Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość suzanne 21

Ekshumacja, jak to przeżyć??

Polecane posty

Gość eeeeee
Autorko rozumiem,rodzice chcą docieć prawdy ale dlaczego chcą tak koniecznie ją zobaczyć???!przecież to nim nic nie pomoże przecież a i niech odpoczywa w spokoju już...Bliska mi osoba zmarła również 3 mies temu i naprawdę nie chciałabym jej w tym momencie zobaczyć(w sensie takieego jak wygląda teraz),W czym miało by mi to pomóc???wolę zapamiętać go ze zdjęć wspomień,z ostatniego pożegnania...Przecież zwłoki ludzkie nie są jakąś eksponacją,żeby je sobie tak po 3 miesiącach oglądać na miłość Boską to mi się coś kojarzy z brakiem szacunku...może tak to przedstaw dla rodziców tej dziewczyny....

Gość endiendiendi
dyrektore ja studiuje medycyne sądową w Gdańsku i uwierz że temp ma duże znaczenie,biorac jeszcze pod uwagę że dziewczyna zmarła w sposób naturalny a więc skóra i tkanki nie były uszkodzone co również spowalnia proces gnilny,zwłoki nie są w najgorszym stanie.Ale nie rozumiem jednego-Po co rodzice chcą zobaczyć zwłoki??wystarczy że biegły sądowy je zbada a rodzice nie są do niczego potrzebni.

Gość jeszcze szczupła
bo się za nią stęsknili , pewnie dlatego

Jest taka ksiazka niedawno wydana, "Tajemnice wydarte zmarlym" Emily Craig. Autorka jest antropologiem sadawym, i z duzym wyczuciem, ale jednak doslownie i szczegolowo opisuje proces swojego ksztalcenia i co ciekawsze casusy. Jestem tak w polowie, i juz wiem, ze nigdy i za zadne skarby swiata nie chce ogladac moich bliskich w kolejnych stadiach rozkladu. Polecam podrzucic rodzicom dziewczyny, moze zainteresowac ich z punktu widzenia potrzeby ustalenia przyczyny zgonu, a po lekturze z pewnoscia odechce im sie ogladania zwlok corki.

Gość rada jak ta lala
hmm, żeby nie wstał, bo by głową wyglądał nad ziemię?

Http://www.kryminalistyka.fr.pl/Images/praktyk/Gnicie/ludzik4.jpg autorko, mniejwiecej tak, ale to zalezy od wielu czynnikow, a najwazniejsza jest wilgoc, wyglad zwlok zalezy tez od tuszy, przy grubszej osobie zwloki moga wygladac inaczej niz przy szczuplej, temperatura, wilgoc, maja duze znaczenie.

Gość gość
moi znajomi robili ekshumację i korzystali z pomocy tej firmy http://www.koperski.com.pl/oferta/uslugi-cmentarne - nie jest to przyjemne, wszystko co zwiazane ze smiercia nie jest przyjmne ;/ wiadomo ... ale kurcze, to chyba bylo najgorsze doswiadczenie w ich zyciu, nie moga sie podniesc az do dzisiaj...

Gość helonka
Rzeczywiście skorzystanie z pomocy zakładu pogrzebowego, który ma doświadczenie w tego typu rzeczach jest nieocenione. Druga sprawa to pomoc psychologa. Mało kto, na to zwraca uwagę, ale to naprawdę pomaga. Ja korzystałam z pomocy zakładu pogrzebowego Anubis z Wrocławia, miałam też wsparcie psychologa – ułatwiło mi to zniesienie tego wszystkiego.

Gość gość
Aktualnie szukam firmy warszawskiej, która oferuje usługi ekshumacji. Kogo polecicie?

Gość mstr
W Warszawie firma Memorial: http://memorial.pl/uslugi-pogrzebowe/ekshumacja/ - jest to jeden z wiekszych zakładów pogrzebowych w mieście (maja kilka swoich punktów) Pamiętajcie, że sama ekshumacja musi spełniać kilka punktów; może zostać przeprowadzona wyłącznie w okresie między 16 października a 15 kwietnia, zawsze we wczesnych godzinach porannych (w innych, uzasadnionych przypadkach inspektor sanitarny musi udzielić dodatkowego pozwolenia), może być wykonana wyłącznie za zgodą inspektora sanitarnego – Sanepid musi wydać stosowną decyzję administracją, musi się odbyć pod nadzorem Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Sam proces może być wykonany na wiele sposobów.Ale jest to już do uzgodnienia z firmą.

Gość gość
Fuj, dobrze, że u nas w rodzinie od pewnego czasu każdy nieboszczyk zostaje skremowany. Urna z prochami gwarantuje spokój, a nie jakieś ekshumacje, profanacje i przenoszenie w inne miejsce na cmentarzu, bo taki kaprys ☹

Gość gość
Są zakłady pogrzebowe specjalizujące się w ekshumacji zwłok. Kiedyś współpracowałam z www.pogrzeby-vektor.pl. Należycie podeszli do swoich obowiązków, nie było żadnych problemów ze zmianą miejsca pochówku.

Gość Gaweł

No rzeczywiście niektóre domy pogrzebowe oprócz samych pogrzebów, pochówków, oferują także ekshumację zwłok. U mnie w mieście jest firma Caelum Świebodzin o których jest ten artykuł http://grodzisk.naszemiasto.pl/artykul/opinie-o-caelum-uslugi-pogrzebowe-opinie-klientow-mowia,5035049,artgal,t,id,tm.html?czy_podglad=t&hash_podglad=9bb4260111c94f70dccf180d4d1d1ad4 i oferują właśnie takie usługi, w dobrych cenach.