Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lambda

Gotowanie na kostkach rosołowych

Polecane posty

Rzadko gotuję zupy, ale przeważnie wrzucam kostki, bo tak mi jest wygodniej. Jest całe mnóstwo innych rzeczy, które są niezdrowe, a które jemy, typu parówki, szynka, pasztet, papierosy, kawa i alkohol;) Warzywek, kucharków i veget nie używam, ale kostki sobie nie potrafię odmówić od czasu do czasu:-D Wyniki badań mam podobno wzorcowe:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Laura Diaz Rzadko gotuję zupy, ale przeważnie wrzucam kostki, bo tak mi jest wygodniej. Jest całe mnóstwo innych rzeczy, które są niezdrowe, a które jemy, typu parówki, szynka, pasztet, papierosy, kawa i alkohol Warzywek, kucharków i veget nie używam, ale kostki sobie nie potrafię odmówić od czasu do czasu Wyniki badań mam podobno wzorcowe mów za siebie, bo ja nie jem szynki, pasztetów, nie używam papierosów, kawy i alkoholu a co do badań... pogadamy jak, załóżmy, dociągniesz do sześćdziesiątki, jak będzie wyglądać Twoje zdrowie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ewo, mówię za siebie, cały czas. Od tego jest forum, żeby nie wypowiadać się za innych, tylko za SIEBIE właśnie;) Nie będę wypowiadać się za CIEBIE, no chyba że będziesz baaaardzo chciała:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jedni wolą świeże zioła, a inni kostki rosołowe. Chodzi o smak, a gusta kulinarne każdy ma inne. Jadłam zupy ze świeżymi ziołami, gotowane na chudym mięsie, ale jadłam też te z dodatkiem kostki rosołowej i te na kostkach bardziej mi podchodziły. Piszę w czasie przeszłym, bo zup już nie jadam, chyba że u kogoś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Laura, napisałaś w liczbie mnogiej Jest całe mnóstwo innych rzeczy, które są niezdrowe, a które jemy, typu parówki, szynka, pasztet, papierosy, kawa i alkohol więc pomyślałam, że też w moim, kafeteriuszki, imieniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Autorko w kwestii zdrowotności wegety i kostek (podobne toto więc traktuję zbiorczo) nie ma chyba wątpliwości - zdrowsze zupy są robione na mięsie/maśle i warzywach. Tylko teraz pytanie czy sie ktoś przejmuje zdrowotnością. Ja średnio, ale nie używam ani jednego, ani drugiego- bo nie lubię jak wszystko smakuje identycznie, poza tym smak przyzwyczaja sie do obecności glutaminianu i potem wszystko bez niego wydaje się nieprzyprawione. Wątków jak rzucić glutaminian było juz parę, w razie czego wujek google pomoże. Krucjata przeciwko chemii w jedzeniu trwa nie od dzisiaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość henrietteettte
"Jest całe mnóstwo innych rzeczy, które są niezdrowe, a które jemy," kto je to je, ja staram się unikać paskudztw. A poza tym w kostkach rosołowych i wegetach rozchodzi się przede wszystkim o to, że to skoncentrowany glutaminian, czyli cholerstwo, które każdej potrawie nadaje ten sam smak i zwyczajnie uzależnia kubki smakowe. Ja tam wolę się rozkoszować różnymi smakami potraw a nie znać tylko jeden :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mikser}}}}}}}}}}}
a kawa to czemu niezdrowa? 3 filiżanki rozpuszczalnej np tchibo tak bardzo szkodzi ? na filiżanke 2 łyżeczki kawy łyżeczka cukru ,zalewam do połowy filiżanki a dopełniam mlekiem , ogólnie to zdrowo sie odżywiam tylko ta kawka ... powiedzcie czy ona naprawde taka szkodliwa ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mikser}}}}}}}}}}}
w sumie mowa o kostkach , kiedyś je używałam ale jak przestałam to zupełnie nie umiałam doprawiać potraw , z czasem sie nauczyłam choć było ciężko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawa rozpuszczalna to syfek
żadnych własciwości zdrowotnych prawdziwej kawy nie ma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rytrytyut
glutaminian bardzo uzależnia, jak do wszystkiego dodajecie kostek czy wegety z nim to po odstawieniu macie wrazenie że wszystko jest niedobrze doprawione, trzeba czasu żeby przyzwyczaic się. Wzmacnia on smak potraw i praktycznie dodawany jest do każdego gotowego żarcia i jest niezdrowy: "Glutaminian sodu (sól sodowa kwasu glutaminowego; w skrócie MSG od angielskiej nazwy Monosodium glutamate) występuje w niemal wszystkich popularnych pokarmach, fast foodach i żywności przetworzonej. Jest używany jako wzmacniacz smaku taniej, przetworzonej żywności. Wykazano, że ten chemiczny składnik poprawia nijaki smak, lecz również uszkadza neuroprzekaźniki oraz ma bezpośredni związek z ostatnio często obserwowanymi przypadkami szybkiego przyrostu wagi" http://wolnemedia.net/zdrowie/dlaczego-glutaminian-sodu-jest-szkodliwy/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawa rozpuszczalna to syfek
jesli potrzebujecie zamiennika "przyprawy uniwersalnej" - polecam mieszankę warzyw i przypraw :Skład: pasternak, marchew, czosnek, pietruszka, pieprz czarny, cebula, lubczyk, curry, kurkuma pod nazwą: jarzynka bez soli. ok 12 zł za pół kilograma

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×