Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiajaca sie powaznie

golden retriever w bloku?

Polecane posty

Witam serdecznie, moje pytanie kieruję do posiadaczy tych nieco większych psów, a przede wszystkim do posiadaczy goldenów, mieszkam w 2 pokojowym mieszkaniu i zastanawiam się jak taki pies będzie się czuł na takiej powierzchni? jestem osobą aktywną, dużo biegam, chodzę na spacery więc siedzenie w 4 ścianach non stop mu by nie groziło. Czy jest ktoś w takiej sytuacji i mógłby mi doradzić? Byłabym wdzięczna za wskazówki :)

Gość krabekmorskiii24
Podstawowa wskazówka: trzymanie psa w bloku to ostatni idiotyzm i chamstwo. Pomijając to że zwierzę się męczy z oczywistych powodów uszczęśliwiasz wszystkich sąsiadów i całą klatkę. Powinien być zakaz trzymania zwierząt w bloku. Kolejna nieszczęśliwa z miłością do natury... chcesz zwierząt idź do zoo.

Gość przecież zawsze o to chodzi
nie bardzo rozumiem ostatniego wpisu... W moim bloku na każdym piętrze jest co najmniej jeden pies. Goldenów też sporo. Chociaż ostatnio jakiś wysyp beagli:) Jeśli pies będzie miał w domu swój kącik stały a ty lubisz spacery, to nie wiem jakie miałyby być przeciwskazania aby znalazł się i u ciebie

Gość HrabiaMurgrabi24
Z takiego psa to można dużo smalcu utopić.

Gość zawsze lepiej w cieplym domu
niz w schornisku :P jak zapewnisz mu dlugie godziny biegania (ale naprawde biegania) po dworzu to mozesz go trzymac sobie w bloku. myslisz ze pies w domku 3 czy 4 pokojowym biega po tym mieszkaniu?? :D bezsensowne myslenie kogos kto w ogole nie wie nic o zwierzetach ;) taki pies musi sie wybiegac i tyle, potrzebuje duczo ruchu ale nie jest w nim 24h ;)

rozpierdala mnie argument, że pies się w bloku męczy :o męczyć to się może tylko i wyłącznie z głupoty właściciela, który nie zapewni psu odpowiedniej dawki ruchu. jeśli sama jesteś aktywna i tę aktywność zapewnisz psu to o żadnej męce nie ma mowy. ja mam labradora w małym mieszkaniu w bloku, biega po polach przez 5 godzin dziennie i mimo małych warunków mieszkaniowych jest jednym z najszczęśliwszych psów na świecie 🖐️

Gość pewnie bierz goldenka
Psy w domu nie mają biegać, tylko odpoczywać! Pewnie, że fajnie mieć ogródek, ale jak się nie ma, to należy zapewnić psu długie spacery. Piszesz, że jesteś aktywna, a zatem bierz goldenka i nic się nie martw :) Będziesz kupować, czy adoptujesz?

Gość HrabiaMurgrabi24
Skoro mieszkasz w bloku to jak pies może biegać po polach? macie blokowisko na wsi?

Gość HrabiaMurgraba
Domyślam się, że mieszkasz w Irkucku?

Gość bozeeeeeeeee
pewnie ze mozesz trzymać,jeśli tylko będzisz z nim wychodziła na długie spacery.. żaden idiotyzm i zaden kretynizm ani chamstwo :O masa ludzi ma duze psy w blokach,jak sie o niego dba to nic mu nie grozi do chuja! Na pewno ma lepiej niż w ogrodzonym 2 x 2 metry kojcu na podwrówku z jakiejś siatki więc nie piertolcie. Zawsze możesz iśc zeby sie wybiegał.

Gość bozeeeeeeeee
pojeby jedne ,mysla,ze jak napiszą ' chamstwo' jak pies mieszka w lboku to wielkie obrończynie.. Tak czy siak trzymacie te wasze psy ogrodzone na tym Waszym podwórku,że nijak nie ma ani sie wybiegać ani nic.

Gość HrabiaMurgraba
Hihihi Irkuck jest otoczony polami i lasami więc cieszę się, że miałem rację. Ewentualnie stawiałbym an Suwałki.

Gość Gocha wszechwiedząca
już wspołczuję sąsiadom !

Gość ja popieram
dla mnie trzymanie wielkiego psa w bloku w miescie to tez idiotyzm. jak ktos faktycznie i calkiem szczerze zabiera tego psa codziennie na pola na 5h.. (w co ciezko mi jest uwierzyc, ze kazdy tak robi) to ok.. jak najbardziej. ale w inym przypadku to albo sie taki pies męczy na spacerkach na smyczy i w kagancu, albo jest spuszczany z tej smyczy w parku i stwarza zagrozenie. ja sie boje wielkiego spuszczonego bydlaka. na polu gdzie nie ma ludzi niech sobie biega, ale nieraz widuje w parku pospuszczane wielkie psiory brrr..

Gość mam nadzieje ze nie pracujesz
Goldeny sa spokojne, gorzej z tymi malymi pseudo psami typu york i inne odrzuty psiej ewolucji, ktore nie zamykaja tej swojej malej parszywej geby 24h na dobe :O

Gość ja popieram
tylko trzeba sobie sprawę naprawdę dobrze przemyśleć. trzeba patrzec w przyszlosc na conajmniej 15 lat. być może teraz masz czas na zajmowanie sie duzym psem, ale moze w przyszlosci zmienisz prace na np 12stki ? urodzisz dziecko, albo cos? nie ma to tamto.. czy deszcz, czy snieg, czy trzesienie ziemi z psem trzeba wyjsc na te 2h conajmniej. dlatego sobie to dobrze przemyśl :) ja mam psa już od 12 lat i na początku miałam lat 10 i nie było żadnego problemu.. wszystko pieknie i fajnie ale potem poszłam na studia i jednoczesnie do pracy.. praktycznie nie ma mnie w domu. rodzice się rozwiedli i tata mieszkanie wynajmuje i zwierząt nie moze trzymać. moja mama pracuje wlasnie na 12stki i często wyjeżdza.. suma sumarum ja musialam zabrac psa i 80% obowiązków przeszło na mojego chlopaka zwiazanych z psem. cale szczescie ja lubi i jest ok.. ale w zyciu roznie bywa i moglabym tego faceta nie miec prawda?

to nie jest kwestia wielkości mieszkania. tylko tego, czy jesteś gotowa zapewnić mu spore regularne ilości czasu na spożytkowanie energii. z goldenem jeszcze nie jest tak źle ja np z husky, ale też potrzebuje ogromnych ilości ruchu (nie spacerów tylko biegania!) dla dobrego rozwoju i uniknięcia wad

Gość HrabiaMurgraba
Podstawowa wada takiego dużego psa jest taka, że robi proporcjonalne do swojej wielkości gówna, zazwyczaj w pobliżu siedzib ludzkich. Może będzie szkło dziecko, dotknie i umrze! Poza tym jeśli masz jakiś instynkt pierwotny i musisz obcować ze zwierzętami, to przeprowadź się na wieś.

pewnie bierz goldenka jeszcze się zastanawiam, to będzie mój pierwszy pies i obawiam się, że nie poradziłabym sobie ze starszym ze schroniska:( (u mnie w schronisku tylko takie są) dziękuję za odpowiedzi przeprowadzenie się nie jest takie łatwe :P jestem samotną osobą i mam dużo czasu, dzieci mieć nigdy nie będę i moja przyszłość jeśli chodzi o zawód i pracę to po 8h, stąd poważnie się zastanawiam

Gość labradorka :)
to dobrze o tobie świadczy ,ze zastanawiasz sie- zanim podejmiesz decyzję :) a nie po . każdy pies lubi spacery i ruch - nie tylko goldeny - dasz radę :)

to nie jest tak, że jak mi się zachce tak od razu będzie, a potem pies zostanie sam wpatrzony w klamkę, bo ja mam inne sprawy, bo coś bo coś, rozumiem, że przyjmuję jednocześnie na swoje barki obowiązek labradorko, czy Twój pies lubi frisbee? :)

mój pies wszystko lubi :) a najbardziej lubi wodę i kapiele :) ale wracajać do goldena - sierści będziesz miała wszędzie pod dostatkiem - ale można sie przyzwyczaić . znam takich ludzi , którzy swojego goldena na spacerzez zawsze szczotkują i jest ok :)

jasne, że każdy pies może być w bloku kazdy kulturalny, czyli nauczony spokoju i czystości pies w mieszkaniu odpoczywa i je, a nie biega to tego nie jest mu potrzebny duży metraż, tylko własne legowisko i miski do bieganiu służa spacery nie w kagańcu, na smyczy i przy nodze tylko na wolnym wybiegu, z innymi psami (dla zdrowia psychicznego i fizycznego) a co do obowiązków jeszcze - autorko, pomyśl, co się będzie działo z psem podczas Twoich wyjazdów, wakacyjnych czy służbowych, bo to tez jest problem - musisz mieć z kim go zostawić no i sprawa kasy - duży pies kosztuje więcej, jeśli idzie o jedzenie i np. leczenie ale pies jako towarzysz to bardzo dobry pomysł a, no i poczytaj coś o wychowywaniu psów, przyda się od pierwszych dni pieska w Twoim domu powodzenia 🌼

zamierzałam na balkonie :D ale właściwie wszędzie można, na spacerze tym bardziej :) najbardziej mnie martwi czyszczenie uszu i obcinanie pazurów, nie chciałabym krzywdy psu zrobić przypadkiem :/

ja już jestem zawalona poradnikami(wybrałam jeden konkretny, którym będę się sugerować), zaczytuję się też o chorobach i niedługo idę zobaczyć, jak ceny stoją, do weterynarza, żeby go wymęczyć pytaniami ...jeśli pies się zjawi to na gotowe :D

pies majacy kntakt z naturalnym podłozem , wyprowadzany na spacery i biegajacy po kamieniach i innych twardzych powierzchniach - nie ma potrzeby przycinania pozórów - sama siescieraja. co do uszu - nie ma potrzeby w nich grzebać bez przyczyny . Co prawda goldeny maja uszy oklapnięte i prze to gorszą maja tam wentylacje - ale zdrowy golden sam sobie z tym poradzi . W ostateczności mozesz to zrobić sama :)

no tak też piszą w tych książkach :D dzięki za rady :D pozdrawiam Was serdecznie :D

Gość za równouprawnieniem
Jak każdy człowiek będzie miał idealne warunki do życia, będzie miał zapewnione wszystko czego mu do życia potrzeba i będzie mógł żyć jak sobie zamarzy, to wtedy pogadamy o psich warunkach do życia.