Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bianka000011

pytanie do mam które brały duphaston przed zajściem w ciążę

Polecane posty

Gość bianka000011

witam, bardzo proszę was o poradę.miałam problem z zajściem w ciąże(4 cykle) i w związku z tym zrobiłam badania hormonalne po których okazało się ze mam niski poziom estrogenów raszta hormonów była w miarę ok.ostatni okres miałam 16.02 przy cyklach 27-28 dniowych.podczas wizyty moja pani doktor przepisała mi duphaston który miałam brać od 15 do 25 dnia cyklu(na usg widoczny był pęcherzyk dominujący, był to 13 dzień cyklu).okres miałam dostać 15.03 ale nie dostałam go.od ok 11.03 pojawiły się zawroty głowy, straszna męczliwość(nie mogłam wejść po schodach na 1 piętro bez zadyszki), okropny ból piersi, wrażliwość na niektóre zapachy i ból podbrzusza podobny do tego jaki mam przed miesiączką.12.03 zrobiłam test ciążowy i były 2 kreseczki z tym że jedna była bardzo jasna ,ledwo widoczna.powtórzyłam go w dniu spodziewanej miesiączki i również był pozytywny z tym, że druga kreska była trochę bardziej wyraźna.dzisiaj go powtórzyłam i również był pozytywny z druga kreseczką bardzo jasną.temp. przeważnie miałam 37,2 dzisiaj 37,1.zgłosiłam się do mojego lekarza z prośbą o przepisanie duphastonu na wszelki wypadek na co ona powiedziała mi (bez przeprowadzenia badań)że wszystko jest ok.boję się jednak że coś jest nie tak.czy odstawienie duphastonu po zajściu w ciąże może spowodować poronienie??dodam że nie mam teraz możliwości skontaktowania się teraz z lekarzem

Gość mamusia Michałka
nie, teraz Twoj organizm sam bedzie wytwarzal hormony podtrzymujace ciaze, powinno byc ok. GRATULUJE. Duphaston pomogl dojrzec pecherzykowi Graffa. p.s jesli nie ufasz lekarzowi zmien go. Najwazniejsze w prowadzeniu ciazy to zaufanie pacjentki do lekarza-9miesiecy to dlugi okres i bedziesz miala tysiace watpliwosci. Musisz miec pewnosc ze Twoj lekarz jest kompetentny

zrob sobie badanie poziomu progesteronu. duphaston nie wplywa na wynik i badanie jest wiarygodne. Jesli wynik bedzie za niski to askonsultuj z lekarzem i wowczas mozesz wspomagac sie duphastonem

Gość absolutnie nei powinnaś
odstawiać duphastonu, bo faktycznie może spowodować to poronienie

Duphaston, czyli sztuczny progesteron, nie pomaga dojrzewać pęcherzykowi Graffa. Gdyby brać go od początku cyklu, to zahamowałby owulację, dlatego bierze się go dopiero po niej. Duphaston pomaga podtrzymać wczesną ciążę wydłużając fazę lutealną cyklu. Najczęściej kontynuuje się przyjmowanie duphastonu do końca pierwszego trymestru ciąży. Ale skoro u Ciebie poziom progesteronu przed ciążą nie był za niski, a jedynie za mało miałaś estrogenów (dzięki nim rośnie nam w macicy endometrium) widocznie nie ma potrzeby dalszego przyjmowania duphastonu. Ciesz się ciążą i nie martw na zapas. Lekarka na pewno wie co robi:)

Gość bianka000011
nie mogłam się powstrzymać i wczoraj zrobiłam prywatnie bete dla pewności no jest 379,3 mIU/ml:) normy mojego laboratorium to: poza okresem ciąży 0-5 3-4 tydz. ciąży 9-130 4-5 tydz. ciąży 75- 2600 5-6 tydz. ciąży 850-20 800 wg moich obliczeń to 4,5 tyg. temp w dalszym ciągu mam w okolicy 37,2-37,6 st.w poniedziałek muszę koniecznie iść do lekarza żeby upewnić się ze wszystko jest w porządku.dzięki za odpowiedzi:)