Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lila233

Jak pomoc ząbkujacemu maluchowi?

Polecane posty

Gość Lila233

Synek ma 3,5 mies. i podejrzewam ze zaczynaja wyzynac mu sie pierwsze zabki.Płacze i wklada sobie paluszki do buzi,:przygryza: moja brodawke mocno - czego nigdy nie robil i slini sie niesamowicie - jak mu pomoc? co kupic w aptece?

ja smaruje córce dziąsła żelem bobodent- przynosi ulgę na pół godziny, ale skutecznie znieczula i ułatwia np. zaśnięcie. Jak bardzo dziąsełka bolą można dać paracetamol - najlepiej w czopku. Możesz też masować dziąsełko kostką lodu owiniętą w gazę albo pieluchę tetrową

Gość Lila233
mamaakka mam ten gryzeczek ale narazie czeka bo nie wprowadzam narazie pokarmów stalych, jest jeszce za wczesnie. dziewczyny a ile mniej wiecej sie taki jeden zabek przebija? ja narazie nie czuje pod palcem zeby cos tam bylo

Gość mamaakkaaa
ale to wcale nie muszą być ząbki i nie dotykaj tak mocno palcem bo bedzie miał krzywe zęby.

Gość może pomogę troszeczkę
nawet 1, 5 - 2 m-ce miną jeszcze zanim zobaczysz ząbek :) obejrzyj buzię, może ma pleśniawki w aptece dla takiego maluszka niewiele dostaniesz, są żele znieczulające, ale je się używa jak już wiesz, gdzie będzie ząbek podawaj schłodzone gryzaczki ślinienie i wkładanie rączek do buzi to normalny objaw w tym wieku i nie musi świadczyc o ząbkowaniu - dojrzewają ślinianki i dziecko nie radzi sobie z nadmiarem śliny, jeszcze nie wie, że ją trzeba połykac a rączki w buzi - to normalne odkrywanie świata i nowa umiejętnośc jak będzie większy i faktycznie zobaczysz rozpulchnione dziąsła to masz do wyboru w aptece bobodent, dentinox w żelu - do 4 razy dziennie kin baby - żel do częstego stosowania Camillia - krople homeopatyczne paracetamol doraźnie w syropie czy czopku - p/bólowo