Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Emi 8333

Chcę mieć dużą rodzinę, ale...

Polecane posty

Emi- wiesz, mozesz sobie naklepac nawet dziesiatke dzieci i mieszkac dalej w kawalerce- nie bedziesz miec stresu z powodu kredytu, dzieciaki pomieszcza sie w jednym pokoju, bo 100 lat temu miescily sie w o wiele gorszych warunkach, a babcie na wioskach nic nie planowaly i jakos zyly... Jak juz napisalam- wszystko jest sprawa priorytetow.

Skoro autorka musiałaby na samochód brac kredyt, to wg mnie wcale nie jaest tak różowo (finansowo) jak jej się wydaje.

Gość najpierw to sie zajmij
i nie chce miec cudzego zycia na wlasnosc dlatego nie wypytuje o rodzine i zatrudniam kobiety po 40:)

Emi - najwazniejsi jestescie Wy a nie ile masz na koncie i jakie duze mieszkanie. Idz za sercem. Dobrze mowisz

Gość lejlaa
przyznam że po pół roku pracy sama bym się czuła niezręcznie zachodząc w ciąże..może zaczekaj jeszcze trochę

Asia- to ja nie rozumiem- szukalas pracy, zeby pracowac, czy zeby miec zaplecze na wypadek ciazy? Z premedytacja chcialas zaczac prace jako ciezarna :o

ja akurat jestem dobrym pracodawca i uczciwym. Mam zgrany zespol i panuje kolezanska atmosfera, a pracownicy mowia nawet do mnie na "ty"

Aga1979 - z zadna premedytacja-pracowalam juz gdzies indziej i pracujac tam staralam sie zajsc w ciaze okolo 1 1/2 roku bez skutku... szukalam lepszej pracy nie wiedzac, czy w ogole uda mi sie zajsc w ciaze. Znalazlam super fajna prace i wciaz probowlalam, Udalo sie po 2 latach.... wiec mi mowisz, ze powinnam siedziec te 3 1/2 roku w domu lub nie rozwijac sie zawodowo, bo chcialam byc matka? Przeciez ja juz tak naprawde zwatpilam, ze nam sie uda...

Aga1979 - ja mam i mialam prawo do wlasnego zycia a zaden pracodawca do niego nie mial - mial prawo do 8 godzin dziennie i to wszystko

pracodawca czy nie - zgadzam sie z Toba - kazdy patrzy przez pryzmat siebie - gdy ktos widzi we wszystkich zlodziei i oszustkow to prawdopodobie sam nim jest....

mialam 4 pracownice w wieku 24-33 i wszystkie chcialy chyba pracowac dla swiadczen bo miesiac gora dwa szyly na zwolnienie. Jedna nawet mial L4 lezace a ja widzialam na zakupach w galeri i bynajmniej nie wygladala na chora czy oslabiona. Dlatego postanowilam zatrudniac starsze kobiety:)

Asia5545 - twoj przypadek nie jest codzienny, a twoja ciaza podlega pod kategorie nieplanowanych, skoro juz zwatpilas. A nieplanowana ciaza kazdemu moze sie zdarzyc i nie o tym tu rozmawiamy.

Aga1979 - ja tak tego nie widze, ale kazdy ma prawo do wlasnego zdania. W pewnym sensie byla planowana, bo pracowalam nad nia 3 1/2 roku...ale chodzi mi o to, ze nikomu nic do tego co ja robie w domu po pracy i chocbym chciala miesc gromadke dzieci - to wciaz jest moja sprawa

Gość koloniskawoda
taa, pewnie, jedno dziecko poszło na wychowanie do żłobka, kolejne pójdzie do niani. strasznie dojrzałe i odpowiedzialne myślenie. odbierasz dziecku mamę w najważniejszych dla jego rozwoju emocjonalnego okresach...

Gość Emi 8333
Pracuję 2 lata non stop od chwili gdy wróciłam z wychowawczego, z tym, że tylko pół roku u obecnego pracodawcy, to ile ja mam jeszcze czekać z drugą ciążą, bo tak wypada..... Jestem dorosła, nie jestem dzieckiem i biorę to na siebie :) Ludzie teraz widzą wszystko przez pryzmat pieniądze...

Tak, to twoja sprawa. Ale trzeba byc na tyle uczciwym i powiedziec pracodawcy, ze sie planuje dzieci. Autorka zostala zapytana- wnioskuje ze przy rozmowie o zatrudnienie- i powiedziala, ze nie planuje- sklamala. W wielkiej firmie to moze nie problem, jak pracownice ida na macierzynski, ale w mniejszej firmie to juz problem. Pracodawce tez trzeba zrozumiec, a nie doic bez opamietania. Przypuszczam, ze u ciebie w firmie jest tez przedszkole zakladowe. Jak dlugo matki zostaja w domu z dziecmi na macierzynskim?

6 m-cy teraz i dodaj 9-m-cy (lub 8.5 mcy) i wyjdzie juz ponad roczek pracy dla niego :)

Tudziez 6 miesiecy + 2 miesiace (bo kazda polska ciaza jest zagrozona :P )

Aga1979 - a nie powinna to byc uczciwosc z dwoch stron? Pracodawca powienien powiedziec tak: "przyjme Ciebie do pracy, ale jak tylko zajdziesz w ciaze to Ciebie zwolnie" i wtedy przyszly pracownik powinien zdecydowac co chce robic - na pewno zaden nomalna osoba nie zechcialby dla takiego pracodawcy pracowac...wiec - pracodawca przyjal po czym po 6 m-cach proponuje cos takiego.... skandal

Pracodawca zapytal przy zatrudnieniu, po czym po czasie przypomnial, zeby trzymala sie tego, co sama zadeklarowala. Skandal?

Aga1979 - znam osobisice dziewczyne z Polski, ktora pracowala doslownie do porodu... fakt, ze nam 2 inne, ktore od razu poszly na zwolnienia...ale jak komus zalezy na pracy do tak nie zrobi, bo te dwie co znam - po powrocie z macierzysnkiego dlugo nie popracowaly w swoich miejscach pracy.... nie powiedz mi, ze wszystkie kobiety w Polsce olewaja miejsca pracy? Ciaza to nie choroba.

acha.. przypomialo mi sie .. i znam pare (chyba ze cztery), ktore pracowaly do 8 m-ca....

Nic dziwnego, ze kobiety w mlodym wieku maja problemy ze znalezieniem pracy. Ciagle tu czytam na forum, ze szukaja pracy, zachodza w ciaze i ida na zwolnienie. Bedac pracodawca tez by mnie interesowalo, czy zatrudniam kogos do pracy, czy do zastepowania. Widac, ze sa tu same matki teresy, ktore maja pieniadze na rozdanie i chetnie by je rozdaly kobietom w ciazy. Nie kazda firme na to stac, moje panie. Ja tez pisalam, ze znam kogos, kto pracowal do konca. Ale- jak juz pisalam- osoba ta nie zaszla w ciaze po pol roku pracy. Prace ma do dzis- mimo trojki dzieci i dalszych planow. I przy tym awansuje. Ale tutaj jest zupelne inne nastawienie do pracy.

Aga1979 - nie chodzi o to czy jestesmy matki Teresy - chodzi o bycie czlowiekiem

i chodzi mi o zachowanie pracodawcy autorki - zenada i sloma w butach i tyle

Powiem tak- byl taki czas w historii firmy mojego meza- na szczescie dawno temu- ze musial sie zapozyczac, bo "byl czlowiekem". Sam nie mial dochodow z dzialalnosci, bo klienci nie placili, a pracownicy musieli dostac pensje. I mial wtedy - w tym wypadku pracownika- ktory notorycznie chodzil z kazdym katarem do lekarza, bo zbieral sobie dni chorobowe na wczesna rente. Facet nie pracowal, a trzeba bylo mu wyplacic co miesiac pensje i to nie mala. Zastepstwo za niego tez trzeba bylo oplacac. W tym wypadku nikt sie nie zastanowil, zeby byc czlowiekem dla naszej rodziny, ktora musiala zaciagac dlugi, zeby oplacac takich darmozjadow i przezyc. Wiec to "bycie czlowiekiem" powinno dzialac w obie strony. Dlaczego tylko pracodawca ma byc czlowiekem, a pracownikowi sie zawsze "nalezy"?

Wiesz, my akurat nie zwolnilismy nikogo - nawet tego lesera- mimo kryzysu. Do tej pory splacamy kredyty.... Ale jestem za kazdym razem zniesmaczona, kiedy czytam takie wyrachowane historie, ze "mi sie nalezy i nikomu nic do tego". Podalam przyklad z wlasnego zycia, zeby pobudzic wyobraznie dyskutujacych i czytajacych. Byc moze jesli szef prosi o nie zachodzenie w ciaze, ma do tego powody? Wiem, ze latwiej jest powiedziec, ze nic mu do tego, bo to nie zgodne z prawem. Ale czasami fajnie by bylo sie wczuc w sytuacje "wyzyskujacego szefa" - moze faktycznie ma sytuacje podbramkowa i dlatego prosi otwarcie, mimo iz nie jest to zgodne z prawem? Widze, ze pracownikowi trudno zrozumiec pracodawce.

Swoja droga- po co mi kadra z prawdziwego zdarzenia, skoro grozi mi bankrut, bo place w pusto niepracujacym pracownikom? Najpozniej gdy nie masz na oplaty za dom, i dzieci ci patrza w oczy, koncza sie piekne idealy, a zaczyna walka o przetrwanie wlasnej rodziny.

W naszym przypadku chodzilo o pracownika, ktory jakies 30 lat przepracowal w firmie i zamarzyl sobie na stare lata szybciej isc na rente. Wiec ciagle chodzil do lekarza z kazdym bolem palca. Atesty od lekarza mial, wiec wszystko bylo oficjalnie. Ale wiecej go nie bylo niz byl i ciagle trzeba bylo zatrudniac dodatkowego pracownika na jego miejsce. A jego "choroby" byly takie niepowazne, ze szkoda gadac. I nie dsc, ze ciagle "chory", to jeszcze "mial" zalegle urlopy z 10 lat, ktoych nigdy do konca nie wykorzystal, ale sobie naliczal na nastepne lata. Wiec sie placilo facetowi w pusto. Wyrzucic nie mielismy sumienia, bo przepracowal w firmie cale zycie i prawnie wszystko bylo w porzadku. ....

Jestem uczciwa osoba i z tej pozycji pisze- nigdy by mi do glowy nie przyszlo, zeby w nowym miejscu pracy od razu zajsc w ciaze. Glupio by mi bylo i tyle, bo nie lubie nikogo robic w balona. Autorka ma inne zasady. Jej sprawa.