Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vivat biala

Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań - CZY JEST OBOWIĄZKOWY?

Polecane posty

Gość vivat biala

Czy mogę np nie wpuścić do mieszkania osoby, która przyjdzie w tym celu? Bo ja sobie nie wyobrażam odpowiadać na pytania dotyczące MOICH zarobków, warunków mieszkaniowych itp. Nie zgadzam się na to i już. To moje sprawy i z nikim nie muszę dzielić się tymi informacjami. Czy jak nie wpuszczę do domu pracownika urzędu, to czy to podpada pod jakiś kodeks?

Gość vivat biala
Nie chcę, żeby mnie ktoś inwigilował i handlował moimi danymi i cholera wie co jeszcze. To mogę odmówić? Nie wpuścić? Udawać, że tam nie mieszkam?

Gość vivat biala
Pytam poważnie. Czy grozi mi jakaś odpowiedzialność karna jeśli nie wezmę w tym udziału?

Gość lola hazzze
ja tez nie mam zamiaru nikomu niczego podawac

Gość jhghg
krzywda wam się jakaś stanie jak podacie? Z tego co wiem jest obowiązkowy.

Gość niech spadaja
zadnej holoty nie wpuszcze

Gość agdsg
Skąd można ściągnąć pytania do tego spisu? Miesiąc przed i jeszcze nic nie ma na strunie GUS. Skandal! A spis jest obowiązkowy. Za odmowę będą składane wnioski do sądu. Kazdy przypadek ma być rozpatrywany indywidualnie w trybie pilnym.

Gość ja sie zesałam
ale wy debile jestescie, jak dzieci w piaskownicy. Jak nie chcesz byc spisana to leć w kosmos, tyulko tam nie spisuja idiotko jedna z druga. Jakbyscie posprzataly chalupe zamiast siedziec na necie to byscie sie nie wstydzily kogos do niej wpuscic cweliny

Gość agdsg
Tu nie chodzi o wpuszczenie kogokolwiek do domu, bo mozna się spisać w internecie i nikt Ci do domu nie przyjdzie :)

Gość gość...
A cóż to za obowiązek! podawania danych osobowych nie tylko swoich! i w jakim celu, skoro istnieje ustawa o o ochronie danych osobowych, a tu nagle trzeba sie spowiadać nie wiadomo komu i nie wiadomo po co!!! Nie mam zamiaru ujawniać dobrowolnie swoich danych. Chcę czuć sie wolnym i niczym nie skrępowanym człowiekiem. Chyba mamy demokrację, która gwarantuje nam rządy LUDU, a nie kogoś tam. Jestem zażenowana tak przymusowym podejściem naszych władz. Chyba przyjdzie nam się wyprowadzić z powrotemdo dziczu, jak za naszych przodków!!

lepiej pomysl vivat biala ze rachmistrzowie tez nie maja zamiaru uzerac sie z jakas wredna baba co mysli ze jest pepkiem swiata i na dodatek owinieta w kokon zeby nie daj Boże ktos nie uszkodzil.. nie chcesz nikogo w domu to sie spisz przez internet (czas jest do 8 kwietnia) albo powiedz osobie ktora do ciebie przyjdzie ze chcesz porozmawiac telefonicznie z ankieterem i bedzie po problemie. skoro masz takie problemy w zyciu to znaczy ze tak naprawde ich nie masz...

Gość majkkaaa
to niestety jest obowiązkowe, ale możesz się od tego wymigać, np mogłaś nie dostać korespondencji w której poinformowano cię o tym

Gość 22 lata....
ale po co sie od tego wymigiwac ?? zachowujecie sie jak idiotki . od skladania zeznań podatkowych tez sie wymigujecie ?? no w koncu co komu do tego prawda??

Gość gość...
Ty faktycznie chyba się ZESŁAŁAŚ, bo wydzierasz gębę, jakby ci za to płacili!

Gość Kasia Gdynia
nie biore udzialu w tym spisie bo chodzi im tym z PO o dokopanie sie do ludzkich pieniedzy oni okradaja najbiedniejszyc a ochraniaja bogatych

Gość ja się zesałam
Gdzie tam widzisz Ł?, chyba czas się wybrać do okulisty, może coś doradzi na głupotę przy okazji. Dorośli ludzie, a zachowja się jak bachory w piasownicy, szkoda mi ciebie :D

Gość gość...
To normalne, że z takimi jak ty, rozmowa schodzi do parteru. A jeżeli ci chodzi o wymyślony przez ciebie błąd, to swiadomie cię z niego wyprowadzam. Odrobina wyobraźni i wiadomo, co kryje się pod tą nazwą, której nie zamierzałam ująć bezpośrednio. W życiu trzeba czasem pomyśleć, a nie tylko krzyczeć, wyzywać i krytykować wszystkich, byle nie siebie. :)

Gość malenka milosc
a moja babcia która ma 85 lat i ma alzheimera też ma odpowiadac na pytania tych rachmistrzów? przecież ona nie wie jak sie nazywa nawet !

Gość buuul
Ludzie... przestańcie się nakręcać jak paranoicy. Ten cały spis NIE JEST OBOWIĄZKOWY dla większości szarych ludzi. Obowiązek mają tylko niektóre podmioty ściśle określone w ustawie (odsyłam was do art. 8 ustawy o spisie powszechnym z 2010 r.), cała reszta - dobrowolność. Nie zastanawiało Was choćby to, że zawsze przy okazji tych całych spisów jest w tv kampania mająca zachęcać ludzi do brania udziału. Jaki miałoby to cel gdyby był obowiązek? Typowe zachowania stadne. Jakiś jełop krzyknie: SPIS OBOWIĄZKOWY, ktoś się nabierze, a później wszyscy się nakręcają i powtarzają: O MATKO! OBOWIĄZKOWY! Pozdrawiam.

Gość ooooooooo
buuul spis jest OBOWIĄZKOWY !!!

Gość kaRinKa_
już za czasów Jezusa takie spisy były bez sensu trochę ten spis według mnie bo przecież te dane są przecież przez urząd skarbowy zbierane to mogą sobie tam sprawdzić to wszystko w przyszłości, żeby zmniejszyć biurokrację i ułatwić sobie pracę będą nam przy urodzeniu czipy wszczepiać i skanować każdy aspekt naszego życia

Gość cameraria ohridella
Spis jest obowiązkowy. Całą populacje obejmuje spis pełny (przez telefon i tylko kilka pytań dotyczących zameldowania). 20% populacji obowiązuje spis reprezentacyjny. Nikt nie ma prawa pytać o wysokość zarobków, tylko o miejsce pracy i rodzaj umowy. Na większość pytań nie trzeba odpowiadać. Jeżeli respondent nie zechce współpracować rachmistrz przychodzi z policją...

Gość niech spierdalaja
haha

Gość joleksandra
Cześć. Jestem mało wtajemniczona w temat spisu, dlatego też mam nadzieje że mi ktoś pomoże:) Każdy jest objęty spisem tzn. każda osoba pełnoletnia? Mam 21 lat i mieszkam z rodzicami, to znaczy że każdy z nas musi z osobna odpowiadać na te pytania? Z góry dzięki i sorki, za banalne pytanie.

Gość anonimmka
Właśnie wypełniłam formularz elektronicznie. Ale jest on jakiś okrojony. Nie ma pytań odnośnie wykształcenia, miejsca pracy, zarobków ani tych nowych pytań odnośnie wyznania czy orientacji seksualnej?? O co chodzi? Nie zamierzam wpuścić rachmistrza do mieszkania, czy w związku z tym nie dostanę grzywny?

Gość yetttiiiiiiiiii
Ja tez wypelnilam na stronie stat.gov.pl i zapytano tylko o pesel,adres i osoby maloletnie. Myslalam,ze sobie poodpowiadam a tu klops.

Gość paschalina
pełna wersja 70 pytań jest tylko dla 20% ludzi wybranych w losowaniu. reszta ma tylko tą krótką- 15 pytań i koniec. szkoda, bo już się chciałam ustosunkować odpowiednio do watykańskiej zarazy... a tu pewnie znowu wyjdzie 90% katolików.

Gość już wypełniłem
Już wypełniłem, powpisywaem nieprawdę:). Jak wszyscy wypełnia w taki sposób jak ja to niezłe wyjdą potem statystyki:D

Gość pappapapap
tylko sa pytania o zamieszkanie i os.maloletnie? spisalam sie niby, ale nie wiem juz sama czy dobrze. nie bylo pyt.8 chyba. tylko o zamieszkaniu, no jestem zawiedziona... i nie wiem czy dobrze zrobilam