Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość artinka123

Przepisy na chude i zdrowe potrawy!

Polecane posty

Gość artinka123

Polećcie jakieś fajne potrawy z wykorzystaniem chudych mies, tak aby były zdrowe..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ale to zalezy od tego co kto lubi. Ja np uwielbiam mieso wieprzowe i robie je na rozne sposoby. Poledwiczki sa chude.. moga byc potrawy robione na prze badz ryby pieczone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość artinka123
Zależy mi na czymś fajnym.. piersi Kuczaka znudziły mi sie. Warzywa tez.. golonki boczku nie lubie. Ewentualnie schabowy.. ale rzadko.. bo nie mogęczasem wolowinę lubie gotowana, tatar.. ale szukam czegos wyszukanego a zdrowego i chudego. Niezbyt moge jesc tluste potrawy bo mam problemy z naczyniami. Cos może z wieprzowiny chudej? Badz cos innego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zawsze warto ...
Kiedyś dostałam super przepis na "gołąbki inaczej". Potrawa bardzo prosta w przygotowaniu. Wręcz dietetyczna i bardzo smaczna. Przepis: - około 1 kg mięsa mielonego, - główka słodkiej kapusty - około 1 kg, - 1,5 szklanki kaszy manny. Kapustę zszadkować - posolić i odstawić aby zmiękła. Mięso przyprawić - pieprz, czosnek, Vegeta lub inny "przysmak", majeranek - dodaję dużo. Po mniej więcej kwadransie zmieszać składniki. Uwaga: 1. Mięso mielę sama z łopatki lub karczku - mam pewność co do stopnia chudości. 2. w oryginalnym przepisie nie uwzględniono jajek - ja dodaje 1 szt. Uformować kotleciki - okrągłe lub owalne. Ułożyć na dnie naczynia - dużego, płaskiego. Pierwszą warstwę zalać roztworem przecieru pomidorowego z kostką bulionową - około 1/2 litra. Gotować - dusić pod przykryciem. Po chwili (około 10 do 15 minut) ułożyć drugą warstwę kotlecików dodać resztę roztworu. Dusić około 35 - 40 minut. W oczekiwaniu na pyszną potrawę proszę obejrzeć www.pogrosiku.eu. Życzę smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
bez warzyw (ktore ci sie znudzily) nie ma zdrowego jedzenia ;) do osoby powyzej: mielone (zakladam, ze chodzi ci o paczkowane, bo nie wymieniasz gatunku) nie jest ani chude ani zdrowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jakie jadłaś warzywa
że Ci się znudziły? Ja rozumiem, że teraz jest zima i warzywa nie powalają dostępnością, a zwłaszcza ceną, ale są mrożonki. Ja kupuję zawsze zapas jakichś fasolek szparagowych, kalafiora w różnych kolorach, brokułów, szpinak, groszek cukrowy, groszek łuskany i co tam znajdę. Potem jak potrzebuję to wrzucam to na co mam ochotę do parowara i w kilka minut mam warzywo. Oprócz tego sałata lodowa (pekińskiej nie znoszę, tylko w zupach), pomidory koktajlowe, ogórek świeży, papryki, rzodkiewki, marchewka, cukinia, bakłażan itd. itp. - z tego i puszkowanych warzyw od czasu do czasu da się zrobić nieskończoną liczbę różnych sałatek, bez majonezu oczywiście. Jak nie chcesz jeść tłustych mięs, to kup sobie patelnię grilową i smaż tylko na niej, możesz na tym usmażyć też warzywa lekko posmarowane oliwą. I jedz ryby, one zawierają zdrowe tłuszcze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość artinka123
chodziło mi o warzywa na parze z mrożonek.. Ogolnie uwielbiam latem jesc duzo warzyw i owoców.. Teraz przewazają u mnie cytrusy i przymiezam sie do zrobienia miesa w pomaranczach bo znalazłam ciekawy przepis:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mrożonki są wg mnie średnie smakowo- próbowałam brokuła i fasolkę Hortexu bodajże, nie powaliły mnie wiec dałam sobie spokój (tylko szpinak i tylko tescowy szamam :) ) Lubie połączenie dyni, pomidorków koktajlowych i ziemniaków - wrzucam podgotowane ziemniaki w mundurkach pokrojone na kawałki, zalewam bulionem warzywnym z solą, pieprzem i tymiankiem i sobie pyrka w naczyniu zaroodpornym pod przykryciem w 200 stopniach. Jak dochodzą to dodaje dynie i uprzednio zamarynowaną rybę na wierzch i posypuje pomidorkami w ćwiartki - po 5-10 min jak sie zagrzeje odkrywam i piecze sie do zrumienienia ryby Mozna tez zamiast pomidorów dać grzyby leśne i zamiast ryby np. kurczaka Pozostały płyn służy do zrobienia sosu, lub jeśli wleje sie niewiele bulionu wyparuje całość, ale z sosem lepsze :) Polecam też lazanie warzywna - o niebo lepsze niz z miesem mielonym dla lekkosci jaden lub kilka płatów makaronu należy zastąpić grilowaną cukinią. Farsz stanowia warzywa dowolne, ale różnorodne- brokuły, pieczarki, papryka....wymieszane z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Sos beszamelowy trzeba zrobić, no kaloryczny jest :), ale nie musi w nim danie pływać, sera zółtego sypnać i już :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
hej, macie jakies przepisy na dania z wolowina? wlasnie zastanawiam sie czy warto zakupic duza sztuke miesa ( www.cezan-ubojnia.pl ) i zrobic cos pysznego, tylko nie mam pomyslu co...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nuddyta
Jak dla mnie to fajnie się prezentują i genialnie smakują przepisy, które podwędziłam ze strony diety Cambridge. http://dieta-cambridge.pl/program/stopien-5.html Tak samo poziomy nie tylko 5 ale i 4 mają genialne przykłady jedzenia z przepisami i proporcjami a do tego rozpisane kalorycznie. No i na 7 dni wiec jest z czego wybierać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
znowu obrzydliwy spam ubojni,nie kupujcie tam tego chlamu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×