Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biedaczka;).

czy za 150zł da się przez miesiąc wyżywić 1 osobę??

Polecane posty

Gość biedaczka;).

proszę o poważne odpowiedzi:)

Gość na chlebie i wodzie tak
i skrawkach wedlin oraz ziemniaczorach

Gość tak da się
powodzenia

Gość biedaczka;).
będę miała taką sytuację w przyszłym miesiącu, nie mogę i zresztą nie chcę pożyczać, proszę poradźcie mi jak to zorganizować

Gość ghsh
Da sie o ile lubisz kurczaka:) raz w tygodniu kup kuraka-kilka złotych,część na zupę,część na drugie danie podziel,do tego ziemniaki czy ryż. Chleb,pasztet,topione serki,trochę wędliny. Zrób sobie placki ziemniaczne czasem.

Gość prasuję koszule czajnikiem
da się, studenta :P

Będzie bardzo ciężko, nakupuj w biedronce takie ogromne opakowania makaronu, gotuj zupy na dwa dni, jedz owoce, warzywa bo tanie i zdrowe. Nie wiem co lubisz, moze jakies drzemy, sosy w słoikach..

Gość mmmmo
da sie. ja tak robie od paru mies. :)

Udka z kurczaka są tanie, mozna usmazyc i sie najeść pożądnie:) albo zupe ugotowac i zjeśćgotowane jak ktos tak lubi:)

kiedyś był tu topik jak przeżyć wydając 5zł dziennie na zakupy i powiem szczerze, że jest sporo sposobów i było kilka cennych rad dziewczyna jakoś sobie radziła może poszukaj tego tematu i zasugeruj sie tymi radami

owoce i warzywa tanie i zdrowe? bzdury! tanie sa ryze, makarony, zupki chinskie warzywa i owoce drogie kg jablek za 4zl, a wiadomo w kg wchodza 4 albo 5 jablek:/ pomidory za 7zl, ogorek za 5, kilka rzodkiewek po 2 zl:/ najtaniej wlasnie ziemniaki, ryz, makaron,

Gość ghsh
Najlepiej podziel sobie tą kwotę na tygodnie.Czyli będziesz miała 37,50 na tydzień.Zrób na poczatku tygodnia zakupy:kurczaka,ziemniaki,ryż,warzywa na zupe i cos na chleb.Codziennie tylko chleb i będzie dobrze:)

Gość kaRinKa_
zrezygnuj z internetu to będą dodatkowe pieniążki

Gość dajcie linka do wspomnianego
tematu

na chleb 60 zloty miesiecznie, do chleba tez cos trzeba, czyli ok, da sie ,ale tylko przezyc, 5 zloty na dzien wychodzi, czyli jeden chleb i cos do niego,smalec, i 100gram miesa,da sie przezyc,ale ja nie chcialabym wiecej takich miesiecy,:-(

Gość kaRinKa_
studenci potrafią wyżyć za 100 zł nawet - ich poproś o radę

Gość ghsh
No przecież nie będzie jadła całego bochenka chleba sama.Spokojnie jeden na 2 dni wystarczy.

Gość biedota kota
podpowiem ci jak ja sobie radziłam. chleb jeden na dwa trzy dni,drugiego i trzeciego dnia obsmarzałam chleb w jajku roztrzepanym;)pycha;) makaron z bierdonki z 1,19 ugorowany i podsmażony z cebulką;) placki ziemniaczane -często;) wsklepach dużych mozna kupic 30 jajek za 10zł ! to dużo daje;) i w biedronce jest mielone z indyka za 3,50zł i ja je łącze z ugotowanym ryżem i wychodzi sporo kotletów dużo na pare dni. kotlety z ziemniaków pycha;)

Gość kurczak u mnie
cały kurczak u mnie na bazarku, taki od gospodarza o ile się nie mylę kosztuje ok. 20-25 zł. Owszem, jak jesteś sama to taki kurczak to niezła wyżerka: dwie piersi, dwa udka, dwa skrzydełka i korpus - na tym można ugotować gar rosołu (włoszczyzna kilka zł). Pytanie tylko - ile można jeść na okrągło kurczaka??? Najgorzej z warzywami, bo teraz drogie. Pozostają ziemniaki i kiszona kapusta.

J atam tez pisalam kupuj makarony kasze ziemniaki watrobke jest tania ( drobiowa ) pyszna jest z cebula jablkiem i majerankiem nalesniki nie smaz na oleju tylko na sloninie nadziewasz kawalek sloniny na widelec rozsmarowujesz po gorsacej patelni smazysz nalesniki omlety placki ziemniaczane wywar na zupe zamrazaj tanie bedzie risotto z pieczarkami i kawalkiem kurzej piersi zapiekanki makaronowe ziemniaczki z jajkiem sadzonym do tego salatka z cebuli i kiszonego ogorka albo z pora ze smietana mleko tez nie jest drogie zbytnio piekarnie wieczorem zajrzyj powinny miec nizsze ceny pieczywa z tego co im nie zeszlo

Gość ghsh
w hipermarkecie kurczak kilka złoty:)

NIgdy nie miałam takiej sytuacji ,ale myślę ,że się da tylko trzeba bardzo oszczędzać

Gość kup sobie kilka butelek
denaturatu. jak wypijesz jedną to spisz po tym 2 dni.

z miesa tez calkiem nie rezygnuj np kup kawalek schabu ( nieuzy ) taki na 2 kotlety i rozbij cienko przekroj na pol kotlet bedzie mniejszy :) ale za to na dwa dni cebula droga nie jest a zupa cebulowa jet pyszna tania i sycaca do niej grzanki ( chleb nawet powienien byc starszy ) z zup jeszcze zalewajka pycha jest

Jak juz kupisz calego kurczaka to na skrzydelku i nozce ugotuj rosol potem z tego mozesz zrobic np pomidorowke :) z warzyw z zupy salatka np marchewka pietruszka do tego ugotowany ziemniak jajko ogorek kiszony oczywiscie wszystko w kostke pokrojone a miesko z zupy mozesz wykorzystac albo na odsmazyc na patelni albo zjesc z makaronem/kasza.ryzem/ do tego jakis dodatek ja np uwielbiam chleb z maslem i cebula ;) pasztet tez kawalek mozesz kuoic lepiej na wage :) parowki - niezdrowe ale moga posluzyc do jakiejs salatki albo do zapiekanki makaronowej :)

I przede wszystkim nie kupuj,, pierdół" typu słodycze , jogurty itd bo na to duzo kasy schodzi tylko np gotuj sobie zupy z warzyw , możesz zrobić kurczaka z ryżem ,albo ziemniakami bo to chyba driogo nie wyjdzie . soków też nie kupuj ,albo rzadko i te tańsze ,a najlepiej kupuj wode mineralną i rób na lemoniade. albo rób herbate czesto. Czasem jakis makaron itd z gotowym sosem też nie jest drogo.. albo ziemniaki z maślanką jakoś przezyjesz ;)

no pisalam ryz do tego cebula pieczarki kawalek piersi kurzej drobno pokrojonej :) odsmazonej wczesniej czekolada raz na jakis czas mozesz kupic najlepiej gorzka maka ryz kasza makarony ryz najlepiej nie w woreczkach :)