Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a może ktoś robił

jak urządzić małą szklarnię?

Polecane posty

Gość a może ktoś robił

chciałabym sobie założyć taką małą przydomową szklarnię żeby mieć trochę swoich nowalijek na wiosnę , w miejscu gdzie mogłabym taką szklarnię postawić gleba nie nadaje się do uprawy ponieważ podczas budowy domu właśnie tam wyrzucano wszelkie gruzy i inne śmieci i przykryto warstwą ziemi , a więc w czym mam te warzywka w szklarni wysiewać, czy egzamin zdałyby jakieś skrzynie czy co proponujecie, czekam na porady jak urządzić taką szklarnię

Gość margolka66
Możesz na ten przykład uprawiać pomidory w sposób jaki ja je uprawiam, ale będzie to trochę skomplikowane na początku. Zaopatrz się w w rurę kanalizacyjną PCV o średnicy co najmniej 40 cm, potnij ją na odcinki ok. 40, 50 cm, wkop taki kawałek w ziemię na ok. 10 ,15 cm, do każdej tej"rury" nasyp dobrej,żyznej ziemi warzywnej, kupionej w sklepie ogrodniczym, nie wsypuj zbyt, pełno, uciśnij i zrób tak by wylot rury był wyższy o 10 cm niż nasypana ziemia - tak że jak będziesz podlewać, to woda nie będzie się wydostawała na boki.Do tak urządzonej "rury" wsadź po 1 krzaczku pomidora, jak będą duże popodwiązuj i gotowe.Jak tak myślę to może i z innymi nowalijkami też można pokombinować np. jakieś duże skrzynki bez dna , wkopać i posiać rzodkiewki lub sałatę.Cebulki na szczypior to urosną nawet w zwykłych skrzynkach balkonowych z dnem.Próbuj - POWODZENIA ŻYCZĘ!!!!

Gość prrawdziwaaaowwwieczczkabozzza
A wiecie ja się zapytałam podobnie kiedyś na forum ogrodniczym i mi napisały ALE MASZ GŁUPIE PYTANIA - dosłownie tak mi napisały baby tam. A w sumie pytałam się czy w swoich szklarniach coś hodują zimą wiecie. To mi napisały ALE GŁUPIE MASZ PYTANIA i tyle się dowiedziałam :( To już lepiej na kafe.

Gość margolka66
Oj teraz sobie przypomniałam, moja koleżanka ma taką niewielką szklarenkę, skombinowaną z okien, które ktoś wyrzucił!! Szklarnkę tą ma podzieloną na takie kwatery. porobione ze zwykłych desek , takie wysokie skrzynie o wys. 50 cm. W nich ma nawiezioną ziemię z kompostem i tam sadzi i pomidory i ogórki( podwiązane do góry), rzodkiewkę,sałatę , buraczki na botwinkę i inne takie.Wiem,że ma tam tyle nowalijek ile jest jej potrzebnych, udają się też pomidory i ogórki.

Gość margolka66
prrawdziwaaaowwwieczczkabozzza -Witaj - pewnie, że zimą też można wykorzystać szklarenkę - ja późną jesienią sieję sałatę lodową, przykrywam agrowłókniną, od czasu do czasu podlewam i całą zime mam zielone, świeże zdrówko na talerzu,wsadzam, też ze dwadzieścia marniejszych korzonków pietruszki, wykopywanej jesienią przykrywam agrowłókminą i mam własną natkę.Jak widać zimą też można!!!

A wiecie ja się zapytałam podobnie kiedyś na forum ogrodniczym i mi napisały ALE MASZ GŁUPIE PYTANIA - dosłownie tak mi napisały baby tam. A w sumie pytałam się czy w swoich szklarniach coś hodują zimą wiecie. To mi napisały ALE GŁUPIE MASZ PYTANIA i tyle się dowiedziałam :( To już lepiej na kafe.

O sorry, że 2 razy to samo wkleiłam - pomyliło mi się :(

Dzięki za odpowiedż 🌼

Gość a może ktoś robił
jaką wysokość muszą mieć te skrzynie żeby z powodzeniem uprawiać typową włoszczyznę i trochę typowych nowalijek, pomidorek, rzodkiewka sałatka cebulka może ogórek jak starczy miejsca , moja szklarenka będzie miała ok 15 m kw, myślicie że to wystarczy żeby to wszystko tam posiać dla naszej 4os rodzinki? i jeszcze jedno jestem zupełną nowicjuszką w tej dziedzinie i z chęcią poczytam wasze rady, co i kiedy sadzić siać itp, i czy np jak jedno będzie się kończyć w tej skrzyni np rzodkiewka czy od razu mogę tam posiać kolejne nasiona? i co zimą? już napewno wykorzystam możliwość siania sałaty lodowej bo ją uwielbiam co jeszcze i kiedy, piszcie, dzięki!

Gość margolka66
Skrzynia, taka lub "zagródka" musi mieć przynajmniej 50 cm wysokości, ogórki i pomidory to łatwiej ci będzie w tych rurach uprawiać, po jednej roślince w odstępach 60 x 60 podwiązane do góry , natomiast sałata to w skrzyniach - zagródkach.Rzodkiewkę to wiosną najlepiej wysiewać w lutym , marcu bo później to trzeba w gruncie, ponieważ w szklarni to potem rosną już tylko liście a nie korzenie.Zimą powsadzaj korzenie pietruszki i selera , będzie zielenina do zupy.Mam nieco większą folię niż twoja szklarenka i z powodzeniem uprawiam w niej nowalijki, bardzo wczesną wiosną, rozsady do ogrodu tzn.wysiewam sałaty, kapustę ,szpinak , buraczki a potem pikuję je w ogrodzie , sałata pikowana jest duża i lepiej rośnie , buraczki i szpinak też,pomidorów, mam tyle,że starcza mi na przetwory (soki ok. 200 słoiczków), jemy do woli i na zimę przechowuję , świeże mam do końca grudnia a jeszcze sprzedaję wiadrami.

Gość margolka66
A o sałatę to pytaj taką , którą można siać jesienią, bo są różne gatunki!!!!

Gość a może ktoś robił
a powiedzcie jak najlepiej przygotować taką ziemię pod uprawę , nawiozę sobie zwykłej gleby ze wsi ale trzeba ją czymś dokarmić , jak i czym najlepiej? mam sporo czasu bo z tą szklarnią zaczynam ruszyć za rok, teraz niestety za póżno

Gość margolka66
Nawieź dobrej ziemi ze wsi, pomieszaj ją z kompostem, kup kilka worków ziemi ogrodniczej , warzywnej, zrób "gnojówkę" z pokrzywy i skrzypu polnego , polewaj tą ziemię i mieszaj, trochę dolomitu i na następny sezon ziemia jak złoto!!!

Gość moge tylko na orange
znalazłam ten temat i chętnie wrócę do tego . Jeśli ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat, to proszę pisać. Interesuje mnie wszystko dotyczące budowy jak i przygotowania gleby pod uprawę szklarniową. Mam zamiar kupić gotową szklarnie i pierwsze pytanie moje to: - stawiać taką szklarenkę na podmurówce, czy nie i jak urządzić w środku by było funkcjonalnie.

Gość gość
Bardziej polecam dla Ciebie tunel foliowy, szybki montaż i demontaż a cena nie jest duża. Proponuje firmę Das company, mają oni duży wymiar i niskie ceny. Sama kupiłam u nich tunel i jestem z niego naprawdę zadowolona.

Gość PakiecikZstu
Tylko dobrze skitraj bo przypał. Dbaj o swoje krzaczki, a zapewnią Ci niesamowite loty

Gość fantazja_19
a słyszeliście może o nowych trendach w uprawie szklarniowej? np. pomidorów?

Gość Kajetann
Teraz dużo się mówi na temat krzyżowej ochrony plantacji pomidorów przed wirusami. Interesująca jest też kwestia wykorzystania szkła dyfuzyjnego do uprawy szklarniowej.

Gość fantazja_19
a co daje to szkło dyfuzyjne?

Gość Kajetann
Tym szkłem pokrywa się szklarnie, a to daje zwiększone możliwości uprawy.

Gość fantazja_19
świetna strona...dzięki!

Gość nawadnianie szklarni
A co myślicie o automatycznym nawadnianiu do szklarni? To chyba lepsze niż bieganie z konewką no i lepiej sie rośliny nawodni - tylko jak to zaprojektować żeby było wiadomo, że wszędzie równomiernie i odpowiednio jest podlane?

Gość gość
Taki system nawadniania to fajna sprawa tylko musisz to dobrze rozplanować. Jak nie masz o tym pojęcia to lepiej zrobi to za ciebie firma po prostu. Jak pamiętam firma co mi projektowała nawodnienie do ogrodu te z takim szklarniowym się zajmuje - zajrzyj do nich nts.tanake.com.pl

Gość gość
dobrze jest podłączyć wodę, albo zraszanie do szklarni. Takie urządzenia ma firma http://www.phu-adviser.pl/ . Ja u nich kupiłem zraszanie do ogrodu i w wakacje ogród był dobrze nawodniony. Pomyśl nad takim rozwiązaniem do szklarni. Twoje uprawy na pewno będą lepiej rosnąc jak będzie odpowiednia ilość wilgoci.

Gość gość
Wazna rzecza do zrobienia szklarni będzie odpowiednia ziemia, ja jak urządzałam swoja dzialke to kupilam wieksza ilość stad www.pl-kraz.pl

Gość martuś33
a truskawki w szklarni to dobry pomysł? Bo sama nie wiem. Tak normalnie to się przecież na powietrzu choduje.... Mam trochę drzewek w ogrodzie, jakieś pomidorki w szklarni i zostało jeszcze sporo miejsca, a na domisad.pl jest promocja na krzaczki truskawek.... Szkoda nie skorzystać.

Gość Yelloww21
Trudno powiedzieć jak jest z hodowlą truskawek w szklarni. Raczej takie hodowli nie spotkałam. Przeważnie w szklarniach są hodowane pomidory oraz inne warzywa. Zależy tez jaka to szklarnia. Czy taka na zamówienie http://domigaraz.pl/ czy raczej coś zakrytego folią.