Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co mi radzicie

mieszkamy w Uk -czy zrobie synkowi krzywde dając mu na imie...

Polecane posty

Kamil hmm, jak ktos wyzej napisal, imie moze byc kojarzone z rumiankiem , badz mylone z imieniem rzenskim, moze daj mu tak na drugie?:) mam na imie Ewelina i nie cierpie imienia Ewa, wszyscy w pracy mowia mi Ewelina, uczylam do skutku i nauczylam:) coreczce dalismy na imie Victoria, najpierw miala byc Viktoria, ale kiedy juz w szpitalu zaczeto robic bledy i za kazdym razem musialam tlumaczyc ze nie c a k.. poddalam sie:)

ktoś napisał, że imię to tylko imię ,a ja sie z tym nie zgadzam :D przynajmniej imię jest dla mnie ważne, to jak taki talizman od urodzenia - ja mam takie sentymentalne podejście :P mnie osobiście zawsze podobały się imiona filip i laura (z nimi nie ma problemu, bo filip ma odpowiednik zagranicą, a laura to wiadomo) jak dla mnie, jesli zostajecie w UK i macie juz polskie nazwisko, to może warto dać też jakieś imię, które byłoby na wyspach uniwersalne?

Gość anabetta
tak, Laura wymawianie Lora a brzmi to jak Lochaaaa

Gość co mi radzicie
zastanawiam się nad Patrykiem(patrick)..tylko to imię jest irlandzkie, a anglicy za irlandczykami nie przepadają...hmmm

Gość lochaaa???
w życiu by mi do głowy nie przyszło takie skojarzenie...:O Laura bardzo mi się podoba. najpierw chcieliśmy tak nazwać córkę, później spodobała nam się Sara, a wyszło na to, że jest chłopak :)

Gość lochaaa???
Patryk bardziej mi się podoba niż Kamil. ładne i uniwersalne jest także Dawid i nawet bardziej mi się podoba po angielsku jego brzmienie niż po Polsku :)

Gość MY NAZWALISMY SYNA
Franciszek i jak na razie wiekszosc osob ktorych na tym zalezy zalapala "Franek" i tak tez na niego wolaja, chociaz pamietamn ze Health Visitor uparcie nazywala go na poczatku Francis :D

Gość serniczektruskawkowy
a ja mieszkam w stanach i jest tu pelno charles'ow, john'ow i innych amerykanskich imion z polskimi nazwiskami wymieszanych. niektore z tych osob nie slyszaly nigdy polskiego jezyka, sa to pozostalosci po dziadkach, pradziadkach itp. wiec nie sugerowalabym sie ze polskie nazwisko = polskie imie. dzieciakom jest latwiej gdy maja niewyrozniajace sie z tlumu, wam moze wydawac sie ze super, orygialnie bedzie nazwac je wojciech czy stanislaw, ze beda wam dziekowac ale dzieci nie lubia wyrozniac sie z tlumu, potem wiek dojrzewania, zaczna sie kompleksy itp zanim dziecko dorosnie i zaakceptuje swoje imie mina lata. wiem co mowie, bo bylam w takiej sytuacji.

Gość Phoebe20
Mnie jakoś Kamil nie tyle brzmiałoby dziwnie w UK, nie tyle martwiłabym się że będą je źle wymawiać, co o to że uznają je za zbyt bliskie żeńskiego imienia, bo oni zdaje się nie mają odpowiednika żeńskiego Kamili. A co do czyjejś wypowiedzi że będzie się kojarzyć z rumiankiem - po niemiecku może i racja, ale po angielsku rumianek to camomile albo chamomile, wymawiane jako "Kamomayl", natomiast Kamil domyślam się że by przeczytano kemail. Także o to bym się nie martwiła. Ja na Twoim miejscu dałabym jakieś imię identyczne w polskim i angielskim, typu Daniel, Damian, Filip (przeczytają tak jak Phillip a nie będzie problemu gdybyście wrócili jednak do Polski, czego Wam życzę), Robert itd., a Kamil na drugie :) Albo daj córeczce Kamila jak się urodzi ;)

Gość Phoebe20
*męskiego odpowiednika Kamili oczywiście

Gość Vitalianka
nie sądziłam ,że z wyborem imienia może być taki porblem.daj mu imię jakie chcesz.ludzie z oryginalnym imieniem mają łatwiej w życiu.

Gość italianoo925
daj mu na imie zdzislaw.. z oryginalnym imieniem na pewno bedzie mu latwiej w zyciu..

Gość madranca
moje dzieci to jagoda,ksawery i kryspin to jak wyjade do uk to jak beda do nich sie zwracac?