Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość antoska

Bielsko-Biała ciezarne 2011

Polecane posty

Gość antoska

Witam Zapraszam Wszystkie przyszle mamusie do dyskusji na temat ciazy i porodu Mam termin na maj interesuje mnie duzo spraw moze pomozecie? -chodzicie do szkoly rodzenia? -gdzie rodzic? -rzeczy niezbedne do szpitala? -wyprawka malucha -jaki wozek? -lozeczko, kolyska a moze spanie z dziolkiem? Moze napiszecie o swoich zamiarach porodu w jakim szpitalu? Ja mysle o wojewodzkim jest to moj 2 porod nie rodzilam wczesniej w Bielsku wiec mam dylemat a wiem co i jak wyglada Mysle ze wezme sobie polozna prywatnie bo niestety moj maz nie bedzie mogl byc przy mnie bo mamy syna wiec bedzie musial z nim zostac. Mam nadzieje ze poznam tu inne mamuski z Bielska lub okolic

Gość do antoska
witam pewnie wiesz już o tematach dotyczących BIELSKA-BIAŁEJ: Bielsko-Biała -gdzie rodzić http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1971842&start=22950 oraz Klinika Esculap Bielsko-Biała http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3201579&start=3090 zapewniam Cię że nawet "nowe twarze" są tam chętnie przyjmowane teraz toczy się dyskusja (bardziej na tym 2 temacie-Esculap) gdzie rodzić bo niekonieczne na Esculapie rozmawia się tylko o nim (dziewczyny maja dylemat czy nie wybrać szpitala) dlatego zachęcam zajrzeć tam no ale jeśli wolisz "swieży topik" to nie mam nic przeciwko temu zyczę doczekania się 2 pociechy ja tez rodzę ale w kwietniu i tez 2 dzieciątko pozdrawiam

Gość antoska
zagladam na Bielsko-biała gdzie rodzic pod takim samymy nikiem tyle ze rozmowy ktore sa tam prowadzone niestety nie sa na temat(rozmwiaja glownie tam obece mamuski) i dlatego otworzylam nowy temacik a moze sie ktos skusi

hej jestem z bielska i z chęcią się przyłącze jeśli można osobiście nie jestem teraz w ciąży ale mam dwójkę dzieci i planujemy trzecie.A jeśli chodzi o wojewódzki to osobiście bym nie polecała jak już to Wyspiańskiego albo Eskulap w Wapienicy

Gość ka-ka 01
szczerze mam metlik w glowie co do tego porodu z jednej str chciala bym zeby moj maz byl przy mnie a z drugiej boje sie ze spanikuje i przy porodzie "wyrzuce" go za drzwi;) chciala bym dobrej opieki i spokojnego porodu chciala bym tez zeby moje dziecko bylo bezpieczne slyszalam rozne wersje porodow i kazdy jest inny ale w esk mnie prezkonuje ze bede miec znieczulenie kiedy poprosze boje sie poprostu zlego potraktowania

to ja antoska ja tez juz nie wiem :) kazdy inna opinie ma :)nie wiem co wybiore tzn w moim wypadku napewno nie esculap mimo tylu pozytywnych opini nie przekonuje mnie z tego co mi wiadomo jesli masz zaplacona polozna masz znieczulenie:) powiem szczerze ze licze tez na znieczulenie bo boje sie bolu strasznie

bardzo dobre opinie słyszałam na temat właśnie Eskulapu dużo moich koleżanek tam rodziło i wszystkie zadowolone opieka dobra znieczulenie jeśli chcesz taj że myślę że ok

ale mi wlasnie chodzi o dziecko esc nie ma odpowiedniego oddzialu patologi niemowlaka jesli cos jest nie tak z dzieciaczkiem przwoza do wojewodzkiego a wiadomo ze wtedy licza sie sekundy tego sie boje jestem z tych co dmuchaja na zimne:)

W wojewódzkim i na Wyspiańskiego niestety nie dostaniesz znieczulenia zewnątrz oponowego bo jest bardzo mało Anestazjologów tak że na to znieczulenie to tylko można liczyć w Eskulapie a za tą klinikę przecież się płaci nie wiem ile teraz ale ze 2 lata temu to było chyba 300 zł teraz muślę że może o 100 zł więcej

tyle ze wlasnie to znieczulenie ale slyszalam ze jak masz swoja polozna to ze znieczuleniem nie ma problemu

ogólnie słyszałam że położne są nie miłe i ogólnie opieka do kitu no chyba że masz swoją położną to co innego

Gość ka-ka 01
ja jestem z okolic wadowic i wlasnie na temat naszego szpitala slyszy sie okropne rzeczy do ska mam ok 40 km to mowicie ze patologii dziecka w tej klinice tam nie ma?

ja jak rodziłam swoją drugą córkę to leżałam na patologi ciąży na Wyspiańskiego aż 2 miesiące i rozmawiałam z lekarzami i nawet z anestezjolog na temat znieczulenia i mówili mi że niestety ponieważ wtedy przy takim porodzie musi być anestezjolog do końca porodu a jeśli na jakimś bloku zdarzy się nagła operacja to tam jest bardziej anestezjolog potrzebny

wlasnie to samo mi bratowa mowila o aneststezjologu wlasnie na wyspianskim rodzila poltora roku temu i wlasnie to samo jej powiedzieli Wiecie co jest najlepsze ze jak ja rodzilam prawie 8 lat temu to nie bylo problemu ze znieczuleniem tylko trzeba bylo sobie zaplacic 200zl i wolalabym zeby tez tak teraz bylo bo jak zrobili znieczulenie za darmo to nagle anestezjologow brakuje ka ka a dlaczego nie myslisz o Krakowie ja bym wszystko dala zeby w Kr rodzic moge polecic ci np Siemiradzkiego rewelacyjny szpital http://www.siemiradzki.pl/ rodzilam tam syna a teraz w Kr zachwalaja strasznie Ujastek cos w stylu esculapa tyle ze fachowe sprzety i oddzial neonantalogiczny rewelacja traktuja super nie potrzebujesz poloznej bo kazdy skacze nad toba poczytaj opinie

bbmamuska - ja troszke nie na temat, ale mimo wszystko sie zapytam - czy na siemiradzkiego w Krk. daja znieczulenie i czy wykonuja cesarki na zyczenie? jakie maja w ogole podejscie do cc? pytam, poniewaz za niedlugo bede sie przeprowadzac i planuje 3cie dziecko ktore bede juz rodzic w krakowie.

do ewa bielszczanka mam pytanie a nie masz obaw czy dasz sobie radę z trzecim dzieckiem mój mąż bardzo pragnie trzeciego dziecka w sumie ja też tylko jakoś nie mogę się zdecydować

no niestety nie pomoge ci nie mam zielonego pojecia jak jest z cc bo ja rodzilam sn siostra rodzila w kwietniu tez sn niby nie zdazyli ze znieczuleniem ale ile prawdy w tym to nie wiem bo jak wczesniej wlasnie bylo znieczulenie platne to nie bylo problemu Duzo sie zmienilo na siemiradzkiego szpital super wyremontowany jak dzidzius ma zoltaczke to nie biora go do osobnego pokoju (tak jak dawniej bylo) tylko przywoza sprzet do pokoju i dzidziolek jest naswietlany w inkubatorze obok lozka mamusi,ja z siemiradzkiego bylam strasznie zadowolona choc polozna trafila mi sie fatalna :) lekarza moge ci polecic ktory na siemiradzkiego pracuje fachowa lekarka ciaze mialam zagrozona praktycznie od 4-ca na podczymaniu bardzo duzy krwiak na lozysku kaprogest, fenoterl, duphaston lekarka glownie zajmuje sie ciazami zagrozonymi i problemami z zajsciem w ciaze.Duzo tez dobrego slyszalam o ujastku a tam z tego co wiem to z cc nie ma problemu tak samo ze znieczuleniem i naprawde oddzial neonantologi ponoc rewelacja (dawniej go nie bylo)

podziwiam was dziewczyny mysmy na 2gie nie mogli sie zdecydowac:) ale marzy mi sie liczna rodzina tylko niestety warunki nie puszczaja niestety w takim anty rodzinnym kraju mieszkamy

bbmamusko dziekuje Ci bardzo. troche mi rozjasnilas. ja o ujastku tez czyt. sporo dobrego. pozyjemy, zobaczymy:) widze ze zastanawiasz sie gdzie rodzic - uwazam ze w bb nie ma dobrego miejsca, rodziam w wojew. i w esc, z obu nie jestem w 100% zadowolona, z czego slabiej wypadl wojewodzki. przeczyt. sobie moja wypowiedz sprzed jakiegos czasu - http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3201579&start=2610 jak chcesz cos wiedziec wiecej to pytaj .pozdrawiam stokrotko - nie, jakos sie nie obawiam. swego czasu opiekowalam sie sama sparalizowana mama po udarze, potem ojcem chorym na alzheimera, po tym co przeszlam opieka nad dziecmi to sama przyjemnosc:)niewiele rzeczy jest w stanie wyprowadzic mnie z rownowagi, potrafie ciezko i szybko pracowac, finansowo tez mysle ze damy rade...a Ty czemu(czego) sie obawiasz?

do ewa bielszczanka w sumie to nie wiem tak naprawdę czego się obawiam tu mam już dziewczynki odchowane bardzo samodzielne chyba strach przed wstawaniem w nocy spowrotem spore obowiązki tak naprawdę to mam 1000 myśli na minutę sama nie wiem za to mój mąż myśli bardzo optymistycznie w sumie inicjatywa wyszła od niego a ja się zaraziłam i cały czas myślę o maluszku a moje dziewczynki też by chciały bardzo siostrzyczkę albo braciszka nawet robiłam ostatnio segregację ciuchów moich dziewczynek to jak mówiłam że to dla Paulinki czyli córki mojej siostry to moja najmłodsza powiedziała że nie bo to będzie dla naszego nowego maluszka.

Gość smutna801111
ewa.bielszczanka -przeczytałam opisy Twoich porodów i niestety zgadzam się z Tobą- jak nie ma podejścia do pacjenta i dobrych lekarzy to i sprzęt nie pomorze. Ty tak miałaś szczeście, ja półtorej roku temu też miałam dylemat gdzie rodzić i własnie kierujac sie tym niby dobrym sprzętem wybrałam wojewódzki. Taki jest efekt, że mimo że miałam juz zielone wody, umierałam z bólu, prosiłam o cesarkę ..... przepraszam ale nie mogę pisać dalej , mimo, ze tyle czasu mineło dalej tak cholernie boli..... mój aniołej nie zyje. I ten cały ich cholerny sprzet sie nie przydał bo dziecko się udusiło zanim przyszło na świat. Teraz żałuję że nie wybrałam Eskulapa, bo z tego co czytałam to tam nie czekają tak długo, ale cóż gdybym mogła cofnać czas....

Gość jestem z okolic bielska
za 2 tyg. mam termin od początku ciązy chciałam rodzić na wyspiańskiego i tak też zamierzam,trafiłam tam w styczniu bo miałam małe problemy dali mnie na oddział noworodkowi i naprawdę chwale sobie nie mam tam żadnych znajomych ani mój lekarz ginek. tam nie pracuje a jednak opiekę miałam super. 2 razy dziennie badali tętno dziecka, cochwile ktoś przychodził i pytał czy wszystko ok,w nocy połozne cały czas czuwają byłam w pokoju gdzie dziewczyny miały już urodzone niby dzieci są od razu w pokojach ale jak poprosiły połozną że chciałyby odpoczać w nocy to niema problemu i one zabieraja maleństwa ze sobą i się opiekują nimi. dla dziecka nie trzeba miec własnych ubranek one wszystko daja tylko pampersy,chusteczki nawilż. i krem na odparzenia,przy porodzie ponoć wszystko mówią kiedy i jak przeć tak mówiły dziewczyny z którymi tam lerzałam były bardzo zadowolone po 3 dniech puszczają do domu no chyba ze cesarko to tydzien trzeba być. ja byłam tam tylko na zwykłe nadciśnienie a opieke miałam jakbym poważną operacje przeszła tak więc jestem zadowolona i mam nadzieje własnie tam urodzić.

antoska...ja do szkoły rodzenia nie chodziłam bo pielęgnacja malucha nie jest dla mnie nowością a poród i tak u kazdej inaczej wyglada więc niektóre dziewczyny mówiły że w niczym nie przypominała on tego co w szkole uczą ale jak ktoś nie miał styczności z maluszkami to ponoć dobrze jest chodzić bo ucza opieki.karmienia i ogólnie wszystkiego o maluszkach więc to twój wybór, co do rzeczy do szpitala to jak wyżej wspominałam rodze na wyspiańskiego więc dla dziecka tylko pampersy,chusteczki,krem do na odparzenia i ubranka na wyjście, a dla siebie to podkłady poporodowe lub duuuże podpaski,majtki najlepiej jednorazowe takie w aptece kupisz,podkłady z ceraty na łózko 5szt. mi kazali spakować,oczywiście ze 2 pizamy i kosmetyki jakie tam uzywasz(szampon,mydło,pasta do zębów itp...) ni i jajlepiej mieć swoje sztucce i kubek,aha i wode niegazowaną po porodzie ponoć cholernie suszy a w sumie to na tym oddziale jest tak ciepło że cochwile chce się pić. co do wyprawki to pokupiłam sobie te najwazniejsze rzeczy,śpiochy,pajacyki,koszulki kilka pieluch tetrowych(będe pampersy uzywać) mydełko,oliwke,krem na odparzenia,otulaczek i kocyk,pokoik mamy juz gotowy łóżeczko już czeka na małą:-) narazie będzie u nas w sypialni więc dużo przydotowan nie było. niedawno dostałam takiego szału kupowania małych ubranek ale rodzinka powiedziała że dużo rzeczy dostanę więc mam tylko kupić to co na początek najważniejsze

jestem z okolic bielska a to na kiedy masz termin? ja mam syna 8letniego juz tyle czasu od porodu minelo ze nie pamietam juz szczegulow :) ani wlasnie co bralam do szpitala mam jeszcze 2i pol miesiaca do porodu tak ze spytam o opinie jeszcze mojego lekarza zobaczymy co mi poleci:) smutna Bardzo mi przykro wlasnie jak sie czyta takie historie to odechciewa sie wszytskiego i dlatego tak wyszukuje obszernie zeby wybrac jak najlepiej, niestety wychodzi na to co nie wybiore i tak nie bede miala 100%pewnosci ze bedzie pojdzie wszytsko gladko nawet nie chce myslec co by bylo gdyby poszlo cos nie tak....Takie przypadki jak u ciebie w mojej najblizszej rodzinie sie zdazaly dlatego nie wiem co sie czuje w takiej sytuacji jako mama ale wiem jak wyglada zycie takiej osoby zyjac obok

mam termin za 2 tyg. no do tej listy do szpitala zapomniałam jeszcze dopisać papcie ,klapki pod prysznic,ręczniki ale to juz wiadomo że się przyda:-)

ja mialam okazje lezec na wyspianskiegow w 17tyg ciazy i nie narzekam a moj lekarz tam nie pracuje bratowa rodzila na wyspianskiego i zadowolona a ty masz z wysp.. lekarza?