Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hanio KKK.

Porod naturalny z wyboru-bez meza-zalujecie ???????

Polecane posty

Gość Hanio KKK.

Tak ja bede rodzic bez meza,ale chciala bym w wodzie,jak bedzie mozliwosc. I tu pytanie do mam ktore rodzily same,ktore nie chcialy wsparcia meza,badz akurat nie mogly z roznych wzgledow.Brakowalo Wam tej drugiej osoby czy jednak cieszylyscie ze jestescie same i polozna??

Gość mama sama w domu...
ja rodziłam bez męża z mamą nie żałuje drugi poród też bez męża

Gość Hanio KKK.
No,ale jednak mialas mame przy sobie,a mnie chodzi o porod bez meza ani nikogo z rodziny...

Gość xxxxxxyyy
Pierwszy raz rodzilam bez meza z wyboru i powiem ci, ze potem bardzo zalowalam tej decyzji a i jemu bylo nieswojo, ze sie na to zgodzil. Zderzenie z rzeczywistoscia szpitalna mimo szumnej akcji - Rodzic po Ludzku to byl kubel zimnej wody - czlowiek zwija sie z bolu, nie mozesz sie ruszyc nani oddechu zlapac a personel kompletnie ignoruje twoje prosby i zyczenia i robi tak by bylo im wygodniej - mi nie oszczedzily niczego - kroplowki z oksytocyna, masowania szyjki macicy mimo mojego sprzeciwu, podlaczenia pod ktg bez mozliwosci chodzenia i zmieniania pozycji na lozku - w momencie gdy chcialam siusiu nie moglam sie doprosic o zdjecie pasow i odlazenie od kroplowki - juz myslalam, ze bede po nogach siuiac bo basenu tez nie mialam - zreszta basenu nei chcialam, czulam, ze musze chodzic a nie lezec - wrzaskiem i placzem je zmusialam do puszczenia mnie do lazienki a i tak byly obrazone - bez bliskiej ci osoby - meza, mamy, siostry , przyjaciolki jestes calkowicie zdana na personel medyczny i humor i ludzkie podejscie badz jego brak u poloznych. Ja odradzam samotny porod.

Gość ja ci powiem tak .....
Jestem po dwoch porodach . Pierwszy - rodzilam sama , bez meza. W sumie na porodowce myslalam ,ze dobrze ze rodze sama , bo maz by mi nie pomogl , a wrecz by mnie denerwowal . Porod drugi - przed porodem drugim zastanawialam sie czy maz powinien byc czy nie . Mialam obiekcje , bo wiedzialam jak sie rodzi i przy pierwszym radzilam sobie sama . Maz byl przy drugim porodzie i powiem ci ,ze wcale nie zaluje :-) . Jego obecnosc bardzo mi pomogla . Po [prostu to ,ze byl . Pamietam jak byl moment , kiedy bylam podlaczona do aparatury , sprawdzali skurcze , a nie mialam przy sobie torby. Maz byl ze mna . W koncu lekarz stwierdzil ,ze zostaje i maz pojechal po rzeczy . Pamietam jak sie samotnie i smutno poczulam . A przeciez to byl drugi porod , nie bylam nowicjuszka. Wiesz jednak bliskosc drugiej osoby naprawde pomaga . I nie chodzi tu o porod , bo rodzimy '' same'' , ale to ze ktos z toba , przy tobie jest .

Zeby stwierdzic jak co jest lepsze, musiała bys rodzic raz z a raz bez. Ja rodziłam z mezem... rozwazam za 2 tygodnie poród bez, ale wiem, ze jak rodzilam z mezem, bardzo mi to pomogło. Polozna nie zawsze bedzie na Twoje zawolanie. Nie jest ich az tyle. Wychodza, przychodza z jednego pokoju do drugiego. Nie masz jednej dla siebie na czas porodu. One maja naprawde troche na glowie, a juz nie mowie co sie w POlsce dzieje. Ja w POlsce nigdy bym nie rodzila po tym co slyszałam - masakra. Moze nie we wszystkich tak szpitalach jest, ale dobrze jest miec przy sobie kogos bliskiego. Ja z faceta mojego nie zrezygnuje chyba, choc sie zastanawiam, ale wiecej by to mialo minusow niz plusów.

Ja poród rodzilam naturalnie 17h... mimo wszystko uznaje go za cholernie fajny, smieszny i lekki :P w 14 godzinie dopiero dostalam morfine syntetyczna, tak to sie na gazie "męczyłam" :) Z kims jest razniej. Moj mnie filmowal jak skacze na pilce z gazem w papie :P, potem wymioty po gazie, bo za duzo, on gazu sobie uzywał, jaja jak nigdy !!! Fajnie, pociesznie, nie jest sie tak skupionym na bólu :) Śmiało napisze, ze polecam męża lub inna lecz nie drętwą osobke :D

Gość ja ci powiem tak .....
malunia333 ja tez sie smialam i zartowalam , jeszcze podczas ktg zartowalismy , maz widzial skale i ich regularnosc . Ale kiedy zaczely sie na dobre i bardzo silne ( az brakowalo skali ) to mina mi ytroche zrzedla i juz mi nie bylo do smiechu ;-) A po gazie tez wymiotowalam , ale bylo ok , gaz tez pomaga

Gość xxxxxxyyy
Ja tez przy 3 porodzie z mezem bylam i byla duza roznica - porod dlugi, znacznie ciezszy a i tak bylo weselej - jesli mozna w tych kategoriach mowic o porodzie:D - milalam sie do kogo odezwac, pozartowac - maz tez zdjecia robil, wyslac po lody sorbetowe - a potem jak juz zginalam sie z bolu wytlumaczyc poloznej , ze ja nie zartuje z tym znieczuleniem :) - nikt poza nim by tego mojego warczenia nie zrozumial:) Drugi porod sie w sumie nie liczy, bo byl niemalze domowy - porodowka 10 min i meza nie wpuscili - bo nie bylo czasu i nie bylo warto - slowa naszego wspanialego polskiego personelu medycznego:P.