Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia Michałka

W 2009 mialam cesarke-nieplanowana, w 2011 dostane obligatoryjnie?

Polecane posty

Gość mamusia Michałka

Czy nie ma zasady. Wolalabym cesarke,ostatnio moje dziecko bylo owiniete pepowina i nie chce ryzykowac drugi raz...Jak to jest jesli pierwsza mialam cesarke to druga tez? Chodzi mi szczegolnie o szpital w Bialymstoku (USk)

Gość Raczej mało prawdopodobnie,
żebyś teraz rodziła przez cięcie. Nowe wytyczne są takie, żeby cesarek było jak najmniej.

Gość mamusia Michałka
no to mnie pocieszylas. Musze porozmawiac z moja ginekolog...

Gość mamamaaaa26
a ja rozmawiałam z moim ginem tydzień temu i powiedział że druga jest cesarka i nikt niemoże zmusic do sn - chyba ze to kobieta sama chce, dziecko jest prawidłowo ułożone, nie za duze, ciązą była prawidłowa, szyjka jest gotowa i kobieta podpisze oświadczenie że jest świadoma że decyduje sie na takie ryzyko - i dopiero wtedy próbuje sie sn a i tak 50% tych sn kończy się cc - to są słowa mojej gin z malopolski - niewiem jak jest u ciebie

Gość Przede wszystkim dodaj
Ryzyko- to chyba chodzi raczej o cc, a nie sn?;) Macie pomysły...

Gość a nie dostanie
Nie sądzę, owinięcie pępowiną to jednorazowy wypadek i nie ma wskazań do powtórnej cesarki.

Gość mamamaaaa26
ty powyżej nie wiesz to się nie wypowiadaj - sn jest ryzykowne po cc - bo jest ryzyko pęknięcia macicy w miejscu blizny po tamtej cc- przy skurczach - i dochodzi do krwotoku i niebezpieczeństwa zagrożenia życia dla matki i dziecka - dlatego szpital który pozwala rodzic sn po cc musi miec odpowiednie rezerwy krwi i mozliwosc wykonania błyskawicznego cc

Gość Karolina31
Mnie to też interesuje, 4 lata temu miałam cesarkę. Opinie są różne najlepiej porozmawiać z lekarzem prowadzącym. Osobiście wolałabym cc.

Gość 222444888
ja miałam pierwsza cesarke-nieplanowana, ale nastapil brak postepu porodu na szczescie dla mnie i dziecka-mialam sn rodzic-nie dalo sie i po cesarce powiedzieli, ze w zyciu bym nie urodzila naturalnie-za waska miednica i za duze dziecko (ponad 4 kg i 60 cm). Gin polecil zrobic 2-letnia przerwe miedzy pierwsza a druga ciaza... i stwierdzil, ze drugie mozna naturalnie urodzic-jesli przeciwskazan nie bedzie i jesli ja na to wyraze zgode. Powiedzial tez, ze podczas drugiej ciazy bede pod stala kontrola lekarza-bo z reguly po pierwszej cc robia tez druga-trzeba obserwowac plod, czy czasem nie jest za duzy pod koniec-bo to grozi rozerwaniem blizn i z reguly nie czeka sie z porodem do ostatnich tyg ciaży-robia cesarke szybciej.

Gość nowicjuszka przeciez
ja mieszkam za granica, pierwsza cc nieplanowana i blyskawiczna, polozna powiedziala ze kolejny porod ma 70% szans na sn, mozna zachodzic w ciaze po uplywie 1 roku. Na razie mijaja 2 lata a ja sie jeszcze nie zdecydowalam na kolejne dziecko :)

Gość BXP
Spotkałam się z opinią,że jak pierwsza cesarka to i druga czy to prawda? Cztery lata temu miałam cc, teraz znowu jestem w ciąży.

Gość pierwsze cc 2005
wody odeszly po 11 h mieli wywolywac ale tetno spadalo pocieli,2011 wywolywany pierw balonik na drugi dzien oxy 11 godzin mnie meczyli masaze szyjki przebijanie wod na 1 cm rozwarcia i tak przez 11godzin caly czas 1 cm rozwarcia wkoncu pocieli jak to ordynator mi powiedzial natura!!!!

Gość sdsdd
nie wiem jak w Polsce, ale za granica jest tak, ze jezeli cesarka byla za pierwszym to automatycznie robi sie ja za drugim, tesknie za Bialym :)

Gość Teraz mi się przypomniało,że
moja koleżanka w pierwszej ciąży cesarka,ze względu na budowę czegoś tam a w drugiej ciąży (rodziła już w innym szpitalu) kazali jej rodzić sn. Nie mogła urodzić, dziecko wyrwali (dosłownie ) siłą z niej. Tak ją porozrywało (aż po odbyt),że przez 3 tygodnie nie mogła chodzić. Bardzo długo miała problem z załatwianiem się. Ja miałam cc i po 2 dobach sama myłam się w łazience a po 4 dobach wiadomo wyszłam do domu o własnych siłach.

Gość BXP
podnoszę

Gość antypatologia
Jestem ponad pol roku po cesarce i chce rodzic sn. Lekarka kazala zaczekac rok od porodu i powiedziala, ze nie ma przeciwskazan. Podobno jednak kobiete po cc trzeba w szpitalu zapytac, czy chce sprobowac sn, a jak nie to automatycznie nastepna cc.

Gość Ruda_Wiewióra
ja myśle, że to zależy ile minęło czasu od pierwszej cesarki U mnie w szpiatlu wolą jak kobieta rodzi sn. Ale mimo tego jak ja leżałam to mojej koleżance z sali doktor powiedział, ze można spróbować rodzić sn (pierwsza cesarka 4 lata temu) ale nikt jej zmuszać nie będzie. Wkońcu miała cc.

Gość powiedzcie mi babeczki
Kiedy można stwierdzić, że miednica jest za mała, żeby urodzić sn?