Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama26mama

OD CZEGO ZALEŻY WAGA NOWODORKA??????????/

Polecane posty

Gość mama26mama

Ja jestem drobnej budowy 164 cm i przed ciążą 52kg, mąż 170 i 70 kg. Jestem w 39 tyg i córka ma już 4 kg i ok 60 cm......Od czego to zależy?????????????

Gość Niezależna210
Wyszło Ci to z USG?? Nie sugeruj się tym, bo to jest waga niedokłdn. Mi w 42 tyg, jeden dień przed porodem wysło, że małą ma 4500 a urodziłam 3700

Gość mama26mama
tak, z usg tak wynika

Gość mama26mama
tak, z usg tak wynika

Gość xaaaaaaaaaa
Waga urodzeniowa zależy od miliona czynników. Usg zwykle "myli się" nawet o 600g, nie przejmuj się tak.

Gość xaaaaaaaaaa
Ja miałam miec synka 3600, a urodziłam 3100. Przed ciążą ważyłam 45 kg.

a ja miałam mieć córcie 3700 a po kilkunastu godzinach urodziła się 4515

Gość mamaaaa
moj mial 3290 i usg pokazywalo podobnie

Gość autorka się nie pyta
czyje dziecko ile miało tylko od czego zalezy ta waga, sama jestem ciekawa, więc moze jak ktos wie niech odpowie

Gość sprawdź
ile ważył twój mąż i ty po urodzeniu. Nie jest to oczywiście100procentowy wyznacznik wielkości twojego dziecka, ale w większości znanych mi przypadków się sprawdza. Ja ważyłam 3,5 kg, mąż 3,6 ,a nasza córka troche ponad 3,5 kg. I rzeczywiście usg się nie sugeruj jakoś strasznie. Mnie lekarze potrafili mówić zupełnie co innego (gdy na przestrzeni paru dni miałam 2 usg ). Mówiono mi, że dziecko nie będzie większe, niż 2,5 kg. Później domniemywano, że będzie miało ok 3. A jaki był efekt ostateczny, sama widzisz...

Gość sprawdź
też jestem podobnych gabarytów, co ty:) ale koleżanka niewiele większa ode mnie urodziła syna- 4,5 kg ;) Męzów mamy podobnych;)

Od wielu czynników zależy waga noworodka. Poza tym duży noworodek nie oznacza, że dziecko będzie później duże i że w dorosłości będzie wysokie.... Podobno prawie zawsze drugie dziecko jest większe i cięższe niż pierwsze, jeśli dziecko jest słabiej dotlenione, matka pali itp. to dziecko może być nadmiernie małe, czyli hipotroficzne, natomiast jeśli matka bardzo dużo tyje w ciąży lub ma cukrzycę ciążową to dziecko może mieć makrosomię (być nadmiernie duże i ciężkie), ale to też nie jest regułą. Poza tym, tak jak pisały dziewczyny wyżej, usg czasem się myli. Mnie wyliczyli perfekcyjnie, a bratowej męża córeczkę określili na 4300g i jako, ze to było pierwsze dziecko i miała zaufaną lekarkę, to zrobiono cc. Ogólnie dziecko urodziło się duże 3900g, ale jednak sporo mniejsze.

Gość po porodzie...
od genow, do pokarmu jaki spozywasz, ile jest w nim bialek ile tluszczu itd. od tego czy duzo pijesz, czy dbasz o siebie, czy pijesz alkohol, czy bierzesz dodatkowe witaminy... czy duzo sie ruszasz, jaka masz figure oraz ojciec dziecka oraz czasami- jaka maja dziadkowie na przyklad... wiele jest takich czynnikow... jak wydajne jest lozysko, jaki przeplyw pepowiny.. no masa...! a usg ma granice bledu 500 czy 600gram.

Gość po porodzie...
no tak oczywiscie od dolegliwosci i lekow jakie sie przyjmuje tez, co napisala kolezanka wyzej : zatrucie ciazowe, ckurzyca ciazowa - wszystko ma znaczenie.

Gość w zdrowej ciąży od GENÓW
Wasze dziecko nie będzie odbiegać wagą od Waszej czyli rodziców wagi urodzeniowej i ważyć będzie podobnie

USG bardzo się myli.... Natomiast waga dziecka nie zależy od budowy matki. Od czego? Nie mam pojęcia :/ ale na bank budowa rodziców nie ma z tym nic wspólnego :P