Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pumpernikielka

Moje dziecko ma niecałe 4 miesiące i już siedzi, to normalne???

Polecane posty

Gość pumpernikielka

No więc jak w temacie, mój synek za 5 dni skończy 4 miesiące a jest bardzo silny, już siedzi tylko trzeba go podtrzymywać bo upadnie, jest bardzo duży i silny nie wiem czy to normalne u dziecka w takim wieku? Niepokoi mnie też jego waga bo waż prawie 8 kg a synek mojego brata ma rok i waży 11... Wcześniej też pisałam o tym że dałam mu jabłuszko :p kupiłam w sklepie jakieś zupki od 4 miesiąca i musy owocowe ale jakoś boję się mu dać żeby przypadkiem coś nie zaszkodziło... A tak poza tym to mam superowe dziecko i jestem najszczęśliwsza na świecie :D

Gość Ja jestem Patrycja :)
No wg mnie trochę wcześnie na siedzenie!!!

Gość mama obozowiczów
sama sobie zaprzeczasz ..."już siedzi tylko trzeba go podtrzymywać bo upadnie" czyli nie umie siedzieć :o nie sadzaj go, bo to bardzo źle wpływa na jego kregosłup. Na wszystko przyjdzie czas kobieto :P

Gość tez mama
jak go trzeba podtrzymywac to nei siedzi tlyko jest sadzany - odpusc dziecku bo zrobisz mu krzywde - krzywy kregoslup itd

Gość dfghjkl;'yu
ale może się zdarzyć mój mały miał 2 tygodnie jak podnosił i trzymał uniesioną główkę leżąc na brzuchu bałam się, że to przez jakiąc wae - skurcz mięsni - ale spoko zapytaj lekarza

Gość pupa1977yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
oja córka w wieku 5 m-cy ważyła ponad 10 kg! pomimo,ze była naprawde tłusciutka siadac zaczęła ok. 5 m-ca dzisiaj ma 8 lat i jest szczuplutka jak osika z kolei synek( 15 m-cy) wazy teraz ok 11 kg a siadac zaczął ok 8 m-ca więc tak jak widzisz,co dziecko to inaczej,mysle,ze z twoim jest wszystko dobrze i nie ma co sie martwic:)

Gość bukaaa
jeżeli musisz je podtrzymaywac, to znaczy, że nie siedzi samo. Nie sadzaj go zbyt wczesnie, bo dziecko będzie miało skrzywione żebra. podobnie miałam z synem (choć był trochę starszy) - na szczęście lekarz w porę zauważył i wszystko wróciło do normy. :)

Gość no to dobrze ze juz siedzi
moj tez siedzi ale trzeba go podtrzymywac. Ale ma 5 miesięcy, wazy 7 kg z hakiem. Twoj chyba odrobinke za duzo. No ale jak urodzil sie z waga 4,5 kg np. to zupelnie normalne. Moj wazyl 3300

aczkolwiek "siedzi" a jest "sadzany" to dwie rózne sprawy nie ma co zmuszac,na wszystko przyjdzie pora.

no to dobrze ze juz siedzi moj tez siedzi ale trzeba go podtrzymywac. czyli jeszcze nie umie siedziec a a jest do tego zmuszane poprzez sadzanie i podtrzymywanie mylisz troche pojęcia dziecko,które samo umie usiąśc z pozycji leżącej i nie potrzebuje podtrzymywania to dopiero dziecko,które umie SIEDZIEC.

wyszło masło maslane,ale wiadomo o co chodzi

Gość wiesz co patzrac na mój
tam to mój tez "siedzial" jak mial 4 miesiace.....to sadzanie a nie siedzenie....

Gość temat akurat dla mnie
Przepraszam, ALE Z WAS KRETYNKI!!!! wasze dzieci nie potrafia siedzieć - siedzieć to potrafi dziecko, które SAMO z pozycji lezącej potrafi usiąść i tak sobie wytrwać w tej pozycji bez pomocy mamy, poduszki czy czego tak jeszcze. a teraz dlaczego nazwałam Was kretynki - a bo sama byłam taką kretynką, sadzałam syna i skrzywiłam mu kręgosłupek, wyszły mu 2 kręgi. !!Nie róbcie tak

Gość mój synek w wieku 4,5 miesiąc
a sam podnosił się do siadania i potrafił utrzymać się w tej pozycji kilkadziesiąt sekund, tak śmiesznie podkurczając nóżki.... od urodzenia sztywno trzymał główkę... też najpierw się martwiłam, przegladałam strony o wzmożonym napieciu mięsniowym, ale okazało się, że wszystko ok.... chodzić zaczął w wieku 9 miesięcy, teraz ma prawie 2 latka i jest po prostu bardzo sprwawnym ruchowo dzieckiem jak na swój wiek - co oczywiście ma swoje + i - :D

Gość embarraska
Wiecie co, najpierw trzeba zdefiniować, co to znaczy, że dziecko umie siedzieć i co to znaczy , że umie siadać. Autorko, to, że dziecko rwie się do pozycji siedzącej w tym wieku, to zupełnie normalne i wcale nie nadzwyczajne, ale Twoje dziecko nie siedzi, jak twierdzisz. "umie siedzieć" - oznacza to, że jak go posadzisz, to siedzi sztywno, sprawnie i długo bez jakiejkolwiek podpórki. "umie siadać" - oznacza,że dziecko samo z pozycji leżącej czy półleżącej podnosi się do siadu i potem siedzi bez podpórki. Tak że koleżanko wyżej, co opisujesz definicję siedzenia, mylisz się. Bo dziecko nie musi umieć samo usiąść, żeby umieć siedzieć. No i dziecko nie siedzące samo bez podpórki autorko, nie umie siedzieć. Co do wagi, to dziecko wraz z kolejnymi miesiącami przybiera mniej. Tak że do roczku dziecko wcale nie musi mieć więcej niż 10-11 kilo, bo już będzie przybierać na miesiąc zaledwie po kilkaset gram.

Gość ewil bit
Córka mojej koleżanki mając miesiąc już trzymała mocno główkę w górę. Też zastanawiałam się czy to normalne, ale to tak przy okazji pytam :)

Gość embarraska
i ta, co pisze do Was kretynki. Sadzać można dziecko, owszem, ale takie, które już umie utrzymać równowagę w pozycji siedzącej bez podpórek. Nie wolno sadzać na siłę dziecka, które jeszcze się chwieje i potrzebuje oparcia, by siedzieć.