Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 zastanawiajaca sie dziewczyna

Czy oszczedzacie na jedzeniu i ogolnie na wszystkich wydatkach?

Polecane posty

Go艣膰 m贸j nick zaczyna si臋 na samog艂
JA s艂odz臋 i jestem zdrowa. Z tym cukrem to sprawa bardzo podejrzana, bo pono膰 burak贸w nie brakuje. Kolejne oszustwo, ludzie wariuj膮:o

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 soxooxos
mnie najbardziej rozpier... rachunki domowe. I 偶arcie. I 偶ycie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jamuszeniestetyjuzoszczedzac
ja tez oszcz臋dzam bo musz臋, wr贸ci艂am z zagranicy--gdzie prowadzi艂a do艣膰 wystawne zycie, skonczyly si臋 oszcz臋dno艣ci i bardzo trudno by艂o si臋 przestawi膰 z najlepszych kosmetyk贸w, z najlepszego jedzenia, najlepszych ciuchow na wszystko co najta艅sze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja np
zarabiam 8000 ( m膮偶 oko艂o 5000 ) i oszcz臋dzam , ma艂o wydaj臋 , jestem chyba skner膮, jak kupuj臋 krem to za 15 pln, balsam do cia艂a za 20 to ju偶 mi si臋 wydaje drogi , nie chodz臋 do kosmetyczki , jedynie raz w miesi膮cu do fryzjera na ci臋cie ( nie jest tani ) ale w艂osy farbuj臋 sama...inne wydatki to jak u wszystkich , hipoteka , op艂aty , paliwo ubezp...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja np
jak ostatnio kupi艂am ziemi臋 to mia艂am schiz臋 偶e wyda艂am wszystkie pieni膮dze i nie mam nic na koncie :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zastanawiajaca sie dziewczyna
my tez nie narzekamy na zarobki, ale ja nie jestem sknera:) Po co to dusic ta kase jak sie nie ma z niej pozytku? Jasne, ze trzeba cos odkladac na tzw. czarna godzine, ale dobrze jest tez zyc na normalnym poziomie. Ja znalam takie malzenstwo, ktore na koncie miliony miala a zyli jak dziady doslownie. Umarli i tyle z ich pieniedzy pozytku im zostalo, oszczedzali cale zycie, zalowali to i nigdzie nie byli i nigdy nic lepszego nie zjedli. Co to za zycie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja tez kupilam ziemie ale
mam nadzieje ze kiedys przyniesie to konkretny zysk

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja np
to nie jest tak 偶e 偶yj臋 jak dziad tylko np 100 za farbowanie kr贸ciutkich w艂os贸w to jest moim zdaniem wydatek bez sensu ...po prostu uwa偶am 偶e to jest za drogo za tak膮 us艂ug臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ja co prawda mam dopiero 23 la
Ja nie u偶ywam cukru w og贸le,tak samo ma艂o kupujemy s艂odyczy bo po prostu nie lubimy, a tak to jasne, 偶e staram si臋 oszcz臋dza膰, tj. kupowa膰 niektore produkty taniej, jak si臋 da.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 prawda boli zwolenik贸w po
przynajmniej zdrowi bennda

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olkaaaaaaaaa
Ja nie oszczedzam na jedzeniu, lepiej kupic lepsze i byc zdrowym. Czszerze mowiac to nawet nie lubie robic zakupow, staram sie robic duze zakupy raz na tydzien, a w ciagu tydonia dokupuje tylko owoce i warzywa. Wszystko zwiazanie z zywieniem, robieniem zakupow i gotowniem jest na mojej glowie, bo moj maz woli byc glodny niz sobie kanapke zrobic. Jedyna pociech, ze nie jest wybredny i zje co mu zrobie. Dlatego tez mam w dupie oszczedzanie, skoro musze sama wszystko robic, to nie bede do tego szukac sposobow zeby oszczedzac, a pieniedzy nam nie brakuje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jesssicaaa
m贸j m膮偶 raz na tydzien idzie nad wis艂e i przynosi 艂ab臋dzia prawie jak kurczak

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a my z chopakiem
a my z chopakiem obliczyli艣my 偶e na rok gotowania w domu (bo nie jadamy na mie艣cie ) idzie nam tylko 4 kilogramy cukru (piek臋 ciasta rzadko ) , 2 kg soli , 6 litr贸w oleju, jedyne czego du偶o jemy to ry偶, kasze i warzywa i wnerwia mnie 偶e kasza gryczana po 6 z艂 kilogram!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie wstydze sie jezusa
Polska odda艂a banki, a sektor energetyczny przejmuj膮 firmy narodowe innych pa艅stw, np. szwedzki Vatenfall. Wcze艣niej TP SA przej膮艂 pa艅stwowy France Telecom. Podobnie dzia艂o si臋 w Afryce. Wszystkie towary eksportowane z Europy albo Ameryki by艂y bez por贸wnania dro偶sze. Kupi艂em w Afryce volkswagena za 15 tys. dolar贸w, przyjecha艂em do Berlina, patrz臋 kosztuje tylko 8 tys. Teraz tak偶e ceny artyku艂贸w przemys艂owych s膮 w Polsce du偶o wy偶sze, za艣 p艂ace niepor贸wnywalnie ni偶sze. Na tym polega interes firm zagranicznych. Gdyby p艂ace, 偶膮daniem zwi膮zk贸w zawodowych, doprowadzono do poziomu wynagrodze艅 za granic膮, to koncerny przenios艂yby si臋 do Rumunii, Bu艂garii, na Bia艂oru艣, do Chin, a nawet do Afryki. Przecie偶 Ford zlikwidowa艂 fabryk臋 pod Warszaw膮 i otworzy艂 j膮 w St. Petersburgu. Czy podobnie rekolonizowano inne kraje, kt贸re wychodzi艂y z komunizmu? Tak, t臋 koncepcj臋 zrealizowano w ca艂ej Europie 艢rodkowej. Jak ocenia Pan aktualn膮 sytuacj臋 Polski? Jest tragiczna. Suma d艂ugu pa艅stwa i d艂ugu prywatnego przekracza poziom dochodu narodowego. A d艂ug ro艣nie, bo ca艂e te 20 lat mamy ujemny bilans w handlu zagranicznym. 呕yjemy wedle filozofii sformu艂owanej przez premiera Tuska 鈥瀟u i teraz. Nie ma 偶adnego planu strategicznego. Czy limity emisji CO2 to pomys艂 na doprowadzenie do upadku polskiego przemys艂u? Pakiet klimatyczny jest korzystny dla zachodu Europy, kt贸ry kombinuje, by eksploatowa膰 kraje Europy 艢rodkowej. To maj膮 by膰 neokolonie. Temu s艂u偶y likwidacja polskich bank贸w, ci臋偶kiego przemys艂u i handlu. To s膮 ostatnie lata polskiego handlu. Tylko w tym roku Carrefour i Biedronka zamierzaj膮 otworzy膰 par臋set nowych plac贸wek. Czyli Polacy nie maj膮 by膰 w艂a艣cicielami du偶ych firm? Taki jest cel. Polsce grozi powa偶ny kryzys finansowy. Zagro偶ony jest system ubezpiecze艅 spo艂ecznych. Jak mo偶na by艂o stworzy膰 OFE kilkana艣cie zagranicznych firm, kt贸re bior膮 po 7,5 proc. prowizji? Nale偶a艂o powo艂a膰 jedno polskie towarzystwo emerytalne, kt贸re tworzy fundusz inwestuj膮cy tylko w budow臋 wie偶owc贸w, du偶e przedsi臋biorstwa i na tym zarabia. Tak jak ONZ, kt贸rego fundusz emerytalny jest w艂a艣cicielem wie偶owc贸w w Nowym Jorku, kt贸rych warto艣膰 idzie co roku w g贸r臋. Ale zagranicznym firmom ubezpieczeniowym dawa膰 takie zarobki?! Dlaczego Niemcy zdecydowali si臋 otworzy膰 sw贸j rynek pracy? Jest zapotrzebowanie na konkretne zawody, m.in. informatyk贸w, lekarzy oraz osoby do opieki nad lud藕mi starszymi. Zarazem Niemcy prowadz膮 konsekwentn膮 polityk臋. W latach 70. wyemigrowa艂o par臋set tysi臋cy Polak贸w, kt贸rzy mieli rodziny w Niemczech. Oni si臋 zgermanizowali. Tak偶e cz臋艣膰 mieszka艅c贸w Dolnego 艢l膮ska ma ju偶 obywatelstwo niemieckie i praktycznie tylko wakacje sp臋dza w Polsce, a pracuje w Niemczech. Zak艂adamy, 偶e po 1 maja wyjedzie kolejne 400 tys. Polak贸w. Za granic膮 pracuje ju偶 1,5 mln Polak贸w. Jakie b臋d膮 konsekwencje masowej emigracji zarobkowej? Tragiczne. Zabraknie nam specjalist贸w i robotnik贸w wykwalifikowanych, a to ograniczy mo偶liwo艣ci rozwoju. Najzdolniejsi wyje偶d偶aj膮 i tylko niewielki procent z nich wr贸ci. W tej chwili przysy艂aj膮 jeszcze pieni膮dze do Polski, ale to si臋 sko艅czy, kiedy 艣ci膮gn膮 rodziny. A przecie偶 wymieramy jako nar贸d, bo statystyczna Polka rodzi 1,23 dziecka. W rekordowym tempie ro艣nie mocarstwowo艣膰 i rola Niemiec, kt贸re ju偶 s膮 4. pot臋g膮 艣wiata i 艣ci膮gaj膮 najlepszych specjalist贸w, r贸wnie偶 z Polski.Program Solidarno艣ci sformu艂owany na I zje藕dzie w Oliwie to by艂a koncepcja samorz膮dno艣ci tworzenia samorz膮d贸w przedsi臋biorstw i samorz膮d贸w zawodowych. Po 89 roku uda艂o si臋 utworzy膰 1500 sp贸艂ek pracowniczych, kt贸re dzi艣 艣wietnie prosperuj膮. Ale na poziomie pa艅stwa projekt 鈥濻 odrzucono.

Udost臋pnij ten post

Nie oszczedzam i mam nawet w dupie to, ze moha nadejsc "gorsze" czasy:O A niech nadchodza przynajmniej jak bede biedowac to z mysla, ze nie cale zycie. Gorzej jakbym oszczedzala, oszczedzala a czasy gorsze by nie nadeszly, a ja na starosc bym sie obudzila z mysla, ze mam kase, ale gowniane zycie za soba:P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bezpartyjny technolog
Z 80 % ludzi kupuje w najtanszych sklepach typu Biedronka ,Lidl,Aldi artykuy w tych sklepach jakociowo sa beznadziejne , smakowo tez (kwestia przyzwyczajenia) mimo ze panuje powszechna opinia ze nie roznia sie od markowych jakoscia to zapewniam was ze jest dodawanie wiecej skladnikow TYPU E I nie piszcie juz wiecej glupot ze to sa sklepy o dobrych produktach jestem technologiem i wiem co wam pisze! Samo kupowanie w tych sklepach jest juz oszczednoscia wiec wiekszosc ludzi oszczedza tracac oczywiscie na zdrowiu Niby skad sie biora wszyskie choroby ? Wiekszosc spowodowana jest dodatkami stosowanymi do zywnosci! Polacy ktorzy byli za granica to wiedza ze wiekszosc artykulow tej samej marki co na zachodzie jest w Polsce gorszej jakosci a dlaczego bo wlasnie jestesmy narodem biednym a narod biedny nie stac na artykuly markowe dobrej jakosci Wiec macie marke w domu tania i gorsza! I nie oszukujcie sie jest mala czesc ludzi ktorzy nieoszczedzaja ale jadnak wiekszosc to moze nie jest biedna ale ledwo wiarza koniec z koncem! Dzisiaj w TVN24 pokazali tabelke z porownaniem cen 2007-2011 wiekszej propagandy i klamstwa to juz dawno nie widzialem za wszelka cene chca narodowi wmowic ze ceny nie ida w gore! Propaganda sukcesow trwa!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miss chill out
czy ja wiem... ja kupuje wszystko w realu, bo jest taniej na ka偶dym produkcie o paredziesi膮t groszy, czasem zdarza mi si臋 kupi膰 jogurty albo warzywa na patelnie w biedronce, by艂 czas, 偶e przez pare miesi臋cy tylko stamt膮d jedzenie jadlam i nie by艂am chora ju偶 ze 4 lata, nie licz膮c jakis moze 3-4 przezi臋bien w tym czasie a moj chlopak, ktory mieszka z rodzicami, jedz膮 duzo dro偶ej bo maj膮 wiecej kasy, jest chory praktycznie co miesiac albo dwa. ja oszcz臋dzam, nie kupuj臋 pierd贸l, na scz臋艣cie nie smakuje mi s艂odka herbata ani kawa, ale jak mam ochot臋 na co艣 dobrego, to nie umiem sobie odm贸wi膰, do fryzjera chodze raz na 2 mies, p艂ace 7 dych, farbuj臋 si臋 sama. du偶o ciuch贸w kupuj臋 na wyprzeda偶ach, allegro, albo 偶ebram o zni偶k臋;p to samo z kosmetykami... zreszta, co ja b臋d臋 m贸wi膰, mieszkam sama, wi臋c wydaj臋 mniej

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja nie oszczedzam kupujac
tanio tylko np kupujac dobre pdostawowe produkty i np robiac sama makaron czy ciasto :) naturalnie zdarza mi sie cos kupic, ale wtedy wyczuwam jakich produktow uzyto i jestem rozczarowana..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anooo
my te偶 specjalnie nie oszcz臋dzamy na jedzeniu, brzydz臋 si臋 tych produkt贸w typu ARO, bo to same dziadostwo...raczej staramy si臋 oszcz臋dza膰 w ten spos贸b, 偶e nie kupujemy zapychaczy typu batoniki, ciasteczka, jakie艣 r贸偶ne cuda jogurty...no i ubrania w艂a艣ciwie 2 razy w roku kupujemy, chyba 偶e akurat wypadnie jaka艣 okazja i trzeba co艣 kupi膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 amoniataczka
chyba zaczne s艂uchac tega radia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wspominaj膮c dawne czasy
par臋 razy w 偶yciu si臋 g艂odowa艂o, czasami tygodniami, czasami miesi膮cami... 殴le to sie odbija na psychice, widze to sobie i tych znajomych co mieli podobnie. To tak a propos oszcz臋dzania na jedzeniu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zielony beret cioci jadzi
chcia艂aby, ale nie umiem kupuje zawsze najta艅sze, a i tak w zasadzie co miesi膮c wydaj臋 700 z艂 nie wiem na co lubi臋 robi膰 prezenty i niespodzianki, tutaj nie oszcz臋dzam, a okazje mam ze 2 na miesi膮c, ale ca艂a reszta nie wiem, na co mi idzie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰
dajcie spokoj z tym cukrem przerzuccie sie na slodzik tak asportam, ale wszystko teraz ma aspartam, gumy do zucia i tabletki tez

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gargamelowa
Gdyby p艂ace, 偶膮daniem zwi膮zk贸w zawodowych, doprowadzono do poziomu wynagrodze艅 za granic膮, to koncerny przenios艂yby si臋 do Rumunii, Bu艂garii, na Bia艂oru艣, do Chin, a nawet do Afryki. a no ...dobrze prawi niewstydz膮cy sie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A艣ka ZP
Na jedzeniu nie oszcz臋dzam. Staram si臋 m膮drze robi膰 zakupy i zdrowo od偶ywia膰 rodzin臋. Zamiast 20 plasterk贸w 偶贸艂tego sera za 10z艂 -kg wol臋 kupi膰 10 plasterk贸w sera za 20 par臋 z艂 kg. Makarony tylko ciemne,pe艂noziarniste czasem i razowe. W臋dlin臋 te偶 kupuj臋 lepsz膮 w znajomej masarni gdzie maj膮 drogie wyroby ale z mniejsz膮 ilo艣ci膮 chemii, z wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 zi贸艂. Herbat臋 m膮偶 lubi tylko Dilmah, wi臋c inna nie przejdzie nawet na Liptona marudzi. Herbaty owocowe np. dla mnie najlepsze ma Herbapol. Kupi艂am kiedy艣 ta艅sz膮 (ok2-3 z艂) to po zaparzeniu by艂a zbyt przezroczysta :classic_cool: i ma艂o aromatyczna.A Herbapol nawet w du偶ym kubku smakuje owocowo. Nie oszcz臋dzamy na proszkach do prania,pastach do z臋b贸w,kosmetykach. Nie potrafi臋 oszcz臋dza膰 na dziecku :-) pr臋dzej kupi臋 co艣 jemu ni偶 sobie. :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kaRinKa_
nie nie oszcz臋dzamy na niczym bo przecie偶 mamy takie super pensje w naszym super kraju 偶e po prostu sta膰 nas na wszystko i jeszcze zostaje problem co zrobi膰 z t膮 g贸r膮 kasy co nam zbywa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Zadluzony
No dokladnie pensja to glowny problem, bo ciezko oszczedzac nie majac dochodow prawda? Ale jak sie chce to sie potrafi, stracone pokolenie to bullshit , nie mam zamiaru uwazac sie za straconego , trzeba brac sprawy w swoje rece - nikt za ciebie pracy nie znajdzie i nikt za ciebie nie bedzie walczyl o godna pensje, nikt tez za ciebie sie nie bedzie szkolil i doksztalcal a tym bardziej wyrabial kontaktow i znajomosci. Bo to co teraz sie liczy to: - Doswiadczenie - Znajomosci Niekoniecznie w takiej kolejnosci

Udost臋pnij ten post