Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bibliotekarka z zacięcieciem

Czy nadajecie dzieciom jako drugie imię imię mamy lub taty?

Polecane posty

Gość bibliotekarka z zacięcieciem

Od niedawna pracuję jako bibliotekarka, w związku z czym mam wgląd do danych osobowych wielu ludzi i zauważyłam pewien trend: mianowicie w wielu przypadkach drugie imię pokrywa się z imieniem matki lub ojca. Tzn. Osoba o imieniu Katarzyna daje na imię córce np. Anna Katarzyna, a ta swojejcórce z kolei np. Julia Anna. Czy w Waszych rodzinach też jest taki zwyczaj? Czy Wy dacie swoje lub męża imię dziecku jako drugie?

Gość sleepquqku
ja dalam drugie imie męża na drugie imię syna :) bo mąż ma brzydko na imię. A swoj droga strasznie sie musisz nudzić w pracy :)

Gość gość
U mnie w rodzinie takiej tradycji nie ma ale u mojego partnera tak dlatego też nasz syn ma drugie imię po ojcu :)

Gość u mnie też nie ma takiej
tradycji mój syn ma imiona po dziadkach córka zupełnie po żadnym z krewnych

Gość bo tak i już
U nas nie ma takiej tradycji, mimo tego ja się uparłam by tak właśnie zrobić :) nie wiem dlaczego strasznie mi na tym zależalo, bardziej nawet niż tatusiowi :P

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
u nas nie ma takiej tradycji, moje dzieci maja drugie imiona takie jak mi sie podobały :)

Mój synek ma drugie imię po tacie chociaż ja chciałam inne ale mąż się uparł :) A ja również mam drugie imię po mamie :)

Gość mama 19 miesiecznego synka
Nie. My nadajemy imiona po kims bardzo nam bliskim. Moj synek ma na drugie Alexander (po mojej siostrze), natomiast co do drugiego dzieciatka to jeszcze jestemy w trackie negocjacji, ale rowniez bedzie to imie po jakiejs bliskiej nam osobie.

moja córa ma na drugie imie po swojej śp. babci. mężowi bardzo zależało jak bedizemy miec syna to bedzie miał na imie jak mój dziadek ;) a na drugie bym chciała imie drugiego dziadka ;) wiec bardzo prawdopodobne ze bedzie Julian Bogusław :D

oj u mnie tak jest, ja i brat na drugie imiona mamy po rodzicach i powiem wam, że zawsze się tego wstydziłam.. nie wiem czemu bo imię jak imię ale zawsze mi było wstyd z tego powodu. Moja córcia ma na drugie tak samo jak babcia, ale nie dla tego że po babci tylko po prostu podobało nam się to imię.

Gość mama 19 miesiecznego synka
Meaaa - mnie tez strasznie sie podoba dla chlopczyka Julian :)

Gość po co pytasz?
pewnie na wschodzie tak jest i pomysł wzięty od ruskich. Tam córka Aleksandra nazywa się załóżmy Tatiana Aleksandrowna Czeremenko :)

mama 19 mies synka :) ej wiosenna mama - jak to córka po tacie?

mój syn drugie imię ma po dziadkach obaj Jaśki:) i tak wogóle to pra dziadek też Jasiek;)

Gość gość
Julian Bogusław... weź to kobieto jeszcze raz przemyśl...

Gość gość
Jasiek, franek, zoska, hanka, zdzicho, waldek, antoś... jprdl miliony lat ewolucji na marne. Razem z pisem komuna powraca

Gość gość
Wyluzuj brajan. Jeśli w wybór imienia dla dziecka mieszasz politykę to nie ma dla Ciebie ratunku.