Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajaca,ciekawa mamuśka.

Kilka pytań do matek małych dzieci. Odpiszecie ? :)

Polecane posty

Gość pytajaca,ciekawa mamuśka.

1.Kiedy zaczęłaś kłaść spać dziecko na poduszce? 2.Kiedy zaczęłaś prać rzeczy dziecka w ,,normalnym'' proszku ? 3.Kiedy zaczęłaś dawać dziecku do jedzenia wszystko,co sama jesz ? 4.Jak długo Twoje dziecko spało w łóżeczku? 5.Jak długo Twoje dziecko jeździło w wózku? 6.Kiedy zaczęłaś dziecko sadzać na nocnik? 7.Jak długo smarowałaś całe ciało dziecka po kąpieli? Z góry dzięki dziewczyny :)

1 od uroszenia, 2 jak miała z 3 miesiące, 3 chyba roczku jeszcze nie miała, 4 jeszcze śpi, 2 latka skonczyła w październiku, 5 sporadycznie dalej jeździ w wózku, 6 mocnik po pierwszych urodzinkach, 7 bardzo krótko, używamy oilatum i po nim nie trzeba smarowac :D

1. takiej superplaskiej ok 6 m-cy 2. od urodzenia - ale sensitive (pierwsze dziecko nie pamietam ale baardzo dlugo w platkach mydlanych gotowaliśmy!!!!!! i po co??) 3. ok 6 m-cy ( cała trójka tak samo) \ 4. ok 3 lat (chyba, ale moge juz nie pamiętac dobrze, bo ma 18 lat) 5. 2,5 roku ( parasolka na urlop w wieku 3 lat jeszcze wizięta zeby spala - to ta 18 latka, bo najmlodsze jeszce korzysta) 6.pierwsze dziecko ok 10 m-cy wychowane na tetrze - pieluchy skonczyły się jak miał 14 m-cy , drugie ok roku ale bez ciekawych rezultatów - koniec pieluch ok 2 lat, obecne najmłodsze nieregularnie sadzam, bo pracuję, mała w żłobku....ciężko będzie...) 7. w ogóle nie smarowałam....

1. po roku 2. po miesiącu 3. gdy miało około 10 miesięcy 4. śpi nadal a ma 2 lata 5. jeździ sporadycznie w spacerówce, w większości na nogach chodzi, w głębokim było do 6 miesięcy 6. po roku 7. nigdy nie smarowałam, przez pierwsze 3 miesiące kąpałam w oilatum lub dodawałam kilka kropli oliwki do kąpieli

1. do tej pory śpi bez poduszki (ma 18 mies.) 2. od samego początku prałam i piorę w zwykłym proszku BIO 3. zaczęłam podawać od roku, nie wszystko, ale większość 4. cały czas śpi i przez sen wędruje po nim więc jeszcze raczej długo w nim pozostanie 5. jeszcze jeździ w spacerówce 6. jesteśmy w trakcie nauki 7. jakieś 5 mies. teraz sporadycznie nie widzę potrzeby smarować po każdej kąpieli.

1. W zasadzie to od urodzenia śpi na jednej wielkiej poduszcze. Na takiej na jakiej my śimy. Mieści się cały na niej, bo śpi skulony, a ma dwa lata. 2. No jakoś rok temu, czyli jak mały skończyl roczek. 3. Oj, jak skończył 1,5 roku jadł już totalnie wszystko to co ja. 4. Nadal śpi. 5. Do roczku. Jak zaczął sam chodzić to już wózek był be i wszędzie chodził za rączkę, tak jest do teraz. 6. Jak miał 1.5 roku. Nasikał przez przypadek i tak już zostało. Jedynie na noc zakładam pampersa. 7. Całego nigdy nie smarowałam. Gdzieś przez pół roczku tylko oliwką pod pacami, pod brodą, tam gdzie się poci no i pupę sudocremem. Po pół roku już tylko tyłek sudocremem.

1.Kiedy zaczęłaś kłaść spać dziecko na poduszce? Po 12 miesiącu. 2.Kiedy zaczęłaś prać rzeczy dziecka w ,,normalnym'' proszku? Od dnia 0. 3.Kiedy zaczęłaś dawać dziecku do jedzenia wszystko,co sama jesz? Po 12 miesiącu. 4.Jak długo Twoje dziecko spało w łóżeczku? Niecałe 2 lata. 5.Jak długo Twoje dziecko jeździło w wózku? Do około 3 lat, ale nieregularnie, tylko dorywczo - głownie na wyjazdach z intensywnym zwiedzaniem. A regularne spacery z wózkiem skończyliśmy po 18 miesiącu. 6.Kiedy zaczęłaś dziecko sadzać na nocnik? Po 2 roku. 7.Jak długo smarowałaś całe ciało dziecka po kąpieli? Nigdy. Jeśli już to tylko doraźnie od czasu do czasu.

1.Kiedy zaczęłaś kłaść spać dziecko na poduszce?-od urodzenia ma płaską 2.Kiedy zaczęłaś prać rzeczy dziecka w ,,normalnym'' proszku ?od początku 3.Kiedy zaczęłaś dawać dziecku do jedzenia wszystko,co sama jesz ?-większość je już ale ja się zdrowo odżywiam 4.Jak długo Twoje dziecko spało w łóżeczku?-jeszcze nie wiem jak to będzie 5.Jak długo Twoje dziecko jeździło w wózku?jeździ i myślę,że jeszcze pojeździ ze 2lata 6.Kiedy zaczęłaś dziecko sadzać na nocnik? już sadzam z kupą i z siku po spaniu 7.Jak długo smarowałaś całe ciało dziecka po kąpieli? wcale

1. Nie pamietam bo corka nie lubi spac na poduszce, do tej pory spi na plasko 2. Ok 3 miesiaca zycia 3.Kolo 10 miesiaca 4.do 18 miesiaca 5.ma 20 miesiecy , jezdzi czasami jak idziemy na dlugi spacer 6.Dla zabawy jak miala kolo 8 miesiecy. Na dobre jak miala 15 , od tego czasu jest w pelni odpieluszkowana w domu. Od ponad miesiaca siada na nakladke na sedes, ladnie wola, nie ma pieluchy na drzemke. Ale niestety boi sie toalet publicznych wiec jak gdzies wychodzimy to zakladam jej pieluchomajtki 7.Smaruje do tej pory (ma bardzooo sucha skore)

Gość azezam
1.Kiedy zaczęłaś kłaść spać dziecko na poduszce? 2.Kiedy zaczęłaś prać rzeczy dziecka w ,,normalnym'' proszku ? 3.Kiedy zaczęłaś dawać dziecku do jedzenia wszystko,co sama jesz ? 4.Jak długo Twoje dziecko spało w łóżeczku? 5.Jak długo Twoje dziecko jeździło w wózku? 6.Kiedy zaczęłaś dziecko sadzać na nocnik? 7.Jak długo smarowałaś całe ciało dziecka po kąpieli? 1. Od urodzenia ale oczywiscie na dziecieca podusie 2. moj maly ma 2 lata i dalej piore w dzieciecym ale ma egzeme wiec nie moge zmienic 3. okolo 9 miesiaca ale tez nie az tak wszystko 4. w ogole 5. jezdzi czasem ale przez dwa lata moze uzbieram 3 miesiace 6. wlasnie zaczelam ale tez nie chce woli na kibelek 7. kapalam go dodawajac oliwki i smarowalam reguralnie osobiscie uwazam ze nie ma sie co sugerowac zachowaniami innych matek kazde dziecko jest inne i trzeba samemu wyczuc co i jak robic widzsz jak urodzil sie moj Jakub to akurat czesto podrozowalam pomiedzy polska a uk i nie chcial spac w lozeczku bo nauczyl sie ze mna nie uzywalam wozka bo nie bardzo mialam juz sily go ze soba targac wiec tez nie chcial jezdzic za to mam pol roczna corke i nie ma problemu z lozeczkiem ani wozkiem poniewaz maly ma egzeme mala juz inaczej pielegnuje przy kapielach itd itp tak wiec mysle ze sama wyczujesz co i kiedy robic

1.Kiedy zaczęłaś kłaść dziecko na poduszce - OD URODZENIA 2.Kiedy zaczęłaś prać rzeczy dziecka w ,,normalnym'' proszku ? JESZCZE NIE PIORĘ W NORMALNYM MAŁA MA 7 MIESIĘCY ALE MI TO OBOJĘTNE 3.Kiedy zaczęłaś dawać dziecku do jedzenia wszystko,co sama jesz ? JAK MAŁA MIALA 6 MIESIĘCY 4.Jak długo Twoje dziecko spało w łóżeczku? TYDZIEŃ - TERAZ ŚPI Z NAMI BO TEGO POTRZEBUJE 5.Jak długo Twoje dziecko jeździło w wózku? JEZDZI NADAL 6.Kiedy zaczęłaś dziecko sadzać na nocnik? ZA MIESIAC ZACZYNAM JAK MALA BEDZIE MIALA 8 MSCY 7.Jak długo smarowałaś całe ciało dziecka po kąpieli? NADAL SMARUJE CHOC NIE WIDZE TAKIEJ PTRZEBY

Gość do mlodamama
młoda mama...8 miesieczne dziecko na nocnik? tępa dziuniu poczytaj troche o fizjologii to sie doweisz dlaczego to nie ma sensu:O

Gość nie mam słów:/
mialam taka kolezanke co dziecku w wieku 6 miesiecy tez dawala wszystko do jedzenia, wszystko to co jadła ona i maz...teraz dziecko ma 5 i pol roku,olbrzymie problemy z jelitami,nie ma praktycznie kosmków jelitowych..dziecko bedzie kaleka do konca zycia:O no ale coz, głupie baby dawajcie polroczniakom do jedzenia wszystko co wam wpadnie w rece:O tylko jak kiedys bedziecie musiały patrzec jak cierpia przez wasza głupote to juz wamnie bedzie tak milo:O młoda mama o tobie polmozgu to juz nawet nie chce mi sie pisac bo reprezentujesz ten poziom kretynizmu ktory mnie przeraza:O

Gość wiecie co aleee
staram sie bywac kulturalna, nie jestem kobieta ktora chucha i dmucha na dziecko wrecz przeciwnie aleee... czy niektore z was dobrze zrozumialy pytanie - Od kiedy podajesz potrway ktore jesz sama a tu czytam od 6 miesiaca itp. eeeeee? slucham ? ja rozumiem marchewke, warzywa, jakis owoc ale po woli wprowadzajac , ale nie to co wy jecie no sorry schabowego tez dajecie ? :O czytajcie pytanie ze ZROZUMIENIEM

1.Od urodzenia ( najpierw miała klinka a ok roczku wymieniliśmy na normalną) 2.Od urodzenia 3.ok 8 miesięca 4.2 lata 5.Jeśli chodzi o spacery to do roku. Jednak codziennie szłyśmy na przystanek ok 1,5km więc w zimie w wózku jeździła tak do ok 2,5r 6.8 miesiąc żeby przyzwyczajać a żeby oduczać to 1,5 r 7.6 m-cy. Teraz jednak ma 5 lat i musze ją balsamować bo mamy po przeprowadzce do innego miasta parszywą wodę -.-

Gość gryczka
Nie wiem, czemu niby sadzanie 8-miesięczniaka na nocnik nie ma sensu. Można zacząć wysadzać, gdy zacznie samo siedzieć. Moi Rodzice tak robili (wprawdzie wtedy były tetry, więc dziecko miało większy dyskomfort, gdy się zsikało) i przed ukończeniem roku sama załatwiałam się na nocnik. Pewnie, że na początku dziecko nie będzie jarzyło co jest grane, ale wysadzane wcześnie - znacznie szybciej się nauczy. Obecne zalecenia, żeby zaczynać to minimum gdy dziecko ma 18 miesięcy - robią z dzieci kaleki moim zdaniem.

[zgłoś do usunięcia] do mlodamama młoda mama...8 miesieczne dziecko na nocnik? tępa dziuniu poczytaj troche o fizjologii to sie doweisz dlaczego to nie ma sensu zależy co ma na myśli mówiąc sadzanie na nocnik... ja sadzałam ot tak, żeby się przyzwyczajało i nie bało nocnika ( jak byłam mała to się okropnie bałam nocnika ;P). Raczej to było w formie łapania siku a nie oduczania pieluszek... może młodej mamie chodzi o to samo Co do jedzenia "wszystkiego". Nie naskakujcie tak, bo są domy, w których je się zdrowo. U nas dziecko spokojnie mogło jeść w wieku 7-8m-cy to co jemy my: zupy, 2 dania itp...

Gość Niezależna210
Gryczka, dokładnie, przecież nawet tutaj były zakładane topiki na ten temat i zdecydowanie większość matek zaczyna w tym właśnie wieku. Ja byłam uczona w tym wieku i potem nie było problemów z oduczeniem od pampersa. O fizjologi owszem czytałam, pisało tam coś że dopiero iluś tam miesięczne dziecko zaczyna rozumieć o co w tym wogóle chodzi ale jakoś moja kuzynka też sadzała dziecko tak wcześnie i teraz mały ma 12 miesięcy i jakoś dziwnym trafem jak chce kupkę to pokazuje nocnik więc uważam że w tym nic dziwnego. Aha i z tym jedzeniem od 6 miesiąca to wiadomo że dziecku nie daje ciężkostrawnych rzeczy jak grzyby groch . Po prostu zupy, ziemniaczki , mięsko . To je. Surowych rzeczy nie daje.

Młoda mamo popieram Cię obiema rękami i nogami ;)

Gość gryczka
Wiadomo, że nie każde dziecko się nauczy przed 1 urodzinami, bo tempo rozwoju bywa różne. Ale wcześnie przyzwyczajane nauczy się znacznie szybciej. Uważam, że w wielu przypadkach oduczanie dziecka 2-3 letniego od pamperów to wygoda Rodziców. Wiadomo, że łatwiej przewinąć i na parę godzin mieć spokój, niż latać za dzieciakiem z nocnikiem i łapać ;-) Ale moim zdaniem powinno się próbować wcześniej, bo potem zakładają kobitki topiki, że ich dziecko za pół roku idzie do przedszkola i jak szybko oduczyć od pieluchy :-p Dziecko idące do przedszkola musi już przecież samo korzystać z toalety.

Gość kkkkkktos
Takie małe dzieci około roku jeszcze niewiele rozumieją z tego co się wokół nich dzieje, wiec nauka czegokolwiek w tym okresie graniczy z absurdem. - To tak pokrótce. :) Ja osobiście jestem zdumiona jak wiele z was powypisywało, że sadza na nocnik dzieci roczne albo półtora roczne. Przecież one jeszcze nie bardzo kumają o co chodzi. Bez sensu. Większość dzieci na świecie jest "nocnikowana" między 2 a 3 rokiem życia, kiedy nabierają świadomości tego co robią. Doprawdy nie wiem jak niektóre z was odbierają taka naukę? - Macie nadzieję uwarunkować takie dziecko (...jak psa Pawłowa)? :) Chyba tak... bo w tym wieku się nie nauczy.

Ktosiu i tu się mylisz... moje dziecko kładłam na noc bez pieluchy jak miało niecałe 2 lata a regularną naukę zaczęłyśmy w wieku 1,5r. rację Ci jednak przyznam w tym, że każde dziecko rozwija się inaczej, jednak wczesne sadzanie na nocnik może tylko i wyłącznie dać plusy niż minusy.

Gość gryczka
Inteligencja małych dzieci jak widać jest często niedoceniana. Dziecko półtoraroczne rozumie już bardzo dużo. Poza tym w pewnym sensie nauka nocnikowania to warunkowanie i nie widzę w tym nic złego. A programy zakładające ustalenie dziecku stałego rytmu dnia (propagowane np. przez "genialną" Tracy Hogg? Czy uczenie dziecka, że po kąpieli zawsze jest czytanie i spanie to nie warunkowanie?... :-)

ktosss bardzo się mylisz, chyba nie czytałaś tego co napisałam, koleżanki dziecko miało zaledzie rok i już wiedziało że nocnik słuzy do załatwiania sie. Więc jednak jest to możliwe

1.Kiedy zaczęłaś kłaść spać dziecko na poduszce? 2.Kiedy zaczęłaś prać rzeczy dziecka w ,,normalnym'' proszku ? 3.Kiedy zaczęłaś dawać dziecku do jedzenia wszystko,co sama jesz ? 4.Jak długo Twoje dziecko spało w łóżeczku? 5.Jak długo Twoje dziecko jeździło w wózku? 6.Kiedy zaczęłaś dziecko sadzać na nocnik? 7.Jak długo smarowałaś całe ciało dziecka po kąpieli? 1.Chyba 1,5 roku :) 2. 3miesiące 3.1,5 roku 4 . 1,5 roku nawet wcześniej już spało w swoim łóżku 5. Jeszcze trochę jeździ 6. 15 miesięcy 7. Hmm tego nawet nie pamiętam ale nie zbyt długo.

Gość Mała Czarna 1983
1.Kiedy zaczęłaś kłaść spać dziecko na poduszce? - ok. roku. Wcześniej tylko sporadycznie,bo lubiła usypiać na poduszce,a jak zasypiała to przekładałam ją na płasko. 2.Kiedy zaczęłaś prać rzeczy dziecka w normalnym proszku? -ok10,11 miesięcy 3.Kiedy zaczęłaś dawać dziecku do jedzenia wszystko co sama jesz? -Po roczku,ale prawie wszystko.Wiadomo,że bigosu,grochu,grzybów,smalcu bym jej nie dała :) 4.Jak długo Twoje dziecko spało w łóżeczku? -nadal śpi.Ma 14 miesięcy.Czasem jak śpi ze mną,przebudza się przed 6 rano i zsuwa się cichaczem z łóżka i idzie broić :) 5.Jak długo Twoje dziecko jeździło w wózku? -jeździ sporadycznie,nie lubi wózka. 6.Kiedy zaczęłaś dziecko sadzać na nocnik? -jak skończyła rok,ale bardzo jej się to nie podobało. Odpuściłam,wróciłam do prób jak skończyła 13 miesięcy. I naprawdę byłam zaskoczona,bo tak jak ktoś tu już pisał,niektórzy nie doceniają inteligencji małego dziecka. Wystarczyło,że kilka razy ją posadziłam po spaniu,zrobiła siku, biliśmy jej brawo a już po kilku dniach jak sama mi przynosiła nocnik i teraz nawet 4 razy dziennie uda nam się wcelować :) 7.Jak długo smarowałaś całe ciało dziecka po kąpieli? -Codziennie,po każdej kąpieli do roku. Teraz tylko buźkę po kąpieli,a całe ciało po basenie.

1 od narodzin 2 od narodzin 3 od ok 10mca 4 1,5 roku 5 ok 2 lat 6 zaczelam od ok roku ale z efektem 2lata i 3mce 7 do ok 3mca

1) od narodzin na płaskiej jak naleśnik 2) ciągle płatki mydlane, ze względu na alergię 3) dieta ciągle ze względu na alergię 4)nadal ma rok i 3 mies 5)jak wyżej 6)9 mies 7)ciągle smaruje mleczkiem z hippa