jak to leciało...

Gość tuhvberkicvn
"a gdzie mieszkasz ???? jak jest uczelnia medyczna to pogadaj ze studentami i wkręć się na jakąś sekcję? jak wytrzymasz tam 20 minut za pierwszym razem to jesteś twardziel moje wykształcenie nie jest z tym związane - po prostu swego czasu udało się wykorzystać okazję podobną do tej wyżej... czysta ciekawość świata.... i otoczenia... ale najstarsze ciało jakie jakie widziały moje oczy - miało nieco ponad miesiąc.... i było STRASZNIE! także po 3 miesiącach będzie pewnie jeszcze gorzej...." Czy to jest "legalne"? ;) Mieszkam w Warszawie Widziałam zwłoki kilka razy w życiu (nie licząc członków rodziny w trumnach...). Nigdy jednak w stanie rozkładu, nigdy sekcji zwłok. Zdaję sobie sprawę, że być może nie jestem tak silna psychicznie jak mi się wydaje, musiałabym się o tym przekonać. Swojego czasu myślałam też o pracy w policji jako technik kryminalistyki... niestety nie miałam przyjemności porozmawiać z kimś w tym zawodzie. Bardziej interesuje mnie miejsce zbrodni, jak również profilowanie psychologiczne sprawców (takie właśnie studia wybrałam). W każdym razie dziękuję za odpowiedź :)

Gość tuhvberkicvn
Jesteś z Warszawy? Szkoda, że nie mam z kim się przejść, będę musiała sama ;)

dyrektore - formalinę wdychałam przez rok i się przyzwyczaiłam. z widokami też nie mam problemów zaliczyłam zwłoki, głowy w wiaderkach, pocięte oczy w miskach, płody i mózgi w słoikach mówiłam to pod kątem osób nie zaznajomionych z tematem. dziękuję za forumową troskę :P

Gość allegromaniaczka
nie podniecaj się tak dyrektore, ja studiuje medycynę i nie na jednej sekscji byłam, potem szliśmy na obiad i mieliśmy to w dupie

Gość allegromaniaczka
i co z tego? podnieciłeś sie ze jesteś po 1 wszysm roku? jeszcze cię moga wywalić, spoko :P