Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia ewka i marcelka

Pytanie do mądrych, oświeconych

Polecane posty

Jezeli ja i małżonek mamy cos w darowiznie, od jego ojca to w razie smierci małżonka na kogo przechodzi darowizna?

... i czy trutkę na szczury łatwo jest wykryć w organiźmie denata ?:classic_cool:

dzięki podszyw

wow pytam poważnie

Gość grgwgw
na ciebie i dzieci po połowie (np jeśli dzieci jest dwoje, to ty dziedziczysz pół a dzieci po jednej czwartej)

Jeśli macie darowizne na Was dwoje to w razie śmierci jednego z Was polowa należy się jednemu małzonkowi a druga połowa dzieciom do podziału,chyba że nie macie dzieci to calość temu co żyje.

własnie nie mamy dzieci... i notariusz mówił ze połowa należy się rodzicom meza więc dla mnie to dziwne i zastanawiające..ale miałam wrazenie ze on to mówił tylko po to by uspokoic tesciową która sie pluła ze daje darowizne na nas dwoje

Gość jesli nie ma testamentu
ktory stanowilby inaczej, Ty zachowujesz polowe z darowizny, a czesc meza dzielona jest rowno miedzy Ciebie, a wasze dzieci. Chyba, ze zapis byl tylko na meza, wtedy wszyscy rowno sa dzieleni.

proszę dowiedzcie sie dla mnie to wazne a nie mam kogo zapytac

ale jeśli tych dzieci niema i by nie było?

chodzi mi głównie o to czy jeśli niema dzieci dzielona jest darowizna na mnie i na rodzinę męża

Gość jesli nie ma testamentu
jesli rodzice zyja, to rowniez dziedzicza wg prawa nalezy sie spadek zstepnym i wstepnym (rodzicom i dzieciom) ale nie jestem pewna, czy darowizna w to wchodzi... Znajdz lepiej prawnika i zasiegnij porady.

gdzie można o tym poczytać..jest jakiś kodeks obejmujący to?

a mnie sie wydaje ze to zalezy od tego jak sobie mąż zazyczył. Skoro notariusz tak powiedzial to musi cos tu byc nie tak, bo co rodzice maja do związku mlodych i dziedziczenia? Przegladnij wszystkie papiery.

Gość kodeks cywilny i dzial
SPADKI ja jestem po prawie i odrazu ci mowia ze jak nie macie dzieci pol dostaniesz ty a pol rodzice jego czyli 1/4 jego ojciec i 1/4 jego matka koniec kropka nie chce mi sie juz konkretnego artykulu w kodeksie szukac ale tak jest

ja wiem, ze jak by sie cos stalo mojemu, to wiem ze kasa idzie w moje rece, nie w rece tesciow, bo z jakiej okazji? A wiem, ze ma tak w papierach wypisane, ze w razie np smierci kasa z ubezp. idzie na moje konto i dzieci po polowce ale dopiero maja do nich dostep jak osiagna pelnoletnosc. Jesli chodzi o darowizne, to jesli byla ona w momencie jak juz byliscie malzenstwem, to nie wydaje mi sie by rodzice mogli cos pobrac, a jesli darowizna nastapila przed zawarciem zwiazku to w ten czas mnie sie wydaje ze idzie na byc moze nawet wszystko w rece twoich tesciow.

Pierdzielone, polskie prawo w takim razie :/ a jak bedzie zyc jeszcze pratesciowa, to na jej rękaw tez cos idzie?

to co malzonkowie zyskali razem, tescie nie powinni nawet o tym wiedziec moim zdaniem bo nic im do tego :/

malunia333 ehh mieszasz tak ze szok lepiej sobie daruj te sowje rady co do darowizny przepisy ograniczajace dotycza rozwodu a my tu mamy rozporzadzenie majatkiem na wypadek smierci pozatym to o czym ty piszesz o pieniadzach z ubezp sory ale to jest zupelnie co innego

ale powalone, nigdy nie idzie nic na małżonka, nawet jeśli on sie sam dorabia całe zycie a potem umiera to tylko połowa zostaje w rekach małżonka..bez sensu

nie tylko, ale nie zyje w POlsce niestety i to chyba podkreslilam, a moze i nie. Wiem co pisze w papierach ze jakiekolwiek darowizny w przypadku smierci jednego z nas, to nikt procz z dzieci nie ma do nich prawa.

jak nie macie dzieci pol dostaniesz ty a pol rodzice jego czyli 1/4 jego ojciec i 1/4 jego matka.Jak by i rodzice nie żyli to i tak nie dostaniesz całości tylko mężą rodzeństwo.TAK STANOWI PRAWO jeśli małżeństwo jest bezdzietne!!!!! na 100 procent!!!!

ale jeśli niema dzieci to połowa jest rodziców zmarłego i rodzeństwa zmarłego

malunia333 jak nie zyjesz w PL to daruj sobie swoje wywody pozatym czegos nie rozumiesz ONI NIE MAJA DZIECI to jest tez co innego i inaczej nastepuje podzial spadku

Dorka-załamka dokladnie masz calkowita racje :)