Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olkaolkaolkaolka

PIT-11

Polecane posty

Gość olkaolkaolkaolka

kto byl w zeszlym roku na stazu i wypelnial lub wypelnia lub wie jak wypelnic PIT-11, co musze zrobic???????? pomocy!!!!!!!

Gość olkaolkaolkaolka
a tak poza tym do kiedy mam to dostarczyc do zus?

Gość Pitu 11 nie wypełnia się
tylko dostaje od pracodawcy

Gość olkaolkaolkaolka
aha i to co dostalam musze dostarczyc do zus?

Gość dadsegg
na podstawie danych w nim zawartych wypełniasz pita 37

Po co Ty chcesz zanosić PIT 11 do ZUS-u? Masz rozliczyć się i zanieść do Urzędu Skarbowego.

a jak nie potrafisz sama to idziesz z tym do biura rachunkowego. Masz czas do końca kwietnia

Gość olkaolkaolkaolka
masakra hocki-klocki! czyli musze do ch*ja wacka wziac z us karte czyli ten PIT-11 i wpisac to co dostalam poczta z urzedu pracy? bo juz ku*** nie kumam :-O

Gość olkaolkaolkaolka
o kuzwa ja chyba pierdolca z tym dostane :-O czyli to platnik ma obowiazek dostarczyc do konca lutego podatnikowi ten pit? a do konca kwietnia ja mam czas na rozliczenie sie? tak?

Z Urzędu Pracy dostałaś PIT 11. Idziesz do Urzędu Skarbowego, bierzesz czysty druk PIT-37, wypełniasz i po wypełnieniu zanosisz albo wysyłasz do Urzędu Skarbowego. PIT 37 możesz wypełnić np w programie dostępnym na płytkach, internecie, wówczas nie będziesz musiała chodzić po czysty formularz.

Pit 11 to jest to co dostałaś od pracodawcy czyli to z urzędu pracy a na podstawie danych tam zawartych wypełniasz pit 37.ale widze że sama nie dasz rady więc idź do biura rachunkowego oni ci wszystko policzą i tylko to wyślesz do urzędu skarbowego

Gość przychód to to
s skarbówce weż sobie pit 37 oraz instrukcję jak się go wypełnia. Dasz radę, szkoda kasy na biuro rachunkowe. A jak będziesz miała problem zapytaj pani na informacji w US

Gość olkaolkaolkaolka
aha, ale do konca kwietnia? ile mniej wiecej zaplace w biurze rachunkowym za wypelnienie?

a nie masz nikogo znajomego kto by ci pomógł? może rodzice?

Gość przychód to to
różnie, liczą od 30-100 zł ale to proste jest jak budowa cepa z instrukcja obsługi sobie na pewno poradzisz, chyba, że edukację zakończyłaś na trzeciej klasie podstawówki

Gość olkaolkaolkaolka
nie rodzice mi nie pomoga, nie wiem jak ja dam rade

Gość olkaolkaolkaolka
no wiesz ja rozliczam sie dopiero pierwszy raz, wiec chyba z poczatku tak latwo nie bedzie :-O

to ściągnij sobie program z internetu.wpisujesz tylko dane z PIT 11 a on sam wszystko oblicza

ściągnij program albo weź instrukcje i druk z US a jak sobie nie poradzisz to w ostateczności pójdziesz do biura

a masz jakies odliczenia?

Gość przychód to to
nie będzie trudno w PIT 11 masz następujące rubryki wypełnione przychód koszt uzyskania dochód zaliczka na podatek składki na ub społeczne składki na ub zdrowotne ( składki tylko wtedy jak nie jestes studentem) wpisujesz w PIT 37 w pozycje 39-43 przychód koszty dochód i zaliczkę cdn...

Gość przychód to to
c. d. przepisujesz to jeszcze raz w rubrykach razem ( pozycje 62-65 PIT 37). I tak naprawdę ważne jest to, co masz napisane w rubryce DOCHÓD, bo od tego liczysz dalej. następnie w rubryce 93 PIT 37 wpisujesz to co masz na picie 11 podane jako składki na ubezpieczenie społeczne następnie odejmujesz od DOCHODU te składki i róznicę wpisujesz w rubrykę 97 oraz 105 PIT 37 zaokręglasz do pełnego złotego( poniżej 50 groszy zaokrąglamy w dół) i tą zaokrągloną kwotę wpisujesz w rubrykę 106 Potem musisz obliczyć podatek wg wzoru: to co masz w rubryce 106 * 18% - 556,02 zł ten podatek wpisujesz do rubryki 107 i 109 PIT 37 Potem patrzysz co masz wpisane w PIT 11 jako składki na ubezpieczenie zdrowotne i przepisujesz te składki do rubryki 110 PIT 37 c d n

Gość olkaolkaolkaolka
ja mam tylko wpisane: skladki na ubezpieczenie zdrowotne, o ktorych mowa w przepisach ustawy podlegajace odliczeniu od podatku 335,74 chyba sobie daruje ten pit

Gość olkaolkaolkaolka
do tego jest wpisany dochod i zaliczka pobrana przez platnika

Gość przychód to to
w rubrykę 116 wpisujesz kwotę jaka wyjdzie po odjęciu pozycji 109-110 ( jeśli pozycja 110 jest większa od 109 wpisujesz to znaczy, że w pozycji 110 musisz wpisać to samo co w 109, bo składki zdrowotne nie mogą byc większe niż podatek, nawet jeśli w PIT 11 masz podaną większą kwotę to wolno ci je wpisać tylko do wysokości poz, 109) W pozycji 120 wpisujesz kwotę z pozycji 116 po zaokrągleniu do pełnego złotego w pozycji 121 wpisujesz zaliczki jakie zapłacił za ciebie pracodawca ( w PIT 37 już je podałaś w rubryce 65, więc przepisujesz tę kwotę) No i dalej masz albo nadpłatę albo do zapłaty, co wpisujesz w poz 122 albo 123 Jak miałas tylko staż pół roku to będzie nadpłata, jesli pracodawca odprowadzał jakies zaliczki podpisujesz PIT i to koniec filozofii, możesz dać pani w US razem z PIT 11 niech ci sprawdzi

Gość przychód to to
a przychód i koszty uzyskania masz? czy nasz napisane dochód (przychód)?

Gość olkaolkaolkaolka
przychod 5.224,40

Gość przychód to to
bo jeśli nie ma kosztów uzyskania, to przychód równa się dochodowi i wtedy wpisujesz do rubryki przychód (poz. 39 PIT 37) i do rubryki dochód (poz. 41 PIT 37) tę samą kwotę

Gość olkaolkaolkaolka
dochod tyle samo i zaliczka pobrana przez platnika 311

Gość przychód to to
wpisz te WSZYSTKIE CYFERKI z PIT 11 to ci podam co gdzie masz wpisać w PIT 37