Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość donau

ciąża

Polecane posty

Gość koliaaan
Coralick no moze źle napisałam bo fakt tu masz racje 18 lat to nie mało ale za główny argument miałam jakieś wydarzenia typu stres itp jakie mogły się pojawić. autorku a czemu myślisz że jest źle. jedno co mnie dziwi ze masz aż tak nieregularne cykle. może warto przebadać u ginekologa.

Gość koliaaan
podstawa nie stresować się bo to w niczym nie pomoże . i może właśnie u ciebie stres płata takie figle w cyklach. chyba ze masz natury tak długie cykle. dlatego napisz ile trwał najkrótszy a ile najdłuższy?

ona nie wie bo nie sprawdzala i nie zapisywala. idz do ginekologa. ureguluje ci cykle bo tak to za kazdym razem bedzie panika.

Gość koliaaan
masz może kalendarzyk czy coś co moze przedstawić kiedy miałaś miesiączki w ostatnich miesiącach?

Gość donau
ogólnie strasznie się boję, to był mój pierwszy raz , boje się po prostu ze moja głupota bo nie wiem jak inaczej to nazwać może sie skończyć ciążą.......moj chłopak zapewniał mnie ze uważał ze nic nie bd, jak juz mówiłam to były takie krótkie momenty.... ale fakt jest dobijający ze bez gumki. ; ///

Gość koliaaan
najlepiej do gina. i przy okazji antykoncepcja i regulacja.

Gość donau
nie wiem nie zapisywałam nigdy ! zaczęłam zapisywac od tego stycznia....

Gość koliaaan
to chyba wszystko wyjaśnia to był pierwszy raz więc się boisz. też to przerabiałam przy pierwszym współżyciu strach czy nie zajdę. więc nie stresuj się . następnym razem gumki albo do gina i tabletki. nie jesteś az tak młodziutka . tylko do gina i powiedzieć ze zaczynasz współżycie nie wstydzić się.

Gość donau
do ginekologa pójdę jak się okażę ze nie jestem w ciąży wtedy pójdę z mamą powiem jej o tych nieregularnych cyklach.... ale na zień dzisiejszy zrobie testy , to chyba bd najbardziej wiarygodne , bo jak myślicie jest duża szansa że mogłam wpaść.?

no i wszystko wiemy. ja mialam podobnie. po pierwszym stosunku okres mi sie przesunal o 2 tygodnie. paniki co niemiara. lekarz mnie uspokoil, ze to sie czesto zdarza po pierwszym razie... stres i miesiaczki brak... :D glowa do gory

a po co chcesz isc z mama?? i tak jej nie wpuszcza do gabinetu i bedziesz musiala sama stwaic czola lekarzowi.

Gość donau
Ja z wielką chęcią poszła bym do tego ginekologa , tylko nie wiem czy moge iść sama nie mam jeszcze rocznikowo 18 lat wiec jestem niepełnoletnia , myślicie ze moge isc sama , powiedzieć mu o wsyztskim ? czy najpierw zrobić test tak dla samej pewności...?

Gość koliaaan
ale do gina możesz się już zapisać. nie przejmuj się.

Gość koliaaan
pewnie ze możesz mu powiedzieć o wszystkim. a co do gina to chyba możesz sama. to nie 15 lat. ja miałam 19 lat ale znam koleżankę co miała 17 lat i poszła sama.

ja mialam 16 i mama ze mna poszla, chociaz nie chcialam. wlazla ze mna do gabinetu a doktor ja wyprosil. spalila raka ale co miala poczac.

Gość donau
aha no dobra. Ale najpierw zrobie te testy ! zobaczymy mam nadzieje że nic nie bd, nie ma co się od razu martwić , to był pierwszy raz ale wydaje mi sie ze musiałabym mieć naprawdę ogromnego pecha jakbym wpadła.... Kurcze ale tak z waszej opinii naprawdę są małe szanse.?

Gość koliaaan
idziesz do lekarza mi mówisz mu ze masz nieregularne cykle i że chcesz zacząć współżycie i się zabezpieczyć on juz ci wszystko wyjaśni i na pewno cię nie wyśmieję bo zobaczy dojrzałą osobę która myśli o antykoncepcji.

Gość donau
tak sobię teraz myśle ze ten lekki ból brzucha może być spowodowany tym "pierwszym razem" dzisiaj to juz drugi dzien po stosunku...

Barbara Grzechocińska Ginekolog - położnik, Ginekolog Adiunkt I Katedry i Kliniki Położnictwa i Ginekologii Akademii Medycznej w Warszawie. Do ginekologa, tak jak do każdego innego lekarza, można zgłosić się na badanie bez rodziców po ukończeniu 18 lat. Dopiero osoba 18-letnia bierze odpowiedzialność za swoje decyzje związane z każdym postępowaniem terapeutycznym. Stosowaniem antykoncepcji również. Antykoncepcje hormonalną może stosować kobieta, u której lekarz na podstawie przeprowadzanego wywiadu oraz badania ginekologicznego nie stwierdzi przeciwwskazań. Jedynym badaniem dodatkowym wymaganym przed rozpoczęciem antykoncepcji hormonalnej jest badanie cytologiczne ale jeżeli wywiad bądź badanie kliniczne wskaże na potrzebę wykonania badań dodatkowych w celu dokładniejszego określenia, czy rzeczywiście nie ma przeciwwskazań pacjentka na takie badania jest kierowana. tak sie wypowiedziala pani ginekolog na jakims forum. ale to ziwne bo ja potem po tej wizycie pierwszej juz chodzilam sama i nigdy mnie nikt o mame nie pytal

Gość koliaaan
o to też na pewno i tez spowodowane stresem. ale teraz to rzadkość słyszeć o dziewczynie która odbywa swój pierwszy raz mając prawie 18 lat. teraz to mada na 14-15 lat.!!!!!!!!!! i tu szacunek dla ciebie.

Gość koliaaan
Coralick tak tylko piszą ale ginekolodzy wiedzą jakie czasy i wolą aby już nastolatki nawet chodziły same i się zabezpieczały aniżeli nie miały chodzić sami bo z mamą się wstydzą, tylko już jak ciąża to wizyta!!!!!

cześc jestem chora na nzj i 12 grudnia poprzedniego roku zagalopowałam sie z moim chłopakiem i on otarł sie penisem o moje drogi rodne ale zaraz sie opamietałam i był koniec. zaraz potem dostalam okresu 25 grudnia który był taki jak zwykle. nastepny okres dostałam 15 stycznia i tez był normalny jak zawsze natomiast 10 lutego dostałam okres który trwał przez 2 dni i do tej pory mam brązowy śluz z domieszka krwi. powiedźcie mi czy moge byc w ciąży.?

Gość donau
nie nie nie no błagam was bez przesady ! 15 lat ? porażka . ! czytałam ze takie pierwsze objawy to wrażliwość piersi tak.? palę papierosy i cały czas mam taką samą ochotę , cztałam ze kobiety w ciąży czują do nich niechęć , no ale ja jestm dopero 2 dzień po wiec to jest za świeże wszytsko. tak czy siak ide robić test ciążowy w ten czwartek !

nie czytaj o pierwszych objawach bo wmówisz sobie kazdy. znam to z autopsji. ja mialam pierwszy raz w wieku 15 i uwazam go za dokladny przyklad porazki. nastepny byl zaraz potem, ale to juz inna historia i ciagnie sie do dzisiaj :) wiec mysle ze nie o wiek chodzi a o dojrzalosc. nzj...a co to za choroba?

Gość koliaaan
ile ciąż tyle objawów . jedna moze nie mieć żadnych a 2 moze mieć wszystkie. autorko ale teraz tak jest że 15 latki już mają to za sobą chcą być dorosłe.

Gość koliaaan
Coralick mój pierwszy raz to prawie 16 lat więc nie taka różnica. ale spójrz na dzisiejszą młodzież. czy ty w ich wieku się tak zachowywałaś. i na pewno myśleliście o zabezpieczeniu i konsekwencjach z tąd obawy po pierwszym razie.:-)

Gość donau
bezradność, szkoda tylko ze za tą "dorosłością " wiążą się później bardzo duże komplikacje jedym wieczorem (którego bardzo żałuje) można sobie troszke pokomplikować życie , nie wyobrażam sobie mieć dziecka w wieku 17 lat (juz niedługo 18) co ze studiami .? jestem teraz bardzo zdenerwowana od soboty, nie moge się skupić bo ciągle o tym myśle a no i przede wszytskim reakcja rodziców, którzy mi ufają a ja ich zawiodłam ...

tj. choroba Lesniowskiego-Crohna i wiecie strasznie sie boje bo ja mam bardzo ciężki przypadek tej choroby i gdyby sie moje lekarka dowiedziała że ja jestem w ciąży to po mnie. do tego w marcu mam mieć robiony rezonans.

no powiem, ze moje nastoletnie lata byly baaardzo burzliwe... bardziej burzliwe niz niejednych nastolatek teraz. ale co prawda to prawda... gumka byl, co zeszta niczego nie zmienilo bo i tak mialam nasrane w gaciach ze trachu. dopiero psycholozka mnie wyprowadzila na prosta :D... a kolejny raz juz z moim obecnym mezem byl calkiem inny, wiec wierze w to ze trzeba trafic na odpowiedniego czlowieka. a on byl duzo starszy i umial sprawic ze czulam sie bezpiecznie.

Gość koliaaan
nzj ile masz lat?