Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pióro kulkowe .

Jak się przygotować do biegania?

Polecane posty

Gość Pióro kulkowe .

Mam naprawdę dużą nadwagę, 85 kilo :( Wszyscy polecają bieganie, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Pewnie będę biegać o 5 rano, bo bieganie grubej osoby to śmieszny widok. - W co się ubrać na taką pogodę jak dzisiaj w Warszawie? - Jak długo biegać? - Czy jakaś rozgrzewka jest potrzebna? - Jak często? Codziennie czy co drugi dzień? Bardzo proszę o pomoc.

Zakladam, ze wazysz 85 kg, a nie tyle masz nadwagi ;) Zreszta, czym innym bedzie 85 kg przy wzroscie 155, czym innym przy 180. Przy bardzo duzej nadwadze bieganie moze byc lekko ryzykowne, ale to musisz ocenic sama. Ubierz sie wygodnie, nie mam pojecia o pogodzie w Warszawie, zaloz jakas moze grubsza bluze i poeksperymentuj. Ubierz sie tak, by bylo Ci cieplo (ale nie za cieplo, bo i tak sie rozgrzejesz), i by mozna bylo cos zdjac jesli bedzie za goraco. Jesli dopiero zaczynasz, mozesz potrzebowac czestych przerw w bieganiu, przykladowo minuta biegu, minuta marszu. Nie forsuj sie zbyt mocno. Rozgrzewka zawsze sie przyda, choc dla mnie osobiscie wolny bieg juz jest rozgrzewka. Nie jestem tez pewna, czy bieganie o 5 rano to dobry pomysl - nie zniechecisz sie? Pamietaj, ze moze Ci byc trudno zebrac sie do biegania za kilka dni, a 5 rano dodatkowo zdemotywuje. Jak czesto? Co dzien, co drugi dzien, rob, jak czujesz, ze Ci pasuje. Pamietaj o wygodnych butach, jesli mozesz kupic specjalnie dobrane o biegania, byloby super. Smieszy Ci widok biegajacych grubasow? Dla mnie to raczej powod do podziwiania ich, ze cos ze soba robia, zamiast sie uzalac. Pozbadz sie tego myslenia. Bieganie to nie powod do wstydu. P.S. Nie jestem specjalistka, ale sama zaczelam biegac miesiac temu przy podobnej wadze do Twojej, wiec moga Ci cos moje rady dac.

Gość Pióro kulkowe .
Mam 161cm wzrostu :) A 5 rano wydaje mi się ok, ponieważ... kładę się spać koło 6 (mam na 13 zajęcia). Spróbuję w weekend pobiegac pierwszy raz (muszę strój zakupić, bo mam tylko krótkie sopdenki) i planowałam co drugi dzień biegać. Ile powinno się biegać lub chodziobiegać? :) Bo wiem, że to nie będzie pełne tempo i ani 5 minut ani 3 godziny nie są dobre Ja grubaskiem powoli chce przestac być, zrzuciłam 5 kilo w 2 miesiące dietą, ale niestety mi brzuszek wisi i pupa nieco "oklapła" (bo mój chłopak uważa za zabawne, no bardzo ;) ) więc muszę coś porobić - a bieganie wydaje się i skuteczne i bez wymówek. Jak juz wyjdę to muszę pobiegać

Gość Pióro kulkowe .
A, głonymi moimi wrogami jest moja pupa i nogi - podobno mam proporcjonalne nogi i "dobrze będęwyglądać jak schudnę", ale trochę zazdroszczę paniom które mają wielką nadwagę jak moja a mają łydki w miarę szczupłe a nie takie wystające jak w kreskówce

Mysle, ze 15-20 minut, tez w zaleznosci od tego, jak sie bedziesz czuc - jesli zbyt sie zmeczysz, nie bedzie tragedii jesli skonczysz wczesniej. Co drugi dzien wyglada na dobry pomysl. Polecalabym tez porozciagac miesnie, zwlaszcza nog, bioder, po biegu. Z ta piata rano to masz racje, jesli taki jest Twoj tryb zycia, to moze sie sprawdzic. Chyba moze byc zimno o tej porze, co? Mysle, ze na pupe i nogi bieganie na pewno pomoze. Fajnie, ze bierzesz sie za odchudanie w ten sposob. I moim zdaniem lepiej, ze masz dol bardziej rozbudowany niz gore - zawsze lepiej wyglada taka gruszka z plaskim brzuszkiem niz jablko na chudych nozkach :D

Gość ona szalonaaaaaa25
ja również chciałabym zaczac biegac, waze 69 kg przy wzroście 1.66. moim problemem są fajki, wypalam paczke dziennioe, wiem ze nie rzuce....

Gość Pióro kulkowe .
Dzięki za rady :) W ten weekend się za siebie zabiorę, dodatkowo w soboty na wieczór z bratem będę chodzić na taniec towarzyski (jestem jedyną osobą o którą nie będzie jego dziewczyna zazdrosna - i mam dzięki temu darmowe ćwiczenia :D) więc mam nadzieję spaść do 60 aby pod koniec lipca wyglądać ładnie w stroju kąpielowym.

Gość ja Ci radze poki co nie biegac
jeszcze... To obciazajace dla stawow bedzie. Zrzuc troche inaczej - np rower. I kondycja Ci sie polepszy. Przeciez nie o to chodzi, zeby sie zakatowywac na smierc. Zniechecisz sie jak nie po pierwszym razie to po drugim :P

Gość odchudzać się z sensem
Przy sporej nadwadze bieganie nie koniecznie jest najlepszym rozwiązaniem, można sobie zaszkodzić. W Twoim konkretnym przypadku 5 rano nie jest też dobrym wyborem, po pierwsze to jest dla Ciebie koniec dnia i organizm jest już zmęczony a po drugie możesz mieć problemy z zaśnięciem. Biegając 20 minut co drugi dzień będziesz zaskoczona jak długo będziesz czekać na efekty - duży wysiłek a rezultaty mizerne.

nie, no nie ma co się zniechęcać. moim zdaniem ruch jest wskazany, bieganie przy takiej wadze też raczej nie jest aż tak szkodliwy. Najważniejsze jednak żeby się nie przetrenować na start, bo możesz sobie zaszkodzić i poza tym możesz się zniechęcić. Jeżeli chodzi o bieganie to musisz pamiętać o dobrych butach, o odpowiedniej podeszwie. co do ciuchów, to najlepiej spodnie dresowe i jakaś rozpinana bluza. Rzuć okiem na tę stronę: http://www.fitnesstrening.pl/ tam znajdziesz wszystko.

Na wierzch jakaś bluza, pod spód odzież termoaktywna, no i najważniejsze - dobre buty. Tutaj można polecić buty firmy new balance, można je tanio dostać na newbalance.pl, bardzo dobre są szczególnie te z technologią ndurance.

No ja też na początek radziłabym nie przesadzać z intensywnością biegania i jak już to połączyć je z rowerem oraz pływaniem, ale taniec to też super sprawa :) Na pewno dasz radę :)

Na fastdeal.pl była oferta odnośnie biegania nordic, moze sa tam jeszcze inne podobne oferty:)

Na początku się nie przemęczaj. Truchtaj sobie spokojnie żeby się nie przemęczać a spokojnie poprawiać kondycję. Jeśli chcesz biegać tak wcześnie to możesz też się cieplej ubrać (kilka warstw) wtedy będziesz się bardziej pocić i szybciej pozbędziesz się kilogramów. Na razie wystarczy Ci bieganie co drugi dzień.

Gość gość
Jeżeli chodzi o buty do biegania, to dla mnie najwygodniejsze są buty Nike Air Max. Mają grubą podeszwę, dzięki czemu biega się naprawdę dobrze. Wykonane są też z takiego tworzywa, że nie ma mowy o odciskach czy jakiś odparzeniach, przynajmniej u mnie :) Najlepiej będzie jak zerkniesz sam: http://air-max.pl/index.php?route=product/category&path=59

Gość donka34
biegaj nie mniej niż 30 minut, kup odpowiednie buty i strój, widziałam w http://www.mikesport.pl/ dość spory wybór ciuchów. No i zwiększaj intenstywość stopniowo żebyś już na poczatku się nie przetrenowała.

Gość Fabryka Formy
Przygotowując się do sezonu, musimy pamiętać, że samo bieganie to niestety za mało. Podczas treningu rozwijają się bowiem tylko niektóre z naszych mięśni. Głównie wzmacniamy nasze łydki i pośladki, ale żeby osiągać wyjątkowe rezultaty podczas biegów, musimy także rozwijać mięśnie czworogłowe, mięśnie goleni, brzucha i kręgosłupa. Bardzo ważne jest, by trening biegowy wzbogacić o ćwiczenia siłowe. Idealne dla biegaczy są wszelkiego rodzaju ćwiczenia poprawiające siłę mięśni przywodzących i odwodzących, przysiady i wypady z obciążeniem oraz ćwiczenia na mięśnie brzucha. Z kolei trening interwałowy o zmiennej intensywności ćwiczeń, poprawi wytrzymałość, siłę i kondycję biegaczy. Podczas przygotowań i w trakcie sezonu istotny jest też udział w zajęciach BodyMindowych, jak pilates, joga, zdrowy kręgosłup czy stretching. A dla urozmaicenia treningów oraz lepszej motywacji dobrze jest rozpocząć pracę pod okiem czujnego instruktora lub dołączyć do coraz popularniejszych grup biegających.

Gość malgosia J
Nie da się ukryć :) Sama biegam prawie codziennie lub co drugi dzień. Wcześniej tyle nie biegałam, bo miałam problem ze stopami, ale wystarczyło zmienić buty na trochę lepsze i teraz jest ok :) Jednak buty New Balance mają coś w sobie, że do biegania nadają się najlepiej.

Gość Kat79
katrem79 .... las rąk, daj sobie spokój z durnotami...

Gość gość
Fabryka Formy, dobre porady :) Ja biegam od niedawna, bo od początku lutego. Staram się biegać co 3 dni ale różnie bywa, wiadomo praca, dom, dziecko, zmęczenie albo "babskie dni" . ale biegam średnio 2 razy w tygodniu, w sumie to od kiedy biegam, mam za sobą dokładnie 18 biegów ;) jak zaczęłam, to było to umiarkowany bieg - szybki chód - umiarkowany bieg -wolny chód i tylko 25-35 minut najpierw. Teraz przebiegam (idąc też od czasu do czasu ale szybki marsz) 8-9 km w czasie 50-60 minut. chyba nie tak źle. w domu ćwiczę na brzuch i po bieganiu zawsze rozciągam się 5-10 minut. z 2-3 razy w miesiącu idę na jogę. efekty są i to super :) dieta? rozsądna. ograniczylam węgle ale je jem codziennie, chleb makarony itp. dużo warzyw owoców , ryby jajka. mięso czerwone czasem też. staram się jeść między 1800 a 2000 kcal dziennie. ważę teraz 62 kg przy wzroście 171 cm.

Po prostu trzeba się rozejrzeć właśnie za jakimiś dobrymi butami najlepiej jakby były takie oryginalne z tego powodu, że po prostu no wiecie może być bardzo jakoś tak ok jeśli się rozejrzycie na samym początku za jakimiś nie aż takimi drogimi tylko po prostu za bardziej takimi uniwersalnymi - bo przecież nie od razu musicie być zawodowcami.