honey723 0 Napisano Marzec 19, 2011 w jakim stopniu znałyście / znaliście język przed wyjazdem i ogólnie czy jesteście zadowolone/zadowoleni. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kijowo owo Napisano Marzec 19, 2011 jezyk znalam bardzo dobrze, wyjechalam do UK na studia, po ich ukonczeniu pracuje w swoim wyuczonym zawodzie, w Londynie. Jestem bardzo zadowolona,rowniez z zarobkow. Nie planuje powrotu do kraju. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
honey723 0 Napisano Marzec 19, 2011 to wspaniale, że tak Ci się udało. A gdzie tak świetnie nauczyłaś się języka? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość hujowo Napisano Marzec 19, 2011 hujowo sie tu mieszka i hujowo zarabia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zielony*kocur Napisano Marzec 19, 2011 przez ostatnnie4 lata pracowalam w wyuczonym zawodzie, jednak tydzien temu odeszlam, ze wzgledu na zle traktowanie. Jak tu przyjechalam jezyk mialam sredni, teraz jest duzo lepiej. Szukam pracy z normalnymi pracodawcami, bo przez caly pobyt tutaj trafialam na oszustow (chyba mam pecha). Ogolnie nie jest zle, ale planuje powrot do polski za kilka miesiecy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
belle de jour 1982 1 Napisano Marzec 19, 2011 pracuje na lotnisku, na zarobki nie narzekam, wynajmujemy z mezem flat, napewno nie wroce do PL. Jezyk znalam na poziomie zaawansowanym Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość takasobie ona Napisano Marzec 19, 2011 pracuję poniżej kwalifikacji, zarobki 4xwyższe niż na wyższym stanowisku w Pl, żyje nam się dobrze pod wzgl finansowym a źle pod wzgl towarzyskim, rodzinnym i pogodowym, ogólnie jest do dupy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kaczucha1123 Napisano Marzec 20, 2011 Pielęgniarka w szpitalu, ok. 2500 miesięcznie, wynajmuję dom 3 pokoje, język znam bardzo dobrze. Początkowo praca jako opiekunka. Do Polski nie wrócę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość smierdzacy klocek Napisano Marzec 20, 2011 przyjechalam na wakacje i juz zostalam. moje zycie jest wspaniale pod wzgledem towarzyskim, finansowym oraz kulturalno-rozrywkowym. znalam angielski na poziome zaawansowanym, ale musialam sie przyzwyczaic do akcentu co zajelo mi okolo 3 miesiecy. (mam chyba talent do jezykow, kiedys bardzo dobrze umialam niemiecki ale z powodu braku kontaktu z niemcami duzo zapomnialam, dogadam sie po wlosku i po hiszpansku, francuski jest dla mnie latwy do czytania i mniejwiecej rozumiem o co chodzi ale nie znam wymowy) klimat jest dla mnie idealny, nie lubie kiedy jest zbyt cieplo ani zbyt zimno, ciagle deszcze i mgla to jakas legenda celtycka, bo w londynie nie pada czesciej niz w polandzie, a jesli tak, to ja tego nie zauwazam. nie planuje powrotu. zawod medyczny wyuczony w polsce, ale z powodu dlugiej rejestracji mialam po drodze inne prace, glownie biurowe oraz jedna na samym poczatku w hotelowej restauracji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość KONIEC Z ANGLIA Napisano Marzec 21, 2011 moje zycie tu wyglada do dupy,jestem 2 lata prawie,pracowalam zawsze w jakims syfie,z samymi polaczkami i ciapkami,albo na czarno za marne grosze,moi kuzyni i czesc rodziny jest tutaj dobrze poustawiana,ale pracy mi nie zalatwia,bo i po co....tak wiec odliczam dni do mojego powrotu do Polski,tu na szkole mnie nie stac,tam pojde na studia,wiem ze bedzie ciezko,ale jak mam byc przataczka albo jakims nedznym packerem w fabryce to dziekuje bardzo,wole biede klepac we wlasnym kraju... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość treacle23 Napisano Marzec 21, 2011 Podziwiam, ja tez znam jezyk na poziomie zaawansowanym, a nigdy nie dostalam pracy na etat, ktora by mnie satysfakcjonowala. Skonczylam studia w UK, robie egzamin zawodowy teraz, moze potem cos sie znajdzie. Teraz jest kiepsko pod wzg finansowym i nie zapowiada sie na powazne zmiany w ciagu kilku najblizszych miesiecy. Wyglada na to, ze tylko osoby z zawodem przywiezionym z Polski jak lekarz lub pielegniarka maja tu dobrze od poczatku :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kijowo owo Napisano Marzec 21, 2011 Jezyka uczylam sie o 7mego roku zycia w prywatnej szkole jezykowej, 2 razy w tygodniu po 2 godziny lekcyjne, i tak az do matury. Ale prawdziwa bieglosc w mowie zyskalam dopiero po pol roku w UK. Oczywiscie dalej slychac ze nie jestem z UK (chociazby po akcencie i na pewno robie jakies bledy jezykowe) ale nie mam zadnych problemow z komunikacja. Z mezem rozmawiam wylacznie po angielsku, nie mam zbyt wielu znajomych wsrod Polakow. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ona z Londynu Napisano Grudzień 14, 2012 Kosmetyczka - Londyn 1000 funtów miesięcznie tylko :( mam nadzieję, że kiedyś będzie lepiej, angielski znam biegle Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Luty 1, 2016 Przed takim wyjazdem zawsze przyda się dodatkowe zabezpieczenie, a w wielu sytuacjach pomocny okazuje się kolekcjonerski wzór dowodu osobistego z clubcard.com.pl . Jeśli chodzi o konkurencję na rynku, to moim zdaniem jakośc ich produktów nie ma sobie równych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Luty 1, 2016 Edynburg. Mam męża i dziecko w podstawówce.mieszkanie na kredyt prawie 70 m kw w nowym budownictwie. jeszcze z 3 lata temu to ja zarabialam tylko 900funtow netto pracując fizycznie. od roku zarabiam średnio 1400-1500 f netto miesięcznie, praca umysłowa 35h/tydz. mąż zarabia troszkę więcej ode mnie. Zyje się nam naprawdę dobrze. w tym roku Polska - jak co roku, tzn od kiedy mamy dziecko to latamy do Pl średnio co 12-16 miesięcy na 2 tygodnie, a rodzina z Pl przylatuje zwykle raz na 2 lata (moi) lub co 1,5 roku (teściowie). ze znajomych to dotąd w ciągu 8 lat były tylko dwie pary bez dzieci. poza Polską, to w tym roku już zabukowane ferie marcowe na kilka dni Isle of Skye oraz w lipcu planujemy Sycylię lub Korsykę lub waham ysie jeszcze przy Krecie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 14, 2016 Żeby ułatwić sobie zycie na emigracji, bardzo przydatne sa dowody kolekcjonerskie, choćby takie jak produkuja na zamowienie poprzez fastidcard.com , polecam wejsc i ogarnąć temat. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach