Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pracujaca mama

zespół ciesni nadgarstka

Polecane posty

Gość wasara
Odnośnie tego bezoperacyjnego leczenia, to znalazłam w necie, że Beata Pruszkowska w Wieliczce się tym zajmuje. Ktoś coś o niej więcej może napisać i potwierdzić tę informację?????

Gość Edyta autorka Awanturnicy
Choruję na zespół cieśni nadgarstka od jakiegoś czasu i przekopałam się przez ten temat chyba jak mało kto :) ale nie uważam się za specjalistę . Interesuje mnie jak wygląda sytuacja po 3- 4 latach , czy choroba wraca? A tak na marginesie zespół cieśni nadgarstka może być uznany za chorobę zawodową, więcej opisałam tutaj zapraszam może te informacje się komuś przydadzą :) Zapraszam na bloga www.awanturnica.com.pl

Gość gmenzetość
Witam, a czyktos wie jakie sa normy ZCN?

Gość Edyta autorka Awanturnicy
nie ma ogólnych norm to zależy od zajmowanego stanowiska, każde stanowisko ma określone czynniki ryzyka zawodowego, niemniej ogólne czynniki jak np. ruchy monotypowe musza występować na danym stanowisku. Zajrzyj na mojego bloga tam trochę napisałam o tym www.awanturnica.com.pl

Gość Wredna2626
Witam mam 26 lat jestem 1,5tygodnia po zabiegu na zcn , lekarz przy zabiegu stwierdził że mialam dosyc mocna ciesn, moje pytanie dotyczy czy to normalne ze po 1,5tygodnia przy otwieraniu dolni przy ćwiczeniach czuje jakby miesnie ,ścięgna byly przykurczone, czy to wroci do normy czy to efekt zrostów :(

Gość gość
Witam czy ktoś dostał odszkodowanie z PZU za cieśnie nadgarstka ?

Gość poprostubaska
Jestem trzy tygodnie po zabiegu na ZCN czuję się rewelacyjne . Zabieg miałam w szpitalu na Unii Lubelskiej w Szczecinie . Polecam . Mam 514 lat i sprawdziłam już że wszelkie zabiegi rehabilitacyjne nie wyleczą tylko najwyżej opóźnią i tak decyzję o zabiegu , a po co się męczyć ? Zabieg trwa niecałe 10 min i jest całkowicie bezbolesny , przynajmniej tak mi tam wykonali . Nacięcie mam około 1,5 cm (dwa szwy ) i już po 3-4 dniach mogłam prawie wszystko ręką robić oprócz dźwigania oczywiście .

Gość poprostubaska
No trochę przesadziłam mam tylko 51 lat (odnośnie postu wcześniejszego). Ale zastanawiam się skąd się biorą takie choroby u osób dwudziestoparoletnich , czy nie jest to przypadkiem konsekwencja operowania klawiszami komórki , bo od stażu pracy jako chorobę zawodową w tym wieku raczej komisja nie zaliczy .

Gość Wredna2626
Wydaje mi sie ze u mnie mialo kilka rzeczy wpływ na zcn. 4 lata technikum fryzjerskiego, 3 lata pracy na produkcji,laptop myszka od komputera, choc lekarz stwierdzila ze to moze być tez genetycznie, choc nie slyszalam o takiej chorobie w rodzinie :)

Gość poprostubaska
Ponoć ludzie z podwyższonym cukrem lub już chorujący na cukrzycę mają większą szansę aby załapać zcn.

Gość Wredna2626
Mialam robione badania pod tym kontem i na cukrzyce i na tarczyce itp podobno jestem okazem zdrowia :D takze nie mam pojecia skad to sie u mnie wzięło tak do konca ale skoro zcn mam w prawej rece, ktora juz jest po zabiegu i w lewej jeszcze przed zabiegem to skas sie to musialo wziąć :D

Gość gość
Nie wiem czy cukier ma wpływ na tą chorobę, ale na pewno praca przy komputerze ma. Dla mnie to powinna być to choroba zawodowa, ale nie jest. Z operacjami różnie bywa, więc ja się na nią nie zdecydowałam. Metoda leczenia BP pomaga. Sprawdziłam to na sobie!

Gość Morellie
Mi na cieśń pomogła fala uderzeniowa i neuromobilizacje . Miałam te zabiegi jakieś dwie serie, bo pierwsza nie dała 100% poprawy, ale druga już tak i jestem bardzo zadowolona. Ja to robiłam w Krakowie na Słomczyńskiego 12. Znalazłam ich przez stronę rehabilitacje.org i nie żałuję.

Gość aa69
Witam nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda mam nadzieję że tak :) lekarz pierwszego kontaktu podejrzewa zcn jestem już po wizycie u neurologa który dał mi skierowanie na badanie emg mam pytanie czy to badanie wykonuje się na wypoczętej dłoni czy też lepiej je wykonać po dniu w pracy, nie wiem czy to ma jakiś wpływ na wynik badania ???? badanie mam za tydzień czy powinnam wziąć sobie wolne w pracy i dać odpocząć ręce ??

Gość Awerka
aa69 to bez różnicy kiedy wykonasz badanie. U mnie cieśń zdiagnozowano rok temu - typowa choroba zawodowa. Jak na razie nie ma konieczności wykonania zabiegu. Z bólem uporałam się dzięki zabiegom laserem wysokoenergetycznym na, które chodzę do warszawskiego Kinmedu. Prosty, bezbolesny zabieg a efekt super.Oby jak najdłużej działał bo jak na razie wolałabym uniknąć cięcia :)

Gość gość
Ja się cieszę, że mieszkam w Wieliczce. U nas jest takie centrum, gdzie babka stosuje autorską metodę leczenie cieśni. W moim wypadku się ona sprawdziła.

Gość gość
Witam. Potrzebuję odpowiedzi na jedno nurtujace mnie pytanie, otoz jutro mam miec zabieg zcn i czy trzeba miec krotkie paznokcie ? Mam zrobione pazurki i czy musze je zdjąć? Dziekuje za odpowiedź

Gość gość
Polecam leczenie metodą BP. Żadnych nacięć, bo ja nie wierzę w takie operacje.Moja mama miała i ręka nie jest w pełni sprawna.

Gość shakx
Ja miałam robiony zabieg na zespół cieśni nadgarstka w Warszawie przez dr Szubę. Wcześniej byłam u niego na konsultacjiw Poradni Chorób Stopy. Minęły dwa miesiące od zabiegu i w tym momencie ręka jest całkowicie sprawna, nie odczuwam żadnego bólu, czy dyskomfortu. A pomyśleć, że z problemem borykałam się jakieś dwa lata, ból był nie do zniesienia i ciągle na lekach przeciwbólowych byłam. Na szczęście już po wszystkim :)

Gość gość 222
Moje objawy zaczęły się od sporadycznego bólu palców i drętwienia, w nocy nie mogłam spać , a bóle z czasem się nasilały. Udałam się do ortopedy w klinice Bona Dea w Krakowie z polecenia koleżanki , która mówiła ,że mają dobrych specjalistów i bardzo dbają o pacjenta. Lekarz zalecił mi fizykoterapię oraz ćwiczenia nadgarstka po 4 miesiącach bóle ustąpiły.

Gość ludmiłaSZ
Metoda BP jest skuteczna. Bez operacji i nacinania może się pozbyć tego problemu

Gość gość
Wyglada to na zespoł cieśni nadgarstka i może być różnie nawet operacja ale na poczatek radze ci znaleść pomoc do dziecka to może się cofnie. Z drugiej strony może to kręgosłup - idz najlepiej do lekarza i na EMG a przed badaniem przeczytaj o przyczynach drętwienia - https://pracownia-emg.pl/dretwienie-rak-w-nocy/.

Gość gość
Witam. Siostra miała ten sam zabieg w Sport Klinice i nie czekała długo. Jeśli chodzi o terminy to najlepiej sprawdzić na ich stronie internetowej https://www.sport-kl...egi-operacyjne/ Siostra była bardzo zadowolona z podejścia lekarzy do jej osoby. Wytłumaczyli na czym polega zabieg, w jaki sposób ma się przygotować. Pełen profesjonalizm i przede wszystkich nastawienie na człowieka, czego lekarzom w obecnych czasach brakuje.