Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaur88555

CZY DA SIE ZROBIC ZDJĘCIE DO DOWODU OSOBISTEGO SAMEMU W DOMU ???

Polecane posty

Gość kaur88555

czy da sie zwyklym aparatem cyfrowym (ja mam kodaka easyshare) nie mam lustrzanki. a wiec czy da sie aparatem cyfrowym zrobic samemu w domu zdjecie do dowodu kochani ?? a jesli tak to jak potem wywolac?bo kolega mowil ze sie nie da bo potem jak sie wywoluje takie male to jakosci nie ma dobrej i sie rozmazuje zdjecie.. czy jest jakis sposob by to zdjecie po wywoalniu sie nie rozmazalo i mialo taka sama jakosc jak duze..?

Gość Levi, musisz wystąpić...
Możesz zrobić magnetofonem. Ale koniecznie musi to być Unitra ZRK 142, inaczej wychodzą tylko polaroidowe 🖐️

Gość ziie7556
nie da sie absolutnie

Gość nie ma opcji
nawet jak wyjdzie duze łądnie to jak zmniejszysz do 35 na 45 cm bo takie sa wymiary do dowodu to zdjecie ci sie rozmyje i jakosc tragedia wyjdzie

Gość jest mozliwosc
sama tak robilam, zrobilam w domu zdjecie z takiego profilu jak sie robi zdjecie do dowodu na bialym tle, zapisalam na plytke, a pozniej dalam dla fotografa zeby mi wywolal zdjecie jak to dowodu, tylko ze zawsze wywoluje 5sztuk i zaplacilam mniej jakby sam mi fotograf by zrobil zdjecie;)

Gość tez chce sama ale nie wiem,
NIE MA MOZLIWOSCI KOCHANA.. A ROBILAS W FOTOSZOPIE?? NAPISZ PROSZE JAK TO ROBILAS ??I WYSZLO CI NORMALNIE ZDJECIE?? A FOTOGRAF SIE NIE DARŁ CZE CZEMU SAMA NIE PRZYSZLAS DO NIEGO TYLKO KOMBINUJESZ SAMA?? POWIEDZ PROSZE JAK ROBILAS PO KOLEI.PLISS TEZ CHCE ZROBIC

Gość nie da sie ludzie kochani
Nigdy nie wyjdzie zdjecie na bialym tle dobre w domu bo zawsze jakies cienie wyjda albo cos..chyba ze macie super lustrzanke itd..i fotoszopem sie umiecie poslugiwac ja robilam sama kilka razy i za kazdym razem jak dawalam do fotografa to kleli ze spieprzylam zdjecie mimo ze wygladalo normalnie..i ze czemu sama nie przyszlam do nich to by sami zrobili. fotografowie sie wkurzaja jak sie im daje zdjecia do dowodu samemu robione bo w urzedzie nie przyjma takich zdjec w zyciu nieprofesjonalnych nigdzie.a to od razu widac czy profeska czy nie. poza tym fotograf wezmie tez tle samo od was za wywoalnie co zrobienie wiec bez sensu.

Gość takie pytania to może
zadawać tylko prawdziwa blondynka

Gość tylko jedno ale kochani
TYLKO LUSTRZANKA SIE DA ZWYKLYM CYFROWYM NIE WYJDZIE W ZYCIU!!

Gość cichy wielbiciel jenny
:D ale bzdura :D oczywiście, że się da, sam takie robiłem i jakoś przyjęli napstrykałem ich z 50 i w końcu jakieś wybrałem tło z prześcieradła

Gość jest mozliwosc
robilam sama, bo nie zawsze wychodze dobrze na zdjeciach, a chcialam sama wybrac najladniejsze,a u fotografa to wiadomo zrobi kilka-nie ma zbyt duzego wyboru, robilam zdjecie swoim aparatem fujifilm przy bialej scianie, zeby bylo biale tlo, z boku, jedno ucho odkryte-no wiadomo jak do dowodu;) pozniej za pomoca kabla usb przerzucilam do komputera no i najladniejsze sobie wybralam, zgralam na plytke i zanioslam do fotografa, powiedzialam, ze mam tu zdjecie mojej twarzy i chce wywolac o takich rozmiarach jak to dowodu no i za dwie godziny moglam juz przyjsc po odbior, fotograf nic nie mowil, zadnych fotoszopow tez nie uzywalam;)

Ja robilam sama dziecku do paszportu. Zrob niemowlakowi zdjecie u fotografa:o Poszlam, zeby nie bylo, ze kombinuje sama, to sam koles mi powiedzial, co i jak mam zrobic. No to nastrzelilismy iles tam fotek, zanieslismy mu na plycie i sam wybral takie zeby bylo dobre

Gość tykaks6445
nie uzywalas fotoszopa?? zartujesz? czyli nie wyszly ci zadne na cerze jakies syfy albo jakies cienie pod oczyma?? malowalas sie jakos do foty?? mi wyszly takie plamy na twarzy ze musialam fotoszopa uzywac a potem jak zanioslam do fotografa to nie wyszlo to zdjecie wcale jak wywolal ..tragedia jakie brzydkie wyszlo ..nie wiem za co placilam ..plamy na buzi itd. trzeba podobno jakos to robic w dobrych parametrach zeby zdjecie potem malutkie tez dobrze wyszlo i sie nie rozmylo.

Gość ja robiłam sama ale lustrznką
zwykła cyfrówka ma kiepski obiektyw i później ciężko fotę dopasować do szablonu - przynajmniej mi ni jak nie wyszło, dopiero jak z firmy pożyczyłam lustrzankę, do wszystko ok było! oczywiście zdjęcia obrobiłam sobie w PS'ie.

Gość cichy wielbiciel jenny
przecież to jest proste jak cholera, nie wiem w czym problem ???

Gość jest mozliwosc
malowac sie malowalam,ale naprawde nie uzywalam fotoszopa, fotograf sam mi powiedzial jezeli stwierdzi ze cos jest tam do poprawy to sam poprawi

Gość od zeszłego roku foty muszą
spełniac okreslone normy unijne, trzeba sciągnac odpowiedni szablon i dopasowac deo niego zdjecie - inaczej nie przyjmą, ale da się to zrobić - ja robiłam dzieciom do paszportu 1,5 rocznemu (ale to nie problem bo do 2 lat nie ma wymogów) i 10 letniemu.... np. na tym chomiku jest taki szablon: http://chomikuj.pl/pawlik-29/Dokumenty/Przydatne+programy+itd

Gość tykaks6445
nie przyjma w gminie takiej foty

Gość kaur88555
a czy wg norm unijnych na zdjeciu musi być widoczna pochwa?

Gość nsidhhfff
nie da sie bez lustrzanki

Gość nirg
nie da sie

Gość muusiszssggg
nie da sie zrobic bo nie wyjdzie..trzeba w jakims specjalnym formacie to zgrywac zeby male do dowodu sie nie rozmylo i jakosc byla dobra ale nie mam pojecia jak to sie robi.

Gość nieeeeeeeeeeeeeee
hehehe bez sensu w domu pierwsze słysze

Gość muusiszssggggggt
nie da sie

Gość no mam 170 cm wzrostu
nie bardzo

Gość La_Lollo
Oczywiscie, że się da nawet telefonem komorkowym (min. 2 megapixele ale wtedy trzeba robić z bliska i twarz bedzie zniekształcona). Spróbuje jak najprosciej wytłumaczyć: 1. Robimy zdjęcie z maksymalną rozdzielczością na jaką pozwala nam nasz aparat (chyba, że mamy lustrznke, wtedy nie musi byc takie ogromne) odległośc aparatu od fotografowanej osoby powinna wynosic powyzej 1,5m żeby twarz nie wyszła zniekształcona 2. Wrzucamy zdjęcie do photoshopa (przeciągamy) 3. Z palety narzędziowej (po lewej stronie pionowy pasek) wybieramy Crop (Kadrowanie) i na pasku (górnym poziomym) wpisujemy wartości Width (szerokosc):3,5 cm, Height (wysokosc): 4,5 cm oraz 300 dpi --> rozdzielczosc dzieki której wydruk będzie dobrej jakości. 4. Kadrujemy tj naciskamy lewy przycisk myszki i nie puszczajac schodzimy w dół po przekątnej. Puszczamy przycisk. Mozemy przesuwać kadr klikajac lewym i przenosząc. Jeżeli kadr jest gotowy klikamy w środku 2 razy lewym. 5. Zapisujemy File (Plik)-->Save As... (Zapisz jako...) najlepiej wybrac format tiff GOTOWE!!!!