Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lek. med. rodzinnej WIOLETA

Pytania 30 minut... lekarz odpowie!!!!

Polecane posty

Gość lek. med. rodzinnej WIOLETA

Jeżeli macie pytania-piszczie.Jestem lekarzem medycyny rodzinnej z specjalizacją pediatrii w której pracuje ponad 10 lat.

Gość rrrrrrrrruuuuuuuuuummmmmmm
W czym mleko matki jest lepsze niń mleko modyfokowane

Gość aniulka1309
Ja mam pytanko. Oboje z mężem jesteśmy przeziębieni, ja jestem na antybiotyku mąż już prawie zdrowy bo choroba trwa od wtorku. Nasz 7miesięczny synek się nie zaraził w związku z czym mam pytanie w jakim okresie czasu takie dziecko może się zarazić i może się u niego pojawić choroba?

Dziś mamy do wyboru mleka modyfkowane zbliżone do mleka matki, niestety stwierdza się że jedne i drugie powodują zapacia,kolki. Prawda jest taka że różnica o która Pani pyta jest tylko jedna DZIECKO JEST ZŁĄCZONE Z MATKĄ!!! przy piersi jest bardziej spokojne,bo jest bardzo blisko matki.To jest jedyna różnica prawdziwa!!!

Gość rrrrrrrrruuuuuuuuuummmmmmm
i o taką odpowiedz mi chodziło. pozdrawiam

aniulka1309 antybiotyk działa po 48 h i wtedy dopiero powoduje że poprzez doge kropelkowa nie rozpowszechniają sie zarazki. Jeżeli jesteście od początku choroby z dzieckiem bez maseczek ochronnych jest duże prawdopodobieństwo że dziecko łapnie chorobe,tylko zalezy co to jest,bo jeżeli np zapalenie oskrzeli które jest nie zarazliwe napewno nie zarazi się. Zwykle choroba wylęga sie w ciagu 7 dni.

Gość xyzzzzzzz
Dlaczego lekarze są takimi skończonymi kretynami? Przecież niby to wykształceni ludzie, a do pięt nie dorastają nawet jarkowi kaczyńskiemu, a on bije większość społeczeństwa na głowę. Współczuć wam należy, bo to baaardzo smutne.

bardzo proszę.Czesto lekarze mówią że dziecko powinno być karmione piersią z przyczyn zdrowotnych, ale to nie jest tak, tak jak pisałam dziś mamy do wyboru do koloru.Ja polecam mleko Bebilon naprawde jest najbardziej zbliżone do mleka kobiety. Jedna więz miedzy dzieckiem a matką jest niepowtarzalna.

przepuklina dziecieca. Syn ma 2 miesiace , operacja w planach. Jak bedzie sie goic rana? Jak wyglada usuniecie przepukliny? Czy teraz synka boli? Dziekuje .

Gość wazne pytaniee
czym najlepiej sprac plame po spaghetti z bialej serwety?

Gość kwiat maroka
Witam! od czego mogą wypadać rzęsy i włosy? Jak temu zapobiegać?

carolineo przepuklina boli, niestety taka prawda. Zalezy czy to pępkowa czy pachwinowa?Ważne jest powikłanie Groźnym powikłaniem jest uwięźnięcie przepukliny pachwinowej. Jeśli pętla jelitowa dostanie się do kanału pachwinowego i ulegnie obrzękowi, nie będzie mogła cofnąć się do jamy brzusznej. Jest to niebezpieczne, gdyż pętle jelitowe uciśnięte w kanale pachwinowym bywają przyczyną niedrożności przewodu pokarmowego. Dłużej utrzymujący się ucisk może doprowadzić do martwicy ściany jelit, a nawet perforacji. W przypadku uwięźnięcia szybko potrzebna jest pomoc lekarska. Jeśli więc u Twojego dziecka rozpoznano przepuklinę pachwinową, a dość nagle pojawi się w tym miejscu twardy, bardzo bolesny i zaczerwieniony guz, malec będzie niespokojny, płaczliwy, straci apetyt albo będzie wymiotował, to natychmiast zabierz go na ostry dyżur chirurgii dziecięcej.

lekarzu z całym szacunkiem, ale tu na Ciebie napadną za to karmienie piersią :/ ja to w ogóle uważam, że nie ma różnicy... szczególnie jeśli chodzi o więź, bo to zależy od matki i od wychowania... nie przejmuj się jak zaraz od kogoś bluzgo polecą ;) Ja mam pytanie :)Czy małe guzki w piersi ( mam 2 wielkości troche mniejszej od wiśni chyba) to mogą być powiększone węzły chłonne? Zaznaczam, że jak się naciska to bolą. Ostatnio chorowałam na rumień zakaźny a wiem, że przy tym powiekszają się wezły. Czy mam powody do niepokoju?

kwiat maroka przyczyn może być wiele... Aby zapobiec wypadaniu włosów, należy najpierw zdiagnozować przyczynę ich utraty, co wcale nie jest łatwą sprawą. Przyczyny wypadania włosów są bardzo indywidualne i zależą od przeróżnych czynników i sytuacji w jakiej się znajdujemy, ponieważ przyczyną może być zarówno złe uczesanie włosów jaki i choroba. Przyczyną mechaniczną u osoby dorosłej może być uczesanie wywołujące nadmierne napięcie włosów. W tych przypadkach zaleca się po prostu zmianę uczesania. Z kolei przyczyna toksyczna dochodzi przede wszystkim w wyniku zatrucia. Utrata włosów jest niemal całkowita, a odrost następuje po ok. 6-8 tygodniach. Przy zatruciach leczenie pacjenta to przede wszystkim podanie antidotum i ratowanie życia chorego. Choroby ogólnoustrojowe powodujące łysienie to między innymi: toczeń rumieniowaty, nadczynność i niedoczynność tarczycy. Przyczyną utraty włosów mogą być również leki cytostatyczne i immunosupresyjne stosowane obecnie nie tylko w schorzeniach nowotworowych, ale także w ciężkich odmianach łuszczycy, pęcherzycach. Także leki przeciwtarczycowe, przeciwkrzepliwe czy też środki antykoncepcyjne mogą być powodem tego schorzenia. Włosy mogą wypadać nadmiernie także w trakcie przebiegu chorób skóry lub skóry głowy.

Bellik to jest moje zdanie na ten temat, lekarze dobrze o tym wiedzą a mimo to namawiają do karmienia piersią, dziś świat jest tak skonstruowany że jest po prostu wszystko. A kobieta karmi swoje dziecko tym co je, czyli chemią! na jedno wychodzi, Co do guzu... czy przy dotykaniu guzy o których Pani pisze przesuwają sie? to ma wielkie znaczenie!!!

Nie przesuwają się. Czasem jak naciskam ( wtedy właśnie boją) to mam wrażenie, że na chwile się hmmm zmniejszają? Są mniej wypukłe chyba jak się naciśnie ( tak mi się wydaje) potem znowu są takie jakie były. Nie zauważyłam przesuwania jak dotykam

Gość kwiat maroka
Tarczycę mam ok ... Pani dermatolog przepisala mi loxon 5% brałam z miesiąc i straciłam1/2 włosów! To było miesiąc temu przed studniówką. Przerwałam kurację, biorę od miesiąca inneov i vichy aminexil. Ale efektów nie ma na razie. Kupiłam L,Bioticę na rzęsy. Pomoże?

Bellik tak jak pisałam przesuwanie się jest ważne, jeżeli po dotknięciu dłońmi pozostaja na swoim miejscu sa bardzo grozne!!! żeby zapobiec nowotworowi radze wybrać sie do lekarza ginekologa który skieruje Pania na mammografię.Im wcześniej tym lepiej.

Gość kwiat maroka
Co robić? Jestem już w takiej depresji. Miałam takie piękne włosy, ten loxon pogorszył!

Kurcze :( myślałam, ze to te nieszczęsne węzły :/ Nie wiem od kiedy to mam, bo dawno się nie badałam. Jednego znalazłam przez przypadek i zaczęłam się badać po chwili znalazłam drugiego ;/ Kiedy zadzwoniłam do siostry to mnie uspokoiła trochę mówiąc, że zazwyczaj guzy rakowe nie bolą... No a teraz sama nie wiem. Będę musiała pójść się przebadać na wszelki wypadek. Dziękuję za poradę :)

Gość xyzzzzzzz
No dobrze, nie wszyscy są beznadziejni, ale jakieś 99,99% Bo on jest pEpkiem świata, on naj-ważniejszy, naj-mądrzejszy, naj-lepszy, cały - naj, tylko żaden nie popatrzy co faktycznie sobą prezentuje. Najniższy szczebelek inteligencji prezentują właśnie co naj - lekarze.

Gość Zniesmatszona - ja
Dlaczego jak szybko wstane z lozka czy nawet siedzac na krzesle przed komputerem to bardzo kreci mi sie w glowie? Oczywiscie jak gwaltownie sie podniose. To jest straszenie uciążliwe i mam to od dluzszego czasu. Czy to normalne?

Gość o,, ja mam pytanie
jak po łacinie okresla się sytuacje kiedy jest dużo płynu w jamie opłucnej ?

Gość Zniesmatszona - ja
i jeszcze jedno pytenie.. Jak np. zmywam platkiem do oczy make-up to zauwazylam ze nad moim lewym okiem pojawia die taka dosc twarda kulka wielkosci jakgy grochu, a po chwili sie chowa i jest bardzo widoczna, ale nie uciazliwa. Co to moze byc?

Gość czekajcie lekarz szuka w necie
odpowiedziq