Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spadek podpowiedzcieee

kto ma prawo do spadku?

Polecane posty

witam, mam pytanie, przypuśćmy, że spotykam się z chłopakiem, on mieszka w domu, ma ojca i siostrę, ojciec po śmierci pierwszej żony ponownie się ożenił i z tą kobietą ma też córkę, czyli ostatecznie ma syna i dwie córki, czy jeśli nie zrobi testamentu to musimy wszystko podzielić równo a jeśli przepisałby wszystko na syna to ten syn musiałby coś dać tym siostrom czy nie? a jeśli ten ojciec nie weźmie rozwodu z tą drugą żoną to jej się też coś będzie z tego domu należeć?

Gość -------------.................
Z tego co kojarzę będzie się należał tzw. zachowek, jeśli nie weźmie rozwodu z drugą żoną to jej także.

czyli jak nie przepisze wszystkiego na syna to cały majątek trzeba będzie podzielić na 4?

Oczywiście

Gość gjtfzmzr
to co bylo ojca bedzie dzielone na dzieci i zone po rowno. jesli bedzie testament i nikt nie zostanie wydziedziczony to osobom pominietym w testamencie i ustawowo nalezalby sie spadek dostana 1/2 tego co ustawowo by im sie nalezalo- tzn spadkobierca testamentowy bedzi emusial splacic czy oddac czesc spadku. jesli za wczasu wszystko przepisze na syna i od darowizny minie wiecej niz 10 lat nie ebdzi epodlegac podzialowi, jesli minie mniej niz 10 lat od darowizny to bedzi eliczone to jako normlany spadek.

Poprawka z tymi darowiznami - jeśli jest dokonana na rzecz spadkobiercy lub uprawnionego do zachowku, to zawsze się ją dolicza, niezależnie od czasu, jaki upłynął od chwili jej dokonania.

a co jak syn nie chciałby tego spadku, to ta osoba lub osoby musiałyby go spłacić? a co jak powie ta osoba, że nie ma z czego to jak ją zmusić, żeby wypłaciła pieniądze?

jeśli dostała spadek to z tego spadku może spłacić, nie może powiedzieć, że nie ma z czego

Gość ruanda
Zależy czyj był dom (tylko ojca, czy wspólny ze zmarłą żoną) i ewentualnie kto dziedziczył część po matce. Jeśli był wspólny ze zmarłą zoną - to najpierw powinny być uregulowane kwestie spadku po matce. Normalnie powinny dziedziczyć wszystkie dzieci + ojciec (ale nie mniej niż 1/4). Skoro dzieci było dwoje+ojciec, to powinni dziedziczyć po 1/3 części matki. Jeśli dom był tylko ojca, to dziedziczy jego obecna żona i wszystkie dzieci, czyli po 1/4 na głowę. Jeśli zapisałby testamentem wszystko jednej osobie, to pozostałe mają prawo do zachowku (połowy tej 1/4 która by im się należała ustawowo). Zmuszenie kogoś do sprzedaży domu jest możliwe sądownie, choć bywa długotrwałe, szczególnie jeśli któreś dziecko jest nieletnie.

Niedawno byłam w sądzie w podobnej sprawie. Mój tata zmarł, nie spisał testamentu. przeprowadzano spadek z mojego dziadka na babcię... każde z dzieci dziedziczy spadek po ojcu po równo, a żona nie mniej niż 1/4. Przesłuchiwana byłam, czy tata był tylko raz żonaty i czy nie miał dzieci poza małżeńskich... a że jestem jedynaczką dziedziczmy spadek z mamą po połowie.