Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiektosik

ile dajecie za ślub kościelny księdzu?

Polecane posty

Gość wiektosik

j.w.

Gość kwakaławka
1000zł - mazowieckie

Gość ja z ksiezmi sie w zasadzie
wychowalam... Dalismy 200zl ale to bylo proporcjonalne do slubu, chodzi o to ze nie mielismy weselicha, sukni za kilka tysiecy...

przypominam ze sutannicy dzialaja w szarej strefie;-))) przypominam - bo pelno tu wpisow typu - ze drogo itd. - a szarasterfa kwitnie;-))))

Gość my dajemy 300 zł
wesele też mamy skromne i nie stać nas żeby 1000 zł księdzu dawać

e tam;-) na ksiezula nie zalujcie dajcie chociaz ze 400zl;-)

Gość my dajemy 300 zł
300 w zupełności mu wystarczy :P

Gość hohoho u nas na sląsku
700 minimum :O niestety

u nas slub jest w parafii mojego N wiec tam ksiadz cennik wyjal i powiedzial 900 zl a ze w mojej parafii tez musze dac na zapowiedzi ksiadz u mnie zazyczyl sobie 600 wiec razem 1500

Gość Zamiast
Ja też ze śląska. u nas 300-500. Jakby chciał więcej to bym poszła do innej parafii.

Gość Zamiast
Milenka1988- za zapowiedzi to nie słyszałam żeby ktoś tyle brał. U mnie w parafii było 50 zł a u męża nie wziął nic bo i za co?

Mówie jak najbardzije powaznie... w tatym roku proboszcz z mojej parafi (a takze mojego kuzyna) powiedzial do mojego kuzyna jak zapytal ile za zapowiedzi proboszcz: co łaska ale nie miej niz 600 i wyjal mu cennik i cennik jest do dnia dzisiejszego... niestety to zlodziej a nie proboszcz...

Gość Jasiek______
Jeśli ślub jest w parafii młodego (tradycyjnie bywa to w parafii panny młodej), to ksiądz liczy sobie czasem tzw. półślubek. Stąd ta cena. Oczywiście możesz nie płacić, tylko że wówczas nie dostaniesz od księdza dokumentów. Tacy też są. W końcu dlaczego każdy ksiądz ma molestować. Są też tacy, co to upodobali sobie grzech gromadzenia dóbr materialnych. Ty grzeszysz, to i ten ksiądz chce mieć coś na sumieniu, choćby zdzierstwo. ;-)

Gość lokatka
my daliśmy w mojej parafii 600zł (katowice) - w tym zapowiedzi przed ślubem, a na mszę organista, ksiadz, ministarnci, koscielny, rozłożenie dywanu ozdobnego, krzesła z prześcieradłami itp. za ustrojenie kościoła kwiatami niestety musieliśmy sobie osobno zapłacić no i w parafii męża 50zł za zapowiedzi (w najbardziej złodziejskiej parafii w tychach)

"Jasiek______ Jeśli ślub jest w parafii młodego (tradycyjnie bywa to w parafii panny młodej), to ksiądz liczy sobie czasem tzw. półślubek. Stąd ta cena . Oczywiście możesz nie płacić, tylko że wówczas nie dostaniesz od księdza dokumentów. Tacy też są." jasiek nie watpie ;-)) w koncu co jak co ale zmysl biznesowy to sutannicy maja dobrze rozwiniety - z drugiej strony jak widza tylu naiwnych i chetnych to "grzechem" byloby z tego nie skorzystac - ja ich w kazdym razie rozgrzeszam;-)) "W końcu dlaczego każdy ksiądz ma molestować. Są też tacy, co to upodobali sobie grzech gromadzenia dóbr materialnych. Ty grzeszysz, to i ten ksiądz chce mieć coś na sumieniu, choćby zdzierstwo" co ty katoliczki nie grzesza'-))) iz powiekszonymi macicami ...upps. ...to jest z "brzuszkami" do slubow nie chodza;-))))))))

Gość to ja powiem ile u nas
w mojej parafii kolega bierze slub i ksiadz zazyczyl sobie takie ceny: - 1000 zl dla ksiedza - 500 dla organisty - 100 - koscielny - 200 zapowiedzi i nie bylo zadnego "co laska". ale jeszcze lepsze jest to ze za pogrzeb ksiadz bierze 800 zl:/ Slub nie kazdy musi brac koscielny, i zazwyczaj ludzie robia duze wesela to i ksieza sepia, ale za pogrzeb to kupa kasy. Wiem, ze zaraz powiecie, ze nie kazdy musi miec tez koscielny pogrzeb, ale jakby nie patrzec, to umiera wiecej starszych osob, gleboko wierzacych i jak takiej osobie nie zapewic pogrzebu zgodnego z jej wiara? dla mnie to po prostu zerowanie na cudziej smierci....

do powyej - a mnie zastanawia jak osoby ktore na co dzien udaja ze zajmuja sie duchowoscia innych same sobie daja rade z wyrzutami sumienia;-)) moze na joge chodza?;-)))))) bo to ponoc relaksuje

Gość do ror
Czy ktoś juz ci napisał, że jesteś nudna? Idź się leczyć, bo masz jakąś obsesję na punkcie kleru.

Gość taniej
to ja powiem ile u nas- akurat na pogrzeb to się dostaje zasiłek z więc jest z czego go opłacić.

Gość ileeee??? omg!
Witam wszystkich jak to przeczytałam to mało ze stołka nie spadłam. Brałam ślub pół roku temu w sierpniu w Grudziądzu ksiądz wziął od nas na remont kościoła 200zł organista życzył sobie 150 zł aha no i strojenie kościoła 500zł ale muszę przyznać, że się opłacało bo ładnie zrobili to to nawet nie 1000zł razem. Oni chyba poszaleli ja bym tyle nie dała.

"do ror Czy ktoś juz ci napisał, że jesteś nudna? Idź się leczyć , bo masz jakąś obsesję na punkcie kleru" przygadal kociol garnkowi;-)) nudna nie nudna ale wpisy moje czytasz w wypiekiem na twarzy zapewne;-)) lepsza "obsesja" na pkt kleru -= ja tylko z reszta stoje na strazy praworzadnosci ;) - niz namietne czytanie postow osob ktore uwazamy za nudne;-)

Gość do ror
Ale o co Tobie chodzi ?? Myślisz, że każda, ktora idzie do ołtarza to zaraz nie wiadomo jaka i z brzuchem ?? To się mylisz. A u mnie ksiądz wziął 300 zł i było co łaska, sami tyle daliśmy.

Gość beatrice_pn
- 400 zł ksiądz ( co łaska, a my damy 400 zł) - .... zł ? zapowiedzi - nauki przedmałżeńskie 50zł/ za parę - .... zł ? poradnia - 150 zł organista - 300zł śpiewaczka - 200 zł ozdobienie kościoła

Ja 21kwietnia biore slub skromny i razem z chrztem dziecka. Zamierzamy dac ksiedzu 300zl. Katechezy przedmalzenskie 40zl za pare. Poradnia malzenska za free, za zapowiedzi nic nie placilismy. Organistka liczy sobie 80zl, a co do wystroju to poza nami jeszcze 2 pary biora slub w tym dniu i koszty się rozlozyly po 150zl.i nawet mi to odpowiada bo mam male dziecko i nie bardzo mialabym jeszcze czas żeby stroic kosciol

Gość Sylwia8.9.
U nas jest stawka 500 zł

Gość mozaikakaka
450zł Ksiądz, 200 organista. Sosnowiec

Gość vcbvbvn
ale wariactwo w druga strone tez tak dziala jak sie chce uniewaznic slub koscielny jest cennik:p