Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość znuuuudzona

art 33 KODEKS PRACY

Polecane posty

Gość znuuuudzona

Wczoraj dostałam wypowiedzenie z pracy było to dla mnie takim szokiem że nie wierzyłam w to dopiero w domu doczytałam,że to art 33 :( mam pytanie czy jak pójdę do Urzędu Pracy to należy mi się zasiłek??? Proszę niech mi ktoś ospowie bo nie wytrzymam do poniedziałku :(

Gość znuuuudzona
proszę pomózcie mi

Gość aliorka________
już dziś strzel sobie w łeb :) nie czekaj do poniedziałku :)

Gość gbdbb
a umowe miałaś na czas określony .... tak? na okres dłuższy niż 6-mcy ?

Gość powinnaś dostać
normalnie zasiłek na 6 miesiecy. To jest wypowiedzenie pracodawcy, nie ma w tym twojego udziału. Miałas zastępstwo?

Gość znuuuudzona
tak umowę miałam długą jeszcze na rok czasu pracuję pracowałam u niego 4 lata czemu dostanę dopiero po 3 miesiącach przecież to on mnie zwolnił a nie ja sama :( pewnie nie potrzebnie to podpisałam (beksa)

Gość powinnaś dostać
aha - zasiłek nalezy ci się jesli w ciągu ostatnich 18 miesięcy przepracowałas 12... tak przynajmniej kiedys było

Gość znuuuudzona
nie miałam żadnego zastępstwa raz przerzucił mnie na inny sklep żeby go wyciągnąć trochę na prostą ,a póxniej wróciłam na swój stary :( Nie zrobiłam nic co by mogło przyczynić sie ,że mnie zwolnił :(

Gość unn
znuuuudzona nie łam się..też dostałam wypowiedzenie z tego art..idź na zwolnienie w okresie wypowiedzenia

Gość znuuuudzona
czyli nie potrzebnie to podpisałam :( czy taki paragraf to jakaś kara od pracodawcy ???

Gość powinnaś dostać
gośka, chynba nie masz racji... gdyby odeszła za porozumieniem stron, to byłoby tak jak mówisz. ale jak jest zwolniona przez pracodawcę to nalezy jej sie pełen zasiłek, a nie po 3 m-cach

Gość znuuuudzona
di unn ile takie zwolnienie może trwać??? i jak było u Ciebie z zasiłkiem?? nie wiem co mam robić tyle opłat,rata :( a nie znajdę pracy od zaraz :(

Gość unn
to czy podpisałaś czy nie?Nie ma to znaczenia,bo i tak to się bez podpisu uprawomocnia-czyli i tak by Cie wylali.Jedynie co mogę Ci jeszcze podpowiedzieć-sprawdź czy na umowie o pracę masz takowy art wpisany-czy jest wzmianka że mogą Cię wywalić wcześniej

Gość pstrokata
Jeżeli nie upłynął termin, na jaki została zawarta umowa, to pracodawca ma obowiązek podać na wypowiedzeniu przyczynę wypowiedzenia. Masz tylko 7 dni na to, by udać się z tym wypowiedzeniem do PUP i uzyskać tam więcej informacji.

Gość znuuuudzona
Będę zaraz studiowała tą umowę :) czyli jak dobrze doczytałam,będę miała od razu zasiłek?

Gość powinnaś dostać
poczytaj: 1. Prawo do zasiłku czasowo nie przysługuje bezrobotnemu, który: 1. odmówił bez uzasadnionej przyczyny propozycji odpowiedniego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, szkolenia, stażu, przygotowania zawodowego w miejscu pracy, wykonywania prac interwencyjnych lub robót publicznych, 2. w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem w powiatowym urzędzie pracy rozwiązał stosunek pracy lub stosunek służbowy za wypowiedzeniem albo na mocy porozumienia stron, chyba że porozumienie stron nastąpiło z powodu upadłości, likwidacji pracodawcy lub zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących zakładu pracy albo rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron nastąpiło z powodu zamiany miejsca zamieszkania, 3. w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem się w powiatowym urzędzie pracy spowodował rozwiązanie ze swej winy stosunku pracy lub stosunku służbowego bez wypowiedzenia, 4. otrzymał przewidziane w odrębnych przepisach świadczenie w postaci jednorazowego ekwiwalentu pieniężnego za urlop górniczy, jednorazowej odprawy socjalnej, zasiłkowej, pieniężnej po zasiłku socjalnym, jednorazowej odprawy warunkowej lub odprawy pieniężnej bezwarunkowej, 5. otrzymał odszkodowanie za skrócenie okresu wypowiedzenia umowy o pracę, http://pup.tczew.ibip.pl/public/?id=78955 Ja uważam że należy ci się całe 6 m-cy

Gość unn
pstrokata -niestety umowa na czas określony=zwolnienie z art 33 i pracodawca nie ma obowiązku podawać z jakiej przyczyny zwalnia!!Niestety to jest ułomność umowy na czas określony!Zakładając,że zrobił tyak jak u mnie-ponieważ likwiduje stanowisko musiałby wówczas wypłacić mi odprawę w wysokości 1 pensji

Gość pstrokata
Nie do PUP, tylko do PIP.

Gość gbdbb
' musiala miec dłuzsza niz 6 miesiecy,bo art 33 KP stosuje sie do takich wlasie umów" a nie musiała albowiem są pracodawcy którzy łamią prawo .. więc wolałem się upewnic :-) znam też przypadki zapisów o wypowiedzeniu w umowach na 6 m-cy ... oczywiscue niezgodnie z prawem

Gość gbdbb
" iestety umowa na czas określony=zwolnienie z art 33 i pracodawca nie ma obowiązku podawać z jakiej przyczyny zwalnia" tak to prawda nie musi i to jest kurestwo polskiego prawa

Gość unn
znuuuudzona-a po co od razu na zasiłek?Idź na zwolnienie-na zasiłek zdążysz pójść,a tymszamym wydłużysz cza sna poszukiwanie pracy

Gość znuuuudzona
czytam ten art w necie i wszystko mi się już gmatwa :( zostaje mi poczekać do poniedziałku i jechać do Urzędu pracy Dziękuję Wam :)

Gość gbdbb
nie ma się co gmatwac .. miałaś umowe na czas określony na okres ponad 6 m-cy więc wypowiedzenie jest zgodne z prawem i nie musi byc uzasadnione , zasiłek oczywiscie dostaniesz ale jego wysokosc będzie żenująca

Gość pstrokata
J4eżeli upływa termin "czasu określonego", to ok, ale jeżeli nie, to.... $lata pracowałaś? A która to już była z kolei umowa na czas określony? Bo jest tak, że trzecia z kolei umowa na czas określony jest umową na czas nieokreślony, a nie każdy pracownik o tym wie.

Gość unn
nie dziękuj-flaszka się należy:)

Gość znuuuudzona
co do zwolnienia L-4 to dobry pomysł ale ja mam dziwnego lekarza i wątpię żeby na cos takiego poszedł muszę włączyć te moje szare komórki żeby zaczęły myśleć

Gość znuuuudzona
gdzie CI wysłac tą flaszeczkę?????????

Gość unn
ja pierniczę..popytaj wśród znajomych i znajdź jakiego specjalistę..polecam psychiatrę:)i po temacie.W końcu depresję zawsze można mieć...i druga flaszka mi sie należy:)

Gość unn
z jakiej metropolii jesteś?

Gość znuuuudzona
unn -DZIĘKI :)