Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dalera

Pierwsze badanie

Polecane posty

Jak wygląda piewrsze badanie u ginekologa, jesli pojde i powiem, że chcę potwierdzić ciążę? Z powodu- spozniajacego się okresu i pozytywnego testu.

Ja poszłam z pozytywnym testem i sama sobie robiłam badanie z krwi na betaHCG- i tak by zalecił. Zbadał mnie, stwierdził że mam bardziej rozpulchnioną szyjkę i macicę, szyjkę zsiniałą, usg nie miał w gabinecie ale to był dopiero 4 tc (skończony) więc by pewnie nic to nie dało. Dał skierowanie na pierwsze usg i badania krwi i moczu, w pierwszej ciąży zrobił tradycyjne kazanie na temat tego co teraz będzie, dał książeczkę edukacyjną i tyle :P

Dziekuję za informację. Ostatnią miesiaczkę miałam 20 stycznia, potem starania o dziecko. Test robiłam dwa razy, w pierwszym dniu spodziewanej miesiaczki- 20 lutego i dzisiaj. Oba wyszly pozytywne. W czwartek mam wizyte u gina. Czy będzie już mógł potwierdzić ciążę?

Jak ma aparat usg to powinien widzieć chyba pęcherzyk, ale nie przestrasz się jeśli nie zobaczy jeszcze zarodka i serduszka, bo może być za wcześnie, nigdy nie jesteś pewna na 100% owulacji. Może zaobserwować np. inny wygląd szyjki. Ja cykle miałam niby jak w zegarku, a zapłodnienie wyszło mi o tydzień później niż sobie owulację wyliczyłam. Zawsze ostatni cykl mógł być przesunięty :) A jeśli chcesz się upewnić, to polecam badanie z krwi, poziom hormonów na tym etapie na którym jesteś powinien już jednoznacznie wskazywać na ciążę, a dodatkowo jeśli powtórzysz badanie po 48 godz. to jest to pierwsza możliwość sprawdzenia czy ciąża się rozwija. W Krakowie kosztuje ok. 25 zł, jeśli pójdziesz rano wyniki masz tego samego dnia. Jeśli masz wyniki badań i jednoznaczne objawy ciąży, bądź lekarz wykryje Ci ją na usg, powinien dać Ci już zaświadczenie jeśli potrzebujesz pilnie, bo np. pracujesz z chemikaliami (ja dostałam na pierwszej wizycie bo potrzebowałam właśnie). I przygotuj sobie normalne informacje, typu wiek pierwszej miesiączki, data ostatniej, długość cyklów itp. Koniecznie powiedz o ewentualnych plamieniach, branych lekach czy problemach zdrowotnych.