Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lidka23:)

czy moge klasc 5miesieczne dziecko na poduszce

Polecane posty

ale nie tylko glowke tylko cale cialko na duzej poduszce, lubi tak zasypiac a potem jak chce ja przelozyc na materacyk do lozeczka to sie budzi wiec klade ja razem z poduszka do lozeczka. czy tak mozna, czy jest to bezpieczne dla prawidlowego rozwoju kregoslupka?

moim zdaniem w ciagu dnia na krótkie drzemki możesz kłaść ale lepiej jednak by spało normalnie bez mój sie nie budzi kiedy jest w kocyk lub rozek zawinięty, tak odłożony ładnie śpi

Gość elficzka 8080
matko swieta a słyszałas o tym ze dziecko moze od takiej poduchy sie udusic..???

ciekawe jak ma sie od niej udusic?????!!!!

Gość grujgdeuk
Moja do 6 miesiecy spala na plecach i bez poduszki przesypiala cala noc, wiec raczej bylo jej wygodnie. Jak zaczela spac na boku, to dostala poduche, bo takie dziecki juz ma glowke mniejsza niz barki i mu niewygodnie na boku bez poduszki.

Gość po pierwsze
moje śpi w taki wlaśnie sposób cały czas. Ma 3,5 miesiąca.

Gość lolwtf
Materacyk, główka, ciałko, łóżeczko - okej takie zdrobnienia rozumiem ale KRĘGOSŁUPEK? :O Chyba Ci móżdżek w ciąży zaniknął :O

Moja córeczka miała problemy z refluksem i lekarz pediatra kazał podnieść tył łóżeczka i położyć do łóżeczka twardą anilanową dużą poduszkę.Na początku miałam obawy ale zrobiłam jak kazał i moja córka od 3 miesiąca życia śpi na poduszce. Po paru miesiącach zmieniłam jej na małą poduszkę dziecięcą. Ważne jest to żeby duże poduszki były sztywne i dość twarde tak by dziecku nie wpadała w nie głowa. Na poduszę kładziemy połowę ciała dziecka a nie tylko samą głowę. Natomiast poduszki dziecięce muszą myć cieniusieńkie i można je dać dopiero od około 6 miesiąca. Nasze mamy chowały nas na poduszkach i nikt wtedy nie widział w tym problemu. Przy zachowaniu ostrożności odpowiednim stosowaniu poduszki zagrożenia praktycznie nie ma żadnego.

Gość nmbujb
jasne, ze mozesz. Nawet byl program jakis ostatnio , ze to nie prawda ze niemowle powinno spac na twardym materacu, wrecz przeciwnie. Chyba ze ma problwmy z kregoslupem stwierdzne przez ortopede i zaleci on kupno twardego materaca. Mowili, ze jesli dziecko nie chce spac na twardym (Od urodzenia), to zeby kupic taki jakby hamak czy cos (to tylko dla tych najmlodszych co sie nie obracaja), jakis miekki materac lub podkladac koc albo inne takie. W kazdym badz razie nie zaszkodzi Twojemu dziecku. A te glupoty ze sie poduszka udusi... moze mega miekka puchowa, ale 5 mies niemowle to juz nie takie male nieporadne dzidzi jak noworodek

Gość prawda jest taka a nie inna
Przez wieki mamy trzymały niemowlęta na podusiach (w kołyskach, łóżeczkach, łóżkach). Na dodatek w dawnych czasach były one wyłącznie puchowe. Normalne było też to że się od maleńkości spało z dzieckiem w jednym łóżku. Nasze pokolenie również chowało się na poduszkach i do dziś pamiętam jak moja mama przyniosła mojego brata ze szpitala w 1986 roku i jak od razu wylądował na poduszce w łóżeczku. Dziecko do 5 miesiąca praktycznie się samo nie obraca i o ile poduszka nie jest za gruba i za miękka, a dziecko od początku jest uczone spać na plecach to nic złego się stać nie może. Przez kolejnych kilka miesięcy istnieje tylko wtedy niebezpieczeństwo jeżeli głowa dziecka topi się w poduszce... ale nie wiem kto by był takim idiotą żeby taka poduszkę dawać niemowlakowi pod głowę. Małe poduszki do łóżeczek nie stanowią żadnego zagrożenia. A śmierć łóżeczkowa prawie nigdy nie następuje z uduszenia tylko z zatrzymania funkcji oddychania u dziecka na skutek jakiegoś ukrytego problemu zdrowotnego. W Polsce nikt nigdy nie prowadził statystyk ile tak naprawdę dzieci rocznie dusi się kocykami/kołderkami i poduszkami. Ja czytałam w jakiejś gazecie że żadne. Często śmierć łóżeczkowa przychodzi do dzieci leżących spokojnie na pleckach. Oczywiście że leżenie na brzuszku pogarsza sytuacje i zwiększa ryzyko wystąpienia problemów z oddychaniem ale naukowcy i lekarze uważają że ma to bardziej związek zdrowotny niż poduszkowy.

Gość Delicja25,
Jejku, a niby czemu nie może!!!!!moja córcia ma refluks i musi spać bardzo wysoko i właśnie na poduszce(nie wielkiej, tylko od kompletu łózeczkowego)śpi...ale mi problem.

Gość MOIM zdaniem222
lepiej nie kłaść na poduszce najlepiej usypiać w rożku a potem go odpinasz i moze lezeć na nim moze miekki misio blisko buzi w trakcie zasypiania rozwiąze problem?