Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dsagfsagsa

jestem z miasta, nie mam nic i płace za to że żyje

Polecane posty

Gość dsagfsagsa

od zawsze mieszkałem w wynajętym mieszkaniu i pewnie w nim umrę. rodzice nigdy nie dorobili się własnego. nikogo nie interesuje że w moim miasteczku nie ma pracy - co miesiąc muszę płacić czynsz albo wypad do noclegowni. naprawdę zazdroszczę ludziom ze wsi. chciałbym mieć własny kawałek ziemi i własny domek, choćby bardzo mizerny. nigdy bym nie głodował bo przecież zawsze mogę sobie posadzić ziemniaki, warzywa, hodować kury itp. nikt by mnie nie wyrzucił z domu za nie płacenie czynszu.

Gość kartofel...
dużo ludzi tak ma. to polska a nie Sułtanat Brunei!

Gość dsagfsagsa
tak, ale zawsze się słyszało jaka to bieda we wsi, a ja im zazdroszcze jakbym miał własny kawałek ziemi to nie miałbym takiej depresji i stresu, zawsze bym miał prace i coś do zjedzenia gdybym akurat nie miał zlecenia

Gość Assa5
A myślisz,że ludzie na wsi za nic nie płacą?Płacą podatki od nieruchomości,podatek gruntowy,wszystkie media...Żeby ziemię uprawiać musisz najpierw w nią włożyć:jakieś nawozy,ziarno,mieć na opryski,na zniszczenie chwastów,itd Kura też chce jeść,nie będzie czekać,aż ziemniaki wyrosną albo wymłócisz zboże.:) Żeby mieć ziemniaki musisz najpierw kupić sadzeniaki.Później o nie dbać.Chronić od stonki,od zarazy ziemniaczanej... Co ja będę pisać...Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. A myślisz,że rolnika ktoś pyta,czy kogoś obchodzi,czy ma na to,czy na tamto?Tez nikogo nie obchodzi.

Gość supermannn
Jestem z miasta to widac, slychac i czuc. - tak mi sie skojarzylo

Na wsi grzejniczki same nie grzeją trzeba sobie przywieźć węgla 800zł tona(potrzeba ok. 4ton) woda też sama cieplutka nie leci z kureczka. Na wsi trzeba się nieźle narobić żeby mieć kartofelka czy jajeczko i niemało dopłacić . Masz jakiś podrasowany obraz wsi.

Gość pierdziczek
miastowym nikt dopłat nie daje na "węgiel" na rentke nikt z miastowych przejśc nie może, młodego rolnika miastowy nie dostanie, ZUSIK a nie KRUSIK musim płacić a sami wiecie wy ze wsi że te wszystkie dofinansowania w uni to ściema, łatwo kaśe wziąć więc nie narzekac i w pole juz odmarzło orać można

Gość Assa5
Nie da się,za mokro.:( To,że odmarzło to mały pionek.

Gość fffffffffffffffffffffffffffuck
nie zmienia to faktu ze zycie na wsi jest duzo tansze w ogole zycie w domkach ejst duzo tansze bo nie placi sie horrendalnego czynszu

Gość Assa5
"miastowym nikt dopłat nie daje na "węgiel" na rentke nikt z miastowych przejśc nie może"--- a kto daje rolnikowi dopłatę do węgla?A dlaczego to miastowy na rentkę przejść nie może?

Gość pierdziczek
assa wiesz o czym piszę a udajesz że nie wiesz

Gość on nie napisal
ze miastowy przejsc nie moze , tylko ze wysrac 200 zl na kruzik to nie 900 na zusik mila pani a doplate i tak wydasz na co chcesz , wiec czemu nie na wegiel .

Gość Assa5
Tak,nie płaci się czynszu.Tylko płaci się podatek od nieruchomości.A żeby taki podatek płacić trzeba sobie domek wybudować.Wiesz ile kosztuje budowa? Jeżeli uważasz,że tak fajnie na wsi,kup kawałek ziemi,wybuduj się i po sprawie.:)

podatek od nieruchomosci to sie placi raz na rok w gownianej kwocie. Ja mowie o tych ktorzy maja juz domy na wsi (min ja) i zycie na wsi wychodzi duzo taniej niz w miescie

Gość on nie napisal
assa idac po twojemu to najpierw trzeba sie jeszcze urodzic :O

Gość Assa5
Jej,wy z tymi dopłatami..Nie jest tak różowo jak wam się zdaje,jak wam ciemnotę wciskają.:( A składki ZUS-u płacę 20 lat.:P

a mies\kanie to co kupic nie trza? teraz w wiekszosci sie kupuje a wynajac? myslisz ze to tanio wynajmuj rpzez pare lat mieszkanie to tak jakbys se sama domek kupila

Gość on nie napisal
No mnie by ta kasa nie przeszkadzala. Mowisz zusu? Masz dzialalnosc wiec nie stekaj . Krus nie jest zusem .

Gość A JA MAM WŁASNOŚCIOWE
ITEZ PŁACĘ CZYNSZ 250 ZETA MIESIĘCZNIE WIĘC SIĘ TAK NIE ROZCZULAJ BO SIĘ JESZCZE ZESRASZ.

Gość on nie napisal
No to narta

Gość Assa5
Tu na Ogólnym jest topik "Dopłaty,dopłaty...".Poczytajcie sobie.:) Ja teraz spadam.Może jeszcze wejdę później. Moja siostra ma też własnościowe i też płaci czynsz za nie.I to wcale niemałe pieniądze.:( Wszędzie trzeba płacić.I to coraz więcej,niestety.:O

Gość bumi-dumi
babe mam to samao 1800 opłat co miesiac a we 2 mamy cos ok 2400-- 600zł nam zostaje ekstra jest wiperdalac kurczaki z tescko ioddawac zarobiony hajs babi e od mieszkania ake ja sie juz pogodziłam z tym... martwi mnie tylko jka na strosc dostane emeryture 800zł . co w tedy zrobimy?? rynsztok albo ulica tylko a gdzie tu o dziecku ...myslec

Gość Assa5
bumi-dumi,ale powiedz:co mogą za to ludzie,którzy mieszkają na wsi,że Ty masz taką sytuację?Chyba nie do nich te żale.Co?

Gość bumi-dumi
nie mam zalu tylko płace tak jak autor za zycie w miescie , za przezycie.... o to mi chodzi o to samo co autorowi..

Gość Assa5
Serdecznie współczuję.Tylko tyle mogę.:( Dla Was 🌻

Przeprowadziłam się z miasta na wieś, nie jestem rolnikiem, nie mam gruntów ornych. Życie wcale nie jest tu tańsze: ogrzewanie domu gazem (mrozy): 500zł/mc, kominkiem 400zł/mc podatek od nieruchomości 320zł/rok woda zimna 200zł/rok szambo 170zł/5 tygodni prąd 300zł/2 miesiące wywóz śmieci (segregowane) kontener 240l 64zł/mc jeszcze podatek od psa, choć obsrywa mój trawnik a nie parkowe alejki do tego pracuję na własny rachunek i płacę ZUS ponad 800zł/mc tanio?

Gość Assa5
Oni tego nie zrozumieją.:( Im się wydaje,że na wsi jest cud,miód i orzeszki.:O

Gość a ku ku czerepuku
przeczytałam i myślałam, że padnę:) podatek od nieruchomości płacisz bez względu,czy nieruchomość jest położona na wsi,czy w mieście za to wysokość już się różni za samą działkę lub mieszkanie w mieście kupisz sobie działkę, pole i co tam chcesz na wsi i domek sobie postawisz KRUS a ZUS to różnica kilkuset złotych nie zazdroszczę, bo na wsi mieszkać nie będę na pewno, nie moje klimaty, ale jest taniej i nie wciskajcie kitu jak ktoś może porównać, to wie spróbujcie sobie za swoje wiejskie posiadłości kupić miejskie i pogadamy ile zwojowaliście

Gość a ku ku czerepuku
dla porównania: podatek od nieruchomości to u mnie 400zł/rok woda to nie 200zł/rok a 1200 zł na rok reszta podobnie tanio? na szczescie mam wszedzie blisko, nikt nie wtraca sie wscibsko w moje zycie i nie trace czasu na dojazdy do cywilizacji koszt zycia w miescie wg mnie jest oplacalny i adekwatny do wygody

Gość ale z was wszystkich
Znajdź se bogatego mieszkańca wsi z kawalkiem ziemi i po sprawie :P