Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angelllica

nie radze sobie z noworodkiem...

Polecane posty

Gość angelllica

3 tygodnie temu urodzilam wspaniala coreczke. jest absolutnie cudowna i kochana i chyba dlatego tak ciezko mi sobie z nia poradzic. kazdy jej placz doprowadza mnie do szalu, ze nie wiem co jej jest i nie potrafie jej pomoc.Chcilalabym byc dla niej dobra mama, ale jak na razie mam wrazenie ze kompletnie mi to nie wychodzi. jak jestem z nia sama w domu to pol dnia przeplakuje razem z nia.nie wiem czy wszystkie dzieci tak placza, czy jej cos dolega.w nocy nie chce spac, tylko ciagle przerazliwie krzczy. zauwazylam ze ma strasznie meczace gazy, bo za kazdym razem strasznie sie prezy i napina i krzyczy wnieboglosy zanim pusci "baka".Jestem na skraju zalamania i boje sie kazdego kolejnego dnia z nia w domu. odliczam godziny kiedy moj maz wroci z pracy zeby tylko troche mi pomogl... dodam jeszcze ze mieszkam w uk i jestesmy tu sami, nie mam wsparcia rodziny bo wszyscy sa w polsce. tak bardzo chcialabym sie cieszyc macierzynstwem, ale nerwy mnie zzeraja. macie jakies sposoby na wyluzowanie?z gory dziekuje

A jak karmisz małą? Być może męczą ja kolki i dlatego płacze, albo jest głodna. Nauczysz się rozróżniać płacz dziecka, tylko to wymaga czasu. Na kolki są dobre krople przeciw wzdęciom Espumisan, daje się je zapobiegawczo 4 x dziennie po 10 kropli.

Gość julka9987
Moze po prostu pomóż dziecku z tymi gazami. Ponoć to bardzo boli maluszki. U mojej kokli zaczely sie gdy miala 2 tyg. Jesli karmisz piersią to moze jesz cos nie odpowiedniego i mala boli brzuch. W wieku trzech tyg powinna spac jak zabita w nocy i 2/3 dnia tak samo.

Gość bastion 9
a nie pomyslalas zeby poradzic sie pediatry?

Gość aneczkaaaa777
No ale co jest powodem placzu dziecka? Głód? czy kolki? Bo jesli kolki to polecam czopki viburcol, cieply termoforek I absolutny hit - jest chodzi o mojego dzieciaka - SUSZARKA! Polecam skierowac strumien w kierunku brzuszka maluszka - powinno pomoc.

Nie lam sie.Ja urodzilam 6 miesiecy temu i mam to juz za soba.Dziecko do trzeciego miesiaca zycia tak ma niestety :( jego uklad trawienny itp jest jeszcze nie dojrzaly i ma kolki bo nie umie Twojego mleka strawic,niestety rady na to za bardzo nie ma,moze jakiej kropelki albo syropki z kopru wloskiego troszke przynajmniej pomoga,mojemu czasem pomagaly,ale nie zawsze,Jak karmisz piersia to uwazaj na to co jesz.Moj mi strasznie plakal przez dwa miesiace i jak puszczal baki albo robil kupke to byl placz nie do wytrzymania,az mnie sasiadka oswiecila,powiedziala "pewnie jesz pomidory",jadlam i to mnustwo :) a od kiedy sie dowiedzialam to do dzisiaj ich nie ruszam i dziecko tez przestalo cierpiec :).Calkowicie problemy sie skonczyly jak zaczal 4 miesiac zycia,takze mysle zebys uwazala na to co jesz,lub jak karmisz butelka to zmien mleko i niestety musisz to przeczekac :( potem bedziesz sie w pelni cieszyla macierzynstwem i swoim skarbkiem,zobaczysz bedzie super :) i zmeczenie minie :) Zycze powodzenia

Z ta suszarka to trzeba uwazac zeby nie poparzyc dziecka,ja tego nie stosowalam bo sie balam

Gość angelllica
Sciagam mleko i daje malej z butelki, bo przy piersi strasznie sie denerwowala. a jem cale dnie tylko kanapki z drobiowa wedlina, czasem pieczonego kurczaka i to wszystko. Pytalam poloznej o to wszystko, ale stwierdzila ze dziecko wyglada dobrze, przybiera na wadze wiec wszystko jest w porzadku. a gazy tez nie sa niczym niepokojacym. przez tydzien dawalam jej infacol, ale nie pomogl wcale. czasem daje jej tez herbatke koperkowa i tez nic.juz nie wiem co mam robic. chodze niewyspana, brudna, glodna, i zalamana. nie pomaga noszenie na rekach, smoczek, ani nic innego. jak zasypia to na 20 min i budzi sie cala spocona i czerwona przez te gazy.

Mój mały nie spał prawie cały dzień, zasypiał 23-24 w nocy, jak się okazało miał skazę białkową, po zmianie mleka nie to samo dziecko, śpi w dzień, nie ma problemów z kupą, w nocy budzi się raz. Niestety córka mojej koleżanki od urodzenia cały czas jej płacze, chce być cały czas na rękach, jak tylko ją odłożą do łóżeczka płacz, zdarza sie też tak. Ale w twoim przypadku, skoro dziecko się pręży to mogą być to kolki. Mojemu małemu pomaga suszarka, letnim strumieniem powietrza dmucham na brzuch i masuję okrężnymi ruchami . Kup małej krople na brzuch, staraj się ją masować i odbijać po jedzeniu. A jak kupa? nie ma problemów?

Gość angelllica
z kupa ogolnie nie bylo problemow do tej pory,ale dzisiaj rano miala jakas taka zielonkawa i twarda w porownaniu do poprzednich...

Twarda? Może zaparcia? Nie wiem czym to się leczy u tak małych dzieci, ale każda nieuzasadniona zmiana kupki podobno jest powodem do zastanowienia...

Gość bella bella;)
dzidzius robi zielone kupki gdy dostanie zimnego powietrza

Mojemu pomogl syropek "calmosine" ale moze u ciebie takigo nie ma (ja mieszkam we francji),to jest wyciag z kopru.Jak sie da to kladz curcie na brzuszku jak najwiecej,to pomaga pozbyc sie gazow

Gość bella bella;)
mój do 5 m-ca miał problemy z zaparciami dgy tylko zaczynał płakać to pomagałam mu masujac brzuszek lub wkładałam naoliwiony termometr w pupę i szło samo

A możne mała jest głodna? Może masz chudy pokarm i mała się nie dojada? Ściągnij sobie trochę do kieliszka i odstaw na noc.Zobaczysz ile jest tłuszczu a ile wody.

Gość bella bella;)
albo po prostu podaj mleko modyfikowane- i wreszcie sie naje

Gość routy
Kup w aptece GRIPE WATER dal niemowlat w aptece i postepuj zgodnie z instrukcja, Ułóż małą tez na brzuszku - ale wtedy nie spuszczaj jej z oczu.

Gość kryś55
Hej, witaj Młoda Mamusiu, tu znajdziesz wiele mądrych rad na teraz i na przyszłość: http://tnijurl.com/a01a16513774/ tak zwracamy dług naszym Rodzicom...........trzymaj się

Gość routy
i mleko modyfikowane - daj jej nie zaszkodzi a moze pomoze i napisz jak wyglada sytuacja

Gość zuzia-krakowianka
no ja sie z tym nie zgodze, przez jeden dzien podałam swojej mleko modyfikowane Bebilon i wtedy dopiero zaczeło sie piekło. A później te okropne bąki i twarde, ciemne kupy. nie moglam patrzec jak mała sie meczy

Zuzia-bo na takie przypadlosci podaje sie mloeczko dla alergikow ze zmniejszona zawartoscia laktozy lub bez niej..

Gość ellizkaaaa
powiem tak wszystkie rady są dobre.wiem że jesteś przemęczona ,że serce boli jak maleńka płacze ale to się niedługo skończy .wszyscy mówią że do 3 miesiąca :) u mnie synek skończył kolki po 6 miesiącu (wiem przerażające) więc co robiłam? kup esputicon krople dla niemowląt u nas tylko to podziałało i wiem że komu nie poleciłam zadziałało a dodatkowo dają powodzenije w szpitalu (jestem z białegostoku) a drugie co to masażyki brzuszka najpierw połóz maleńką na płasko złap za nóżki i delikatnie poprzyciskaj dwie na raz lub na przemian do brzuszka(tak jakby robiła rowerek z naciskiem ) można tez delikatnie przyciskać brzuszek swoją ręką a dokładniej samymi palcami zaczynając od miejsca na pępuszkiem iw kierunku wskazówek zegara robić kółko mam nadzieje że pomogę trzymaj sie powodzenia

Gość zuzia-krakowianka
tak sie składa ze podaje wlasnie to dla alergikow HA

zgadzam się z ellizkaaa, też tak moje dzieci masowałam i zawsze pomagało ,