Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qwertyui123

podpieranie dziecka do siedzenia

Polecane posty

Gość qwertyui123

czy 5miesieczne dziecko mozna juz podpierac poduszkami do siadania? czy ktoras z was tak robila?

jeżeli tylko wykazuje chęć do siedzenia i trzyma się w miarę stabilnie to jasne że można

dziecvka w ogóle nie można podpierać do siedzenia. Dziecko może siedzieć kiedy samo potrafi usiąść

luiza a kto ci to powiedział :D:D:D:D wiadomo że nie na godziny ale trochę dziecko powinno siedzieć nawet lekarze jak pójdziesz na badania to każą dziecko sadzać :P

A mi lekarz powiedział, że nie należy pomagać dziecku w siadaniu, bo to zaburza naturalny rozwój dziecka i w przyszłości może doprowadzić do wad postawy.

Gość pomóżcie małemu ząbkowi
u nas lekarz mówił żeby podpierać jak już sama trzyma sie w miarę stabilnie i nie chwieje się zbytnio

dokładnie jak już sam próbuje się dzwigać a podpierany delikatnie siedzi stabilnie to się sadza by mięśnie ćwiczyć :/ znajoma miała podejście że póki dziecko samo nie siądzie sadzac nie wolno i jak mała skończyła 7 miesięcy musieli zacząć rehabilitację

ja małego nie sadzam, uważam że sam ma siedziec jak bedzie gotowy a wczesniej można mu tylko kregosłup przeciazyc......u mnie na kolanach jedynie go na moment posadze ale poduszkami to nigdy go nie podpieram

magdalenka i o to chodzi by czasami trochę podbpierany posiedział nie mówię o zostawianiu takiego malucha podpartego na poduszkach na bóg wie ile ale o takim sadzaniu kilka razy dziennie na jakieś 10-20 minut a poduszkami to dopiero wtedy jak jest w stanie samo już bez podparcia siedzieć

Gość ale wy naiwne jesteście
Jakie mięśnie ćwiczyć? W 5 miesiącu dzieciak ma jeszcze niestabilny układ kostno - stawowy i w żadnym wypadku nie jest gotowy do tego aby go tak nadwyrężać.

Z tym że dziecko ma siedzieć jak samo usiądzie to jakaś bzdura chyba, mój synek siedział jak miał 6,5 miesiaca a nauczył się siadać jak miał 11 miesiecy . Nie należy dziecka na siłę podpierać poduszkami ale jeżeli samo siedzi to można w jakiejś odległości od dziecka dać poduszki zeby dziecko się nie potłukło jak się przechyli na bok a nie zdąży podeprzeć rękami.

Gość ale wy naiwne jesteście
mami82, jaką rehabilitację? :/ Każdy dzieciak rozwija się w sposób indywidualny. Jeden w wieku 8 miesięcy już wstaje do chodzenia, a drugi w tym samym wieku uczy się dopiero siadać, więc proszę nie siać paniki i pierdolić głupot.

mozna spr czy dziecko rozwija sie normalnie poprzez posadzenie go (na kilka sekund), sprawdza sie czy jest w stanie utrzymać postawę pionową (dziecko w wieku 6-7 m-cy) a dziecko może siedzieć bez podporu(!!) dopiero gdy samo jest w stanie usiąść. To nie są moje wymysły tylko zdanie wielu lekarzy (lek. rehabilitacji neurolog, pediatra, neonatolog). Dziecko powinno usiąść z pozycji bocznej lub czworaczej. Sadzając dziecko czy je podpierając osłabia się dziecku kręgosłup powodując jego wady np skoliozę.

09:16 [zgłoś do usunięcia] mami82 mami82@tlen.pl'; luiza a kto ci to powiedział wiadomo że nie na godziny ale trochę dziecko powinno siedzieć nawet lekarze jak pójdziesz na badania to każą dziecko sadzać >> Zmień lekarza.

Gość No dokładnie, zmień lekarza
i zapytaj najlepiej ortopedę. Dziecko ma siedzieć wtedy, gdy samo nauczy się. a mięśnie dziecko ćwiczy podczas czworakowania, a nie sadzania :O

mami82 napisałaś "a poduszkami to dopiero wtedy jak jest w stanie samo już bez podparcia siedzieć" to po co te poduszki? rehabiliatcja dziecka z problemami to jedno a moment w jakim dziecko jest w stanie samo usiąść to drugie. Nie uwierzę że dziecko Twojej koleżanki musiało być rehabilitowane bo ona go nie sadzała, to kompletne bzdury. To dziecko pewnie miało późno wykrytą asymetrię i stąd ta rehabilitacja. I o jakim ćwiczeniu mięśni piszesz podpierając dziecko, w ten sposób i tak nie wykształcone jeszcze mięśnie są osłabiane.

Gość jak ma dziecko mięśnie
ćwiczyć, jak siedzi poobkładane poduszkami. dziecko musi mieć dużo ruchu, niech się przewraca na boczki czy co tam już umie. jak będzie jego czas to nauczy się siedzieć. moja się najpierw nauczyła raczkować a potem z pozycji raczkującej podnosiła się i tak się nauczyła siadać sama

Gość Pina1981
Moja dzidzia najpierw dużo się przewracała z pleców na brzuszek i z powrotem i dopiero jak wyćwiczyła sobie mięśnie, zaczęła sama siadać. Wcześniej nie chciała siedzieć, gdy ją sadzałam i podpierałam. Widocznie nie była jeszcze gotowa. Dużo fajnych informacji na ten temat znajdziecie na http://dzieciennik.pl/blog/.

Gość Gość0123
Tak, jak tu kilka osób pisało wyżej - dzieci się nie sadza. Dopiero, gdy same potrafią usiąść. Moja córeczka jak już się nauczyła samodzielnie siadać z pozycji do raczkowania, to czasem ją sadzałam z poduszką Boppy, którą wcześniej miałam do karmienia. Wiedziałam, że jest bezpieczna i mogłam jej nie asekurować chwilę i coś zrobić :) Na zdjęciu akurat misiu siedzi, a Mała nie :P Ale polecam https://images84.fotosik.pl/126/7877f4d85d9cd6ddmed.jpg