Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xsxsxs

cholestaza a antykoncepcja ??sos

Polecane posty

Gość xsxsxs

Miałm cholestaze w ciazy i lekarz powiedzia ze moge uzywac tabletek,wiec tak zrobiłam,po kilku dniach dokładnie po 5 zaczeło mnie swędzieć znowu,nie wiem czy to te tabletki.Juz miesiac a mnie dalej czasem swedzi jest to uporczywei martwie sie,miałam zrobione testy watrobowe i sa w normie,od tamtego czasu sie zaczeło swedzenie,wczesniej nic ,nie miałam tez alergi nigdy,bo zazywałam tabletki anty.przed ciążą,tagze juz nie wiem moze to nerki? prosze o pomoc moze tez ktos tak miał?

Gość tez miałam cholestaze
Też m iałam cholestaze i moja ginekolog powiedziała, że tabletek absolutnie nie moge brac. Narazie jedynie gumek uzywamy, bo za jakiś rok planujemy drugie dziecko, a potem pomysle o spirali. tabletki w moim przypadku odpadaja

Gość xsxsxs
zaufałam lekarzowi nie wiedziałam ,teraz wiem ...aaa wogole pecha miałam z ta cholerna cholestaza ,najgorsze jest to ze chce miec kiedy 2 dziecko !

no własnie nie kazdy lekarz ma jakies pojecie o cholestazie i takie rzeczy potem wychodza:/ też chcemy miec dwojke albo trójke dzieci i najbardziej mnie przeraza to, że ta cholestaza w nastepnych ciązach prawie na 1005 sie przyplacze:/ a nie chcialabym tego drugi raz przezywac bo tyle stresu co mialam pod koniec ciazy i przy porodzie to strach pomyslec:/

*100%

Gość xsxsxs
masakra ta cholestaza kurcze ze nas to spotkałó ,jeszcze gdybym piła albo ćpała nawet rok przed przestałam palić,dieta,soczki a tu bum ma Pani cholestaze.tez miałam stres ,nie wiem jak to bedzie z nastepnym dzieckiem ,jak teraz po tabletkach znowu mnie swedzi wszystko i juz miesiac czasu,najgorsze jest to ze nie wiem czy jest to cholestaza bo badania mam w normie....

musialabys pewnie zrobic badanie na poziom kwasow zolciowych, bo to od nich to swedzenie, a malo ktore labolatorium robi to badanie

Gość xsxsxs
miałam robione badanie a alat,aspat,Fosfataza to nie te badanie>? pominełam jakies?

to sa wlasnie te proby watrobowe. Ja w szpitalu jeszcze na patologii mialam robione dodatkowo badanie na kwasy zolciowe, ale probki gdzies wysylali bo w moim miescie zadne lab tego nie robilo i na wyniki czekalo sie ok 10dni. Moja ginekolog mi tlumaczyla ze to wlasnie kwasy zolciowe powoduja swedzenie, bo kumuluja sie w komórkach skóry. Pewnie musisz poczekac jeszcze troche az organizm sie oczysci z tych hormonow jakie mu podalas z tabletkami (mysle ze pewnie caly cykl) moze tez pomoc dieta wątrobowa, jesli jeszcze jej nie stosujesz

Gość xsxsxs
a nie wiesz czy jest jakas nazwa tego badania skrócona ,jakieś oznaczenia >? skrót?

Gość xsxsxs
bo maiałam tu takie badanie jak gamma gt nie wiem czy to nie jest to własnie ,jezeli tak to mam to w normie i zaczynam sie martiwc bo nie wskazuje to na cholestaze ....

ja nie miałam nazwy skróconej podanej, tylko napisane 'kwasy żółciowe', więc one chyba niemają żadnego skrótu. z tego co wiem to gamma gt to też jakiś enzym wątrobowy moze to nie cholestaza tylko jakies uczulenie? Ale troche dziwne, skoro wystąilo po tabletkach;/ a stosujesz diete wątrobową? Chyba musisz przeczekac jeszcze troche, zeby te tabletki 'zeszły' z organizmu a jak nie pomoze to powtorzyc badanie i szukac przyczyny

Gość xsxsxs
w kazdym razie dziekuje z całego serca za porady,musze jakosc sie wyleczyc z tego,polece do lekarza jutro ! życze zdrowia,szczescia ,miłosci i powodzenia !!!

Gość xsxsxs
jestem za granica wiesz i oni mało wiedza co o tej chorobie,ja ich jutro OŚWIECE !!!! DZIEKI ja myślałamze te badania co miałam to wszystki zapomnialam o kwasach ! dziekuje ci!!!

nie ma za co :) powodzenia zycze i oby to swinstwo ominęło cie w następnej ciązy :)

Gość kolakjak
w dwóch ciążach ( 2003 i 2011) przeszlam cholestazę . W obu przypadkach z bardzo wysokimi wskaźnikami aspat/alat powyżej 2 tys. - czyli bardzo ciężki stan. Po oby ciążach lekarz stanowczo odradzał mi antykoncepcję. Od mojej drugiej ciązy minęły 4 lata i postanowiłam zaryzykować - w wieku 40 lat - raczej nie chciałabym zostać ponownie matką:) i założyłam krążek NuvaRing, który wydawał się być bezpieczniejszy, bo omija wątrobe od antykoncepcji doustnej. Niestety wystarczył tydzień, bym zaczęła dotkliwie odczuwać świąd znany z cholestazy, mocz mocno ściemniał . Niestety moje doświadczenia wskazują, że dziewczyny, które przeszły cholestazę mogą mieć kłopot ze stosowanie jakiejkolwiek terapii hormonami. pozdrawiam Jaga