Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jagodka.74

czy kupilibyscie taki dom?

Polecane posty

co sadziecie, czy dwu pietrowy dom 189 m2 jest duzy czy maly? do tego dochodzi piwnica to jakies 80m2 ale na razie nie do zamieszkania, choc mozna w niej robic imprezy.

Gość Świeże
I to wszysko? Może napisz gdzie i za ile. Z którego roku , jak wyglada , wjakim otoczeniu stoi? To copodalas nic mi nie mówi.

Gość do jagódki
jagódko, nie wyprowadzaj życia do piwnicy. piwnica się zawsze przyda do różnych rzeczy. ja mam 200m + 20 m (skosy) + 70 m piwnicy (służy jako piwnica! - kosiarka, rowery, narty przetwory, narzędzia) mam 3 os. rodzinę i nie potrzebuję więcej. zainwesuj w standard tych 189 m żeby mieszkało Ci sięprzyjemnie.

dom ma 2 pietra. Na gorze sa 4 pokoje i 2 lazienki. Na dole jest wieeelka jadalnia oraz duzy salon. Kuchnia jest bardzo malutka (to minus) ale otwarta na salon. Korytarz jest malutki ale osobny i rozprowadza po wyszczegolnionych pomieszczeniach. No jest ta piwnica, ktora chcemy kiedys zadedykowac na bawialnie dla dzieci i telewizje (nie jestesmy ogladaczami wiec nie chcemy i nie musimy miec TV w salonie). Piwnica ma po prostu sluzyc jako takie magiczne miejsce w domu, jakby z innej planety, ciekawe i dobre na imprezy. Mamy garaz na dwa auta takze przy okazji jest to duza przechowalnia. Ja mam 4-orke dzieci. 3,5 letni chlopiec oraz 10 miesieczne trojaczki, takze wesolo bedzie ale mam nadzieje, ze nie za ciasno.

Gość Monika_28*
Mam znajomych,którzy mają w piwnicy taką bawialnię dla dzieci. To bardzo fajny pomysł ;-)

Gość Adamo...
za ile jest ten dom?

Gość Monika_28*
Jagoda napisz jeszcze na jakiej działce jest ten dom.

Gość Aldonamiilusia
wydaje się bardzo ładnym projektem. ładnie rozmieszczone pomieszczenia. Gdzie mozna zobaczyć podaj linka z projektem.Z góry dziekuję :-D

dzialka tez nie jest mala, napewno dzieciaki wybawia sie, glownie chodzi mi o wielkosc domu co sadzicie za maly czy za duzy???

Gość Aldonamiilusia
idealny.Nie za mały nie za duży jak ta taka rodzinkę.

zreszta nie wiem jak te fotki wlozyc. linka nie chce podawac bo wole zostac z takimi szczegolami anonimowa. ale jak by sie dalo fotki zamiescic to bardzo chetnie.

Gość wklej na voila
www.voila.pl

dziewczyny! strasznie dlugo zabralo mi aby wszystkie te fotografie powklejac. Takze prosze o powazne dyskusje, rady i pogaduszki... to jest dom, ktory mamy zamiar z mezem kupic aby pomiescic cala rodzine. za domem jest dzialka, ale juz jej nie wklejalam. Milego ogladania oraz czekam na szczere wypowiedzi. http://www.voila.pl/356/huazi/

Gość kijowo owo
to chyba nie w Polsce?

Gość commander in chic
mi tez to na usa wyglada ;) i w stanach niemal kazdy ma zaadoptowana piwnice tzw basement, na sale kinowe/bawialnie/silownie/bary i inne takie :)

Gość typowy
standartowy dom amerykanski ;).Jak na taka rodzine to nie powiniscie miec problemu z miejscem.Jaki stan?

przedmiescia Chicago. najbardziej mnie denerwuje ta kuchnia. bedziemy ja zmieniac za jakis czas i narazie nie mamy na nia pomyslow. co wy byscie zrobili z ta kuchnia??? macie jakies pomysly, linki gdzie szukac inspiracji?

troche ciemne pomieszczenia no i ona zupelnie nie w moim guscie. kuchnie sama juz ocenilas i przychylm sie do opinii, ze nie jest ladna i praktyczna. oprocz tego - fajny. duzo przestrzeni, calkiem niezle rozplanowanie pomieszczen. tylko zwroc uwage na wilgoc, ewentualnego grzyba w piwnicy i sasiedztwo

Gość Naranja.
Tak! :D Śliczny, tylko przydałoby się go trochę zmodernizować. Odświeżyć stolarkę okienną drzwiową oraz elewację (nawet samą farbą), zlikwidować rdzę z rynien i wiatrówki, uszczelnić okna i drzwi jeśli tego wymagają, odnowić wjazd i być może wejście do domu, drzwi wejściowe chyba wymagają nowej klamki, a lampa przy garażu wymiany. W środku sprawdźcie w jakim stanie są wykładziny dywanowe (jeśli w dobrym, to zamówcie tylko kogoś ze sprzętem do ich prania, a jak w złym to połóżcie nowe). Nie wiem jak podłogi, ale jeśli nie są pościerane to możecie je zostawić. Kuchnia na pewno wymaga liftingu (możecie niewielkim kosztem zamówić dowolną konfigurację z lokalnej Ikei, która ma w ofercie również delikatniejszą stylistycznie linię sprzętów AGD do zabudowy, taką w europejskim minimalistycznym stylu, bez tych masywnych amerykańskich programatorów). Lampy również proszą się wymiany, bo ten wiatrak przywodzi na myśl wczesne lata 80'. W łazienkach można odświeżyć ceramikę sanitarną i porobić systemy podtynkowe (plus dodać nowoczesne niedrogie meble z Ikei np. z serii Godmorgon). Jeśli dacie radę moglibyście wymienić okna i drzwi tarasowe na parterze na takie ze szprosami jak na piętrze, żeby stanowiły spójną całość. Drzwi wejściowe i wewnętrzne są bardzo ładne z tego co widać na zdjęciach (choć widać niewyraźnie). Cokoły przy podłodze moglibyście wymienić na białe wyższe i bardziej ozdobne, to samo przy suficie oraz listwy przyokienne zamienić na białe, a ściany pomalować na nieco ciemniejszy odcień bieli niż cokoły i biel sufitu i okien - doda to przestronności i świeżości wnętrzu. Prawdopodobnie trzeba będzie powymieniać też włączniki do świateł i gniazdka. Nie wiem jak z instalacjami ale powinniście wziąć fachowca, żeby wam wszystko posprawdzał, oraz sprawdził w jakim stanie jest szkielet domu i czy drewno gdzieś nie parcieje, ani żadem robak go nie toczy. Sprawdź też piec, bo może warto by go wymienić na jakieś oszczędniejsze nowocześniejsze źródło energii. Generalnie bierz ten domek i się nie zastanawiaj! :D Jest super i daje mnóstwo możliwości aranżacji.

Gość Naranja.
Barierkę od schodów też moglibyście troszkę zmodernizować, no ale jak nie starczy funduszy to nawet samo pociągnięcie pędzlem szczebelków na biało i zostawienie poręczy i dolnej części w aktualnym kolorze doda jej delikatności. ;)

Gość Naranja.
Wracając na moment do tej kuchni, to można ją zostawić otwartą tak jak jest, tylko zmodernizować. Zrobić wysoką zabudowę słupkową wzdłuż ściany mieszczącą większość AGD (lodówko zamrażarkę, piekarnik, mikrofalówkę, być może ekspres do kawy) i wysokie szafki typu cargo. Po przeciwległej stronie duża wyspa kuchenna mieszcząca zmywarkę, zlew i płytę grzewczą (być może również grilla elektrycznego) oraz składająca się z ciągu długich trzy- lub dwurzędowych szuflad. Nad nią obowiązkowo porządny wyciąg z wyjściem do komina (!) a nie rozpraszającym zapachy i tłuszcz po mieszkaniu, bo inaczej wszystkie tapicerki w części dziennej będziecie mieli w kuchennych zapachach. Blat wyspy może mieś przedłużkę z krzesłami barowymi służącą za miejsce do szybkich posiłków lub siedzenia z laptopem. Chodzi o rozwiązanie mniej więcej podobne do tego: http://www.hth.dk/Files/Billeder/produkter/New16012008/Italien_HTH_03_stor.jpg http://www.hth.dk/Files/Billeder/produkter/Color_laminat/Moderne_Eg_sand_large_1.jpg http://www.bygogbo.dk/files/billeder/Interior/FBA_interior2_2008.jpg http://www.stylepark.com/db-images/cms/bulthaup/img/p271239_488_336-1.jpg http://bulthaup2.softwerk.de/bulthaup/internet/central/resource.nsf/imgref/Image_unt_fasc-off_en.jpg/$FILE/unt_fasc-off_en.jpg http://www.interiordesign.net/photo/301/301318-bulthaup1.jpg http://www.toronto.bulthaup.com/bulthaup/internet/en/kitchen.nsf/imgref/01_bulthaupTorontoKitchen2.jpg/$File/bulthaupTorontoKitchen2.jpg http://archnewhome.com/wp-content/uploads/2010/01/Modern-Bulthaup-Kitchen-in-Riverhouse-Niagara-by-Zerafa-Architecture-Studio.jpg http://azmyarch.com/wp-content/uploads/2010/11/b3-kitchen-systems-from-Bulthaup.jpg Efekt ten można uzyskać dość tanim sposobem, wykorzystując w tym celu system Faktum z Ikei lub podobne proste meble. Można skonstruować niemal wierną replikę, lub coś nieco mniej minimalistycznego o cieplejszych barwach i bardziej swojskich frontach.;)

Gość Naranja.
/dwa linki się rozwaliły; trzeba pokasować spacje/

Gość Naranja.
U was seria Faktum nazywa się Akurum.

te 2 linki usunelam poniewaz byly informacje, z ktorych mozna dojsc do adresu domu. Postaram sie te zdjecia dodac z powrotem jak tylko dojde do tego jak wymazac tablice informacyjna agenta. Wole anonimowosc. Naranja, dzieki za tak dokladny opis, dalej analizuje i porownuje z obrazkami...a potem pewnie z pytaniami wyskocze.

Gość Naranja.
Najlepiej wrzuć plan domu jeśli nim dysponujesz.

Gość Naranja.
Jagodka, wykasuj jeszcze 2 zdjecia na ktorych jest okno z tablica informacyjna.