Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lauraconti

"STARE" samochody vs NÓWKI

Polecane posty

Gość lauraconti

wczoraj mój ojciec miał stłuczkę, w tył 15-letniej Laguny wjechała mu Toyota Yaris. Laguna ma lekką rysę na zderzaku, Yaris rozwalony przód. Jestem pod wrażeniem. Kolejny samochód - 20 letnie BMW e36, oprócz regularnych wymian filtrów, oleju itp. nie wymaga żadnego wkładu finansowego. Na dodatek założyliśmy (tak wyśmiewany ostatnio przez fanów gazu sekwencyjnego) - gaz II generacji. Betka daje rade i śmieszy mnie to że każdy próbował namówić nas na sekwencję do tego "starego" jakby nie patrzeć samochodu (presja innych i ich chęć zysku nie wygrały z moim trzeźwym myśleniem). Przez pryzmat moich doświadczeń stwierdzam, że trzeba mieć własny rozum, nie słuchac innych, jeździc tym czym się lubi zamiast brac kredyt na cos co rozleci się przy pierwszym lepszym puknięciu. Pozdrawiam fanów "szrotu"!

Gość yuuyyu
ma lekką rysę na zderzaku, nie kłam.. Zderzaki sa tak konstruowane ze przy predkosci wiekszej niz 10 km/h nic z nich nie zostaje .. pajacu

Gość tyle że te nowe
które tak się rozlatują zapewniają lepszą ochronę pasażerów.

bo nowe auta mają strefy kontrolowanego zgniotu dzięki którym mniejsza siła działa na człowieka w aucie. dwa wątpię aby na tym starym aucie została tylko rysa...

Gość yuuyyu
które tak się rozlatują zapewniają lepszą ochronę pasażerów. dokladnie tak , to jest zabieg celowy aby zmniejszyc siły działajace na pasazerow.. Jesli auto by sie nie rozleciało przy zderzeniu siła dzialajaca na pasazeza i przeciazenia moglyby spowodowac u niego smierc .

Gość lauraconti
mówię wam, jest rysa na zderzaku, a prędkość nie była duża bo ojciec stał na czerwonym a dziadek w yarisie nie wyhamował i puknął w tył laguny na skrzyżowaniu. Może wydaje się wam to absurdem, ale taka jest prawda i niech zmusi was do myślenia na co się zapożyczacie.

Gość yuuyyu
samochody sie skladaja tylko dlatego zeby zmniejszyc siły działajace na kierowce .. Jesli by sie nie zlozyły smierc byłaby pewna .. Auto całe, ale kierowca martwy ... Stare samochody sa duzo mniej bezpieczne niz nowe.. To oczywiste ..

Gość yuuyyu
w autach ktore sie skladaja siły działajace na kieroce sa kilka razy mniejsze niz w takich czołgach jak polonez ..

Gość lauraconti
jak ktoś pruje z ogromną prędkością i ma niefart to i nówka z salonu mu nie pomoże. Mówimy o przyzwoitej jeździe po mieście 50 na godzinę :P

Gość nie wierze w ta ryse
nie wierze w ta ryse na zderzaku, zderzaki sa plastikowe i nawet przy malych predkosciach ida w strzepy. Mi sasiad wyjezdzajac z parkingu rozwalil tyl toyoty, lampa i zderzak poszly w drzazgi, a sasiad jechal moze ze 10-20 km/h

Gość fdsfsdfd
wszystko zalezy od tego jak wygladala stłóczka, nie mozesz porownywac jednego auta do drugiego, to uderzone czolowo nie ma takich samych uszkodzen jak to uderzone z boku, widac ze znasz sie na autach jak świnia na gwiazdach

Gość lauraconti
nie byłoby sensu pisania na forum jakby zderzak był rozwalony - przypadek jakich wiele. Chciałam tylko ukazać to, że stare samochody mogą nas mile zaskoczyć...

Gość fdsfsdfd
oj moga mogą zwlaszcza przy dachowaniu, przez chwile bedziesz zaskoczony zaraz potem zmiażdży cie masa złomu nowe auta sa skonstruowane tak by gniotly sie w harmonijke na zewnatrz a nie gniotly w harmonijke ciebie w środku, stare auta potrafia masywnymi blachami przekroic czlowieka na pół

Yaris ma 5 gwiazdek na 5 w testach NCAP, Laguna sprzed 97r - 2. ciesz sie dalej ze to takie przeciwpancerne auto, ktore przezyje kierowce.

Gość grgreg
nie wierze w ta ryse- :D dobre, podlaczam sie pod ta wypowiedz autorko ciesz sie ze tym razem sie udalo, rozwalic takie stare auto to masakra, jak tu naprawiac takiego szrota, auto malo warte a czesci wciaz tak samo drogie

Gość już widzę jak facetowi
tyle że 5 gwiazdek nowego yarisa nie można porównać do 5 gwiazdek nowej laguny, bo po zderzeniu nowych tych 2 aut, raczej pasażerowie yarisa będą bardziej poszkodowani

Gość już widzę jak facetowi
i np golf 5 dostał 5 gwiazdek a octavia 2 dostała 4 gwiazdki, a dlaczego? bo octavia nie miała czujnika zapietych pasów w standardzie i czegoś tam z elektroniki. ale wytrzymałość podwozi była identyczna. więc gwiazdka gwiazdce nierówna

Bo kiedyś robili samochody żeby na długo nam służyły a teraz robią zabawki;) Ja z narzeczonym mamy e30is(rajdówka) i 7-emke ta pierwsza to ma tyle latek co ja a druga 97 ;). Mechanior który serwisuje bmki rajdowych kierowców powiedział że przejadą drugie tyle;)

Gość 'bagpshi
bo auta są dla normalnych ludzi, nie biedoty

oczywiscie ze zawsze wieksze auto bedzie mialo przewage. wjedz sobie chocby i nowiutka S klasa pod tira a zobaczysz przewage chamskiej sily nad technologia. tyle ze w przypadku zderzenia czolowego z taka sama przeszkoda np drzewem kierowca i pasazerowie yarisa wyszliby w lepszym stanie niz z tej starej laguny.