Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfsgfsdgsdgsdfgsdga

Jak z tego zrobić zupę??

Polecane posty

Gość dfsgfsdgsdgsdfgsdga

Mam porcje rosołową(te pozostałości co zostały po porcjowaniu kurczaka),marchewkę,cebulę,czosnek,ziemniaki,boczek,śmietanę,koncentrat pomidorowy,pieczarki no i przyprawy typu pieprz,papryka,sól,bazylia,oregano. Co mogę z tego zrobić??I jak?? Jeśli znajdzie się ktoś tak miły i mi napiszę przepis to będę wdzięczny :) Tylko prosiłbym żeby było wszystko napisane krok po kroku-jak dla debila(czyli nawet oczywiste oczywistości)bo nigdy nie robiłem zupy. Z góry dzięki za pomoc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfsgfsdgsdgsdfgsdga
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szalenica
zrob sobie zupe pomidorową a przepis sciagnij z neta tego tez nie potafisz.. ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfsgfsdgsdgsdfgsdga
szalenica Nie-przecież napisałem że jestem debilem :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zimna cola
polecam krem z pieczark

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szalenica
skoro jestes debile - nie bierz sie za zupe bo i tak ją sparaczysz 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to weź czysty garnek i nalej do niego 1/3 wody, wrzuć pierw porcje rosołową i zagotuj ( ja daje liść laurowy i ziele angielskie może masz?), jak zrobi się taki syf u góry - szumowina to zbierz łyżeczką i wywal do zlewu ;) Dodaj pokrojony boczek, pokrojone warzywa, przydałaby się jeszcze jakaś zielenina no ale trudno, dopraw pieprzem, solą. Niech się gotuje, kości wyciągnij chcesz to mięso oberwij do zupy, dodaj koncentrat, wyłącz gaz. Jak przestanie się gotować do zapraw do smaku śmietaną. W sumie nie wiem co z tego wyjdzie ale chyba da się zjeść

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfsgfsdgsdgsdfgsdga
szalenica Nudzi Ci się??Jak tak to idź się pobaw gdzie indziej bo zaśmiecasz mi tylko temat.Jak tak bystrzacha jesteś to czytaj ze zrozumieniem.Chciałem przepis na zupę ze szczegółami a nie radę żebym sobie poszukał w internecie-nie ma co bystrzacha z Ciebie :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfsgfsdgsdgsdfgsdga
MałaBlondynka O coś takiego mi chodziło-dzięki :) Ale ziemniaki dodać surowe,pokrojone w kostkę i one się ugotują w tej zupie czy jak??(chociaż wydaje mi się że surowe,ale wole się upewnić)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a zupę pomidorową to ugotuj porcje jw, dodaj pokrojoną marchewkę plus np ryż lub makaron, tu też by się przydała ogólnie zielenina, pietruszka no ale trudno, przypraw, dodaj koncentrat wyłącz gaz, jak przestanie pyrkać zapraw do smaku śmietaną ( śmietany nie dodawaj do zupy bo moze sie zwazyc, daj do miseczki smietany troche i dolewaj troche zupy mnieszajac jak sie ladnie zmiesza to dodaj do zupy) kosci tez zrob jak wyzej ( wyciagnij i chcesz to mieso oberwij nie to nie, zalezy ile go tam jest )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak surowe :) W sumie to tylko pieczarki bym podsmazyla albo nie dawala wcale. A zupa pieczarkowa to kosci ugotuj jak wyzej, pieczarki podsmaz, dodaj do wywaru marchewke, podoprawiaj, kosc wyciagnij, dodaj pieczarki, makaron ( ja daje do zupy, niektórzy osobno albo wcale) tu tez bym polecila duzooo natki pietruszki, zagotuj pozniej wylaczi jak przestanie pyrkac to zapraw juz tylko smietana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aha no i ja bazyli, oragano i papryki to akurat nie uzywam przy zupach, jak juz to majeranek i to bym dala tylko do tej pierwszej mieszanki. Tak to tylko pieprz, sól to wiadomo plus wlasnie lisc laurowy i ziele angielskie, jakies warzywko czy cos to tez troche daje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aha i achhhhh
kurczaka),marchewkę,cebulę,czosnek,ziemniaki,boczek,śmiet anę,koncentrat pomidorowy,pieczarki no i przyprawy typu pieprz,papryka,sól,bazylia,oregano. masz zupę i drugie: porcję rosołową gotujesz z zielem ang i lisciem laurowym, cebulę prażysz na gazie, tez wrzucasz, jak sie pogotuje dodajesz marchewkę i przyprawy. Koncentrat dusisz na łyżce masła czy oleju na patelni (uwazaj, zeby nie pryskało) dodajesz do zupy, jak warzywa będą miękkie (marchewka!) . Chwile gotujesz, zdejmujesz z gazu, dajesz śmietanę. Masz pomidorowa. Do ryzu lub makaronu. A z ziemniaków, pieczarek i boczku robisz drugie. Ziemniaki gotujesz, mozesz w skórce, czyli w mundurkach. Obierasz, kroisz. Boczek kroisz w kostę na patelnie i smażysz, jak sie usmaży prawie dokładnie, dajesz pieczarki, smażysz znowu (najlepiej pod przykryciem), na koncu dajesz ziemniaki obrane i skrojone, dodajesz przyprawy juz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mala blondynka nie wprowadzaj
go w bląd. Ryz i makaron gotuje sie osobno a nie w zupie:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no wybacz u mnie w domu gotowało się razem i ja tez tak robię, zwłaszcza ryż którego nienawidzę ugotowanego poza zupą i dodanego później, napisałam że niektórzy robią tak albo tak bo wiem że nie tylko ja tak gotuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfsgfsdgsdgsdfgsdga
aha i achhhhh Z drugim daniem to nie mam problemów bo umiem zrobić jakiś sos czy coś więc nie jest źle,ale chciałem zrobić w końcu jakąś zupę bo już z pół roku nie jadłem. A to może co mam dokupić do tych moich składników żeby zupa była lepsza??A i wolałbym jakąś zupę z ziemniakami,więc pomidorówka odpada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak odstawisz koncentrat i pieczarki to wystarczy że kupisz ogórki i masz ogórkową ( do tego jak pisałam wcześniej pietruszka itp bo to w sumie najlepsza baza na każdą zupę)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość drytyty111
pierwsze slysze zeby ryz do zupy pomidorowej gotowac osobno:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A czemu nie szukasz przepisu w necie? Jak chcesz taką wypaśną to wpisz w google zupa gulaszowa czy wiejska to są często właśnie takie "co się nawinie"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfsgfsdgsdgsdfgsdga
A przyprawy jeszcze jakie mi brakują??Liść laurowy,majeranek i coś jeszcze??I jak tą ogórkową zrobić bo ogórkową akurat lubię :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mala blondynka nie wprowadzaj
no ja nie wyobrazam sobie w pomidorowce gotowanego makaronu czy ryzu.Malo tego,nie wyobrazam sobie nawet wrzucenia do zupy osobno ugotowanych tychze,bo zrobi sie breja.Makaron i ryz "wypije"zupe.Pomijam juz smak:O Nakladam ryz ew. makaron na talerz i zalewam zupą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
drytyty111 pierwsze slysze zeby ryz do zupy pomidorowej gotowac osobno Moja teściowa tak robi ;) Osobiście ciężko mi to przełknąć. Ona i ryż i makaron zawsze osobno. Dodatkowo jak podsmaża to też wszystko osobno. Dla mnie zupy tracą w tedy smak taki fajny wyrazisty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfsgfsdgsdgsdfgsdga
W przepisach z internetu jest z reguły bardzo dużo skalników,których nie mam.I sposób przygotowanie nie jest zbyt szczegółowo opisany,wiec napisałem tutaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale spoko nikt Ci nie każe tak jeść, każdy przecież ma inne gusta prawda :) Ja akurat nie cierpię właśnie zupy z takim suchym ryżem bo robi się on dla mnie suchy i twardy.. uwielbiam mięciutki nawet taki lekko rozgotowany ryż :) Pychotaaa A ogórkową to gotujesz wywar ( no to już wiesz jak) marchewki ziemniaki jak sie tak juz chwile podgotuja ale jeszcze nie calkiem ( powiedzmy ok 10 min) to dodajesz starte ogórki. Aha no i marchewke i pietruszke ja tez trę, ziemniaki w drobna kostke kroje. Na koniec jak zwykle smietane. Jak zupa jest za malo gesta to do smietany daje troche mąki ( na mały kubek śmietany ok 1 łyżke) zacieram i dopiero dodaje zupy i to do gara.. Córka moja uwielbia pulpety w tej zupie i chleb z pasztetem koniecznie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeszcze coś, jak kupisz ogórki z beczki to spróbuj czy nie są za słone, ja czasem lekko przepłukuje i sole zupe zawsze dopiero na koniec gotowania . Mozna kupic juz takie starte w paczce, tez są fajne tylko sprawdz czy dobrze starte bo ostnio kupilam i w paczce byly ogorki starte na kola chociaz miałybyc normalnie starte :/ I daje same ogorki z paczki a pozniej do smaku dolewam ta wode co po nich została. Ja przepisy na nowe zupy zawsze czytam kilka i cos z kazdego wybieram ale to akurat ja juz wiem mniejwiecej co lubie dodawac a co nie bo sama juz od dawna gotuje. Kiedys to tez dzownilam i "mamooo a jak to doadac, mamo a kiedy dać to... " ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość julciaaa
do mala blondynka :) jak wrzucisz miesko na juz gotujaca sie wode to bedzieszmiala mniej zabawy ze zbieraniem szumowin:))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfsgfsdgsdgsdfgsdga
W takim razie dzięki za pomoc :) To jutro będzie ogórkowa bo dzisiaj już za późno na obiad.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o dzieki to akurat w sumie nie wiedzialam, gotuje zawsze najwiekszy garnek jaki w domu mam na zupe bo mam głodomory i w sumie stawiam wode na gazie i nie czekam az sie zagotuje tylko dodaje to co najdluzej ma sie robić ale sprawdze nastepnym razem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aha i achhhhh
Mięso się rzuca do zimnej wody!!! i gotuje dopiero, żeby miała zupa smak. A co do tej ogórkowej, to ja robie pyszną, trzeba tylko ogórki zetrzeć i podsmazyć na patelni na łyżce masła lub oliwie, żeby ciut zmiekły. I solisz na sam koniec bo ogórki słone. Jak dodajesz vegety czy czegoś takiego, to w ogóle nie wymaga już solenia. I śmietane do ogórkowej musisz też zahartować bo ci się zetnie, czyli wlewasz do kubkka śmietany, dolewasz po łyżce gorącej zupy i mieszasz, dopiero takie wymieszane wlewasz do reszty zupy. Dodaj ciutkę, ale ciutkę cukru do tej smietany przy mieszaniu, tak 1/4 1/5 łyzeczki od herbaty. A pomidorową robie raz tak, raz tak, tzn czasem gotuję ryz czy makaron w zupie, a czasem oddzielnie. Wolę tą, gdzie sie gotuje oddzielnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to ja już nie wiem jak z tym mięsem :) A śmietanę to właśnie też pisałam że zawsze osobno mieszam nie prosto do gara :) Muszę kiedyś spróbować z podsmażonymi ogórkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×