Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kandera

Pomożecie mi z polską formą słowa?

Polecane posty

Gość Kandera

Uczę się języka Polskiego od 3 lat. Mam kłopot (problem) ze słowem "przejść". Znaczenie słowa "przejść grę" jak na przykład: Przeszłam grę w tydzień. Gra była _________ w tydzień. Chcę stworzyć formę jak zdanie: Nakarmiłam kota. Kot został NAKARMIONY. Bardzo dziękuję każdej osobie za pomoc :)

Już Ci tłumaczę :) "został nakarmiony" to tak zwana strona bierna. Nie wszystkie czasowniki ja mają. W zdaniu o grze nie da sie utworzyć strony biernej "przejść" jest czasownikiem nieprzechodnim czyli posiada tylko stronę czynną a biernej nie :)

wiesz, czasem występują wyjątki jak w każdym języku, ze słowa przejść nie da się utworzyć strony biernej. dlatego lepiej powiedzieć gra została zaliczona/skończona itp. skąd jesteś lub jaki jest twój oczysty język?

Gość Możesz zastosować co innego
Gra została UKOŃCZONA w tydzień.. Z tym słowem ,, przejść,, sama bym miała problem. Bo niby jak to napisać Gra była przechodzona w tydzień. Trochę bezsensu.. :)

Możesz napisać "przejście gry zajęło mi tydzień" ale to nie jest to samo co w zdaniu z kotem. "przejście" to rzeczownik odczasownikowy a nie strona bierna :)

Ludzie nie mąćcie dziewczynie! "Przejść" nie ma strony biernej! A ukończona to nie to samo, bo pochodzi od innego czasownika.

ale jesli 'przejśc nie ma strony biernej , to wg. słownika , najodpowiedniejszym słowem jest ukończyc .

Gość Magiik
Przecież ten post to wałek! Ostatnio był taki demot

Gość a masz 5
gra była prześnięta w tydzień:)

Gość Kandera
Dzięki Wam odrobiłam zadanie domowe:D:D Thx :D

Gość Kandera
Mieszkałam w US, poznałam chłopaka na wymianie i studiuję tu od roku, w Warszawie. Język jest o wiele trudniejszy niż mój :) Dziękuję za wytłumaczenie, podręczniki do nauki Polskiego nie zawsze posiadają wszystkie informacje, lepiej i tak piszę niż mówię :)

Gość thtraha
w ciagu 3 latach nauczylas sie az tak jezyka, niemozliwe, biorac pod uwage wszystkie aspekty naszego jezyka (stopniowanie, odmienianie przez przypadki, zasady orto itd):o