Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MOLEKKSIAZEK

nietypowe ciasto/// pomocy!

Polecane posty

Gość MOLEKKSIAZEK

witam! chyba ostatnio naogladalam sie za duzo programow na TLC. miedzy innymi cukiernicy na start... przypadły mi do gustu ciasta jakie tam robia i nie chodzi tu tylko o piękne rzeczy ale o ciasto... jak zrobic nietypowe ciasto do przekładania masą.... juz mi zbrzydło pieczenie zwyklych biszkoptów.... pomocy|!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 szklanka śmietany 30% lub 36% 1 łyżeczka sody mąki tyle, ile się wgniecie. Podzielić na 4 części, upiec 4 jednakowe placki 3 szklanki śmietany 30% lub 36% ubić z dadatkiem ok. szkalnki cukru. Bitą śmietaną przełożyć placki. Ciasto najlepsze jest następnego dnia Mój syn twierdzi, że to jest najsmaczniejsze ciasto na świecie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i nie dajesz cukru do ciasta?
Robisz tylko z mąki, sody i śmietany? Trzyma się to kupy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bukaa
A śmietana się nie rozwala bez jakiegos usztywniacza? No i jeszcze na jakiej blaszce to piec, jak długo i w jakiej temperaturze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
biszkopt wcale nie musi być zwykły ;) do biszkoptu dodajesz mielone orzechy -masz pyszny blat orzechowy dodajesz mielone migdały-masz pyszny blat migdałowy dodajesz kawę cappucino-masz pyszny blat kawowy dodajesz mak, dodajesz kakao, dodajesz mix bakaliowy itp potem wystarczy tylko nasączyć, posmarować kwaśnym dżemem i przekładać kremem wg uznania robiłam ostatnio torcik kawowo-orzechowo-makowy, przełożony właśnie bitą śmietaną i kwaśnym dżemem -niebo w gębie :) jak wrócę do domu, to poglądowo wkleję zdjęcie można też zaopatrzyć się w specjalną formę do pieczenia, ale to koszt ok 100 zł-efekt będzie taki, że po ukrojeniu ciasta w przekroju ukaże się serduszko z masy (robiłam ostatnio taki ciemny biszkopt, przełożony śmietaną -efekt na talerzu-kawałek ciemnego ciasta z białym serduszkiem w środku ) zdziwienie gości-bezcenne :) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ulotna chwilo gdzie kupiłąs taką forme? :) moze jest gdzies w necie do zobaczenia jak to wygląda?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam pytanie odnośnie dodawania zmielonych różności- jakie proporcje? Jak mam mieć np szklankę mąki, to wsypuję 3/4 mąki i 1/4 mielonych orzechów?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ninka....formę mam z tortowni http://www.tortownia.pl/sklep,1354,77,Wilton,Forma_do_pieczenia_tortu_Tasty_Fill_serce.html Ruda...co do proporcji to u mnie zawsze wygląda to tak (proporcje na małą tortownicę) 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1/2 szklanki dodatków ubijam białka, dodaję cukier, dalej ubijam, dodaję żółtka, a na koniec mąka+ dodatki (to już mieszam delikatnie łyżką) formę smaruję margaryną i obsypuję mąką piekę w 180 stopniach około 15-18 minut nie więcej bo będzie suchy proszku do pieczenia z reguły nie dodaję, chociaż jak ktoś się uprze, to można dać ok 1/2 łyżeczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam jeszcze jedno pytanie jaka łyżka- kopiasta to wychodzi jakoś pół na pół- czyli w sumie jakos szklanka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ruda...łyżki kopiaste, mąkę dodaję od razu do misy bez odmierzania w szklance, ale jeśli chcesz to sprawdzę ile to wychodzi, bo akurat dzisiaj wieczorem będę znowu piekła mały torcik ( masz farta ;) ) pozdrawiam 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziekować :) (dlatego jestem taka upierdliwa z tą szklanką, bo mam do perfekcji opanowane biszkopty róznej wielkosci i na różne blachy - musze mieć jakiś odnosnik bo polegnę przy pierwszej próbie) A przepis wypróbuję- baaardzo lubię takie cisto pieczone bez maki na samych orzechach- ale to i kosztowne i pracochłonne, a tak będzie wersja light :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila ,dzięki za stronke :) zamowiłam własnie tą formę ,mam nadzieję ze ciacho fajnie wyjdzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MOLEKKSIAZEK
dziekuje bardzo! A powiedzcieczym zwilżacie/ nakrapiacie ciasto ??? zeby nie było syche??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ninka...daj znać jak wyszło Molek...co do nasączania, to zależy od tortu, ale generalnie nasączam albo wodą z cytryną, albo kawą, czasami słabą herbatą, czasami wodą z alkoholem i nie skrapiam, a nasączam dość obficie, nie lubię suchych ciast

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pomogłaś, pomogłaś :) Dziękuję bardzo wypróbuję w najbliższym czasie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magdalenka_77.77
A co myslicie o tym? Znalazłam w Internecie, ale jakoś przekonana do końca nie jestem... CIASTO Z COCA COLĄ Składniki dla 2 osób mączka owsiana, 4 łyżki maizena - skrobia kukurydziana, 4 łyżki jajko, 1 słodzik, 15 tabletek coca cola zero, 1/2 szklanki kakao, 2 łyżki mleko, 1/4 szklanki jogurt naturalny, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min 1. Suche składniki: mączka owsiana, maizena, proszek do pieczenia, słodzik ( ja rozgniatam tabletki łyżeczką) mieszamy razem. W rondelku podgrzewamy mleko i wsypujemy 2 łyżki kakao, mieszamy aż do rozpuszczenia - studzimy. Jajko mieszamy z 2 łyżkami jogurtu i wlewamy do suchych składników a następnie rozpuszczone kakao i pół szklanki coli. 2. Mieszamy, ciasto będzie rzadkie ale takie ma być. Ja podaje składniki na małą keksówkę, a teraz żałuję, że nie zrobiłam na dużą blachę jest boskie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni wkładamy ciasto na jakieś 15 minut w 180 stopniach a później w 160 ok 40 minut. Sprawdzałam patyczkiem czy nie jest wilgotne w środku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szczerze- średnio ten przepis do mnie przemawia. Będzie drogie (słodziki, maka owsiana....) a smak może być chemiczny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Znalazłam w swoim starym zeszycie taki przepis na spód, pod masę - zwie się "Tort orzechowy Halinki" SKŁADNIKI CIASTA: 40 dkg mielonych orzechów włoskich, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki + 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 13 dużych jaj.Białka ubić na sztywną pianę , ze szczypta soli i cukrem.Do ubitych białek dodawać po 1 żółtku i ubijać.Na koniec dodać mąkę i orzechy oraz proszek do pieczenia .Biszkopt piec w temperaturze 160 - 170 st.C przez 1 godzinę. Masa jaką mam wpisana coś mi dziwnie wygląda, więc lepiej dać jakąś swoją ulubioną - pasowałaby jakaś czekoladowa z odrobiną spirytusu.W przepisie mam jeszcze napisane , że to ciasto trzeba naponczować mieszaniną woda + cukier + spirytus .Nigdy tego ciasta nie robiłam, bo wydaje mi się ,że wyjdzie z tego jakiś kolosalny biszkopt .Może trzeba zużyć połowę składników.Jeśli nie boicie się ryzyka i ten przepis nie wydaje się przynajmniej dziwny to korzystajcie z niego i niech wam smakuje!!! Nie pasuje mi jeszcze brak tłuszczu? A może starcza tłuszcz jaki zawierają orzechy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×