Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takie cos tam

prawo prcy w uk-pytanko? holiday -nowa firma/stara firma

Polecane posty

Gość takie cos tam

od maja zaczynam nowa prace. a jak wiadomo w kwietniu jest nowy rok podatkowy wiec mam nowe holiday w mojej obecnej firmie. czy jezeli wezme w kweitniu np.10 dni wolnego to czy: a) moja NOWA firma moze mi te 10dni odjac od moje urlopu ? moze to dla niektorych glupie pytanie,ale kiedys wypelnialam fomularz do nowej pracy i tam bylo pytanie ile dni urlopu juz wykorzystalam w tym roku, co bylo dla mnie dziwne. b) czy moja OBECNA firma moze mi ze ten urlop nie zaplacic ,jezeli np.wroce 20kweitnia i 21 dam im miesiac wypwoeidzenia? ( platne mamy 10 kazdego miesiaca,jezeli to ma jakies znaczenie)

Gość Masayuki Yammamottooooooo
a) nowa firma napewno obetnie Ci te 10 dni urlopu. Jesli maja system urlopow zgodny z rokiem podatkowym. Sa firmy, gdzie urlop liczy sie od poczatku roku kalendarzowego. Wtedy obliczaja Ci urlop od momentu rozpoczecia pracy. b) stara firma musi Ci zaplacic za wykorzystany urlop

Gość takie cos tam
dzieki za szybka odp.

Gość takie cos tam
wlasnie rozmawialam z pewna babka i ona powiedziala mi, ze wlasnie ze moge wziac wolne w starej firmie i nowa firma wcale nie obetnie mi tych dni .

Gość kazujoszi funakiiiiiiiii
ocziwiscie, ze Ci obetna. Na rok przypada okreslona ilosc dni -28- urlopu i nie ma znaczenia w ilu formach pracowalas. Obetna Ci na 100%

Gość anna noowa
to zalezy od kiedy firma liczy urlop. jesli naliczaja urlop od kwietnia, a Ty zaczynasz prace w maju to dazad Ci tyle dni, ale proporcjonalnie Ci sie nalezy. Moja firm aliczy urlop od stycznia normalnie, nie od poczatku roku podatkowego. Mam 25 dni urlopu. Jak zaczynalam tu prace w lutym to miala chyba ze 2-3 dni mniej na rok i tyle. Stara praca musi Ci zaplacic za urlop, zakladam, ze masz umowe itp.

Jak ja zmieniałam pracę, to na formularzu do nowej firmy było zapytanie. Czy mam już zabukowany jakiś urlop.możesz sobie urlop w tej nowej firmie wybrać A nowa firma to nowy urlop i nowa umowa.

Gość przeciez Ty tez jestes
donkapatke ma jak najbardziej racje. Nowy firma to nowa umowa - w kazdej firmie moga byc inne zasady dotyczace urlopu. Ja mam np. 6 tygodni, gdzie indziej 21, czy 28 dni. Nie ma znaczenia ile urlopu wykorzystalas w starej firmie, chyba ze chodzi o bezplatny urlop wychowawczy,ale chyba nie o takim piszesz.

Gość takie cos tam
dzieki za wypowiedzi, chociaz nadal nie poznalam odpowiedzi ;-) obie firmy pracuje zgodnie z rokiem podatkowym a wiec w obu firmach urlop zaczyna sie od kwietnia. w starej firmie mam 28 dni +BH , w nowej firmie mam 22 dni + BH .

jesli wezmiesz urlop w kwietniu i odejdziesz zaraz potem z pracy to stara firma potraci Ci ten urlop z ostatniej wyplaty - to odpowiedz :) Jesli masz 28 dni urlopu to jest to rozlozone na 12 miesiecy, wiec biorac tydzien urlop w pierwszym miesiacu nowego roku podatkowego i odchodzac z pracy wykorzystasz go za duzo wiec wyplata bedzie mniejsza o nadplacony urlop. W nowej firmie masz urlop liczony od nowa,ale skoro zaczynasz w maju to za kwiecien nie masz liczonego, czyli tylko za 11 miesiecy bedzie.

Gość takie cos tam
dobra, juz wszystko zakumala. a wiec jezeli w starej firmie mam 28 dni to znaczy ze na miesac ma ponad 2 dni ,a wiec w kwietniu moge sobie wziac 2 dni platnego urlopu ze starej firmy. a nowa firma na ten rok da mi 20.5 dnia.(?) bo zaczynam w maju a nie kwietniu.

Gość w zyciu bym sobie nie
no raczej w nowej firmie dostanie mniej urlopu, bo zaczynasz miesiac pozniej niz poczatek roku urlopowego. Ja zaczynalam w mojej obecnej firmie prace pod koniec czerwca i dali mi 14 dni urlopu, za 6 miesiecy pracy (urlop liczony zgodnie z rokiem kalendarzowym). Teraz mam 32 dni + BH :D

Gość takie cos tam
32 to straaaasznie duzo!!!! zazdroszcze,tez bym tak chciala , im wiecej holiday tym lepiej ;-)

no ja tez mam sporo - prawie 6 tygodni :) U mnie urlop rosnie wraz ze stazem a pracuje juz 5 lat, zaczynalam od 4 tygodni.

Gość w zyciu bym sobie nie
w tym roku o jeden Bank Holiday wiecej, a w sumie 2, bo 3 stycznia byl wolny za to, ze 1 stycznia przypadl w sobote :D no i 29 kwietnia, slub Williama :D:D:D