Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kuwerty

Co z ta Opieką

Polecane posty

Gość Kuwerty

Witam. Moja dziewczyna niebawem urodzi nam dziecko. Ona nie pracuje, studiuje, ale porod juz wiemy, napewno bedzie przez cesarke. Czy nie bedac z nią w zwiazku formalnym, moge wziasc w pracy na nia i na dziecko tzw "opiekę". Dziecko w papierach bedzie mialo pod rubryką Ojciec moje nazwisko. Dodam, ze chcemy sie pobrac koncem roku

jesli twoja dziewczyna napisze ci oświadczenie że nie bedzie korzystała z opieki masz prawo do dwóch dni na dziecko ;) To twoje dzieko przeciez ;)

Gość kubul
z tego co wiem, jesli dziecko będzie miało twoje nazwisko to mozesz wziąść na nie opieke plus chyba 2 dni okolicznościowego z tyt. urodzenia

Gość Kuwerty
Chodzi mi o opieke ale ta drugą trwajaca maksymalnie 60 dni.

Gość kubul
jeżeli chodzi o opieke to przysługuje wam łącznie 60 dni kalendarzowych. u nas wypisuje się takie zaświadczenie w zakładzie po przedstawieniu L4 o wypłatę zasiłku opiekuńczego na dziecko i tam są rubryki gdzie należy wpisać czy matka korzystała czy nie. ważne abyscie razem nie przekroczyli 60 dni w roku

Gość Kuwerty
Ale moge byc w nieformalnym zwiazku z moją dziewczyną (w papierach jako ojciec bede ja widniał), czy musimy sie pobrac szybciej abym mogl z nia byc w domu w tym okresie po porodzie.

Gość Kuwerty
Dodam, ze planoiwalismy slub konkordatowy (kosciol plus urzad), ale w tym wypadku na zime pozostalby nam tylko sam koscielny.

Gość Kuwerty
nie wiemy, czy z tego tytulu przysluguje mi opieka trwajaca do 60 dni, poniewaz nie jestesmy jeszcze w formalnym zwiazku