Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rumiana strucla

Wedliny domowe

Polecane posty

Gość rumiana strucla

Jak robicie w domu mieso na kanapki? Dosc mam juz tych chemicznych dodatkow a kanapek jemy duzo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość heeeehhhhe
Nie robimy, nie jadamy kanapek :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hoohoo
wędliny jak sama nazwa mówi musza być wedzone wiec zeby je robić to trzeba by posiadać wędzarnie;) prościej upiec mieso w piekarniku i robić z nim kanapki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
schab, karkówka, szynka obsypujesz smieciami, wkładasz do żaroodpornego, podlewasz pół szklanki wody, pieczesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
schab, karkowka, szynka, piers z indyka - to solisz podsmazasz na suchej patelni chwilke, nacierasz przypraami - najlepiej jakby postalo troche w tych przyprawach ale niekoneicznie, wkladasz do rekawa, dolewasz troche wody i pieczesz albo mozna zrobic pieczen rzymska - znajdziesz w necie mnostwo przepisow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
miesa mozna piec w 1 rekawie - wtedy np piers z indyka nie bedzie sucha, albo w oddzielnie - albo zrobic 1 pieczen wszystko wychodzi pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurka33345
Ewa 33 jak dlugo piecze się schsb,karkówkę i w ilu stopniach? Czym to przyprawiasz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Nie wiem jak Ewa - ale ja mięso najpierw pikuję czosnkiem, smaruję je olejem, posypuję do smaku solą i pieprzem oblepiam kilkoma listkami laurowymi i kilkoma kulkami ziela , angielskiego.Odkładam do chłodnego miejsca na 2 - 3 dni.Po tym czasie odlepiam listki i kulki, wkładam do rękawa i piekę w temperaturze najpierw 15 minut 220 st.C potem w 180 st.C . Przyjmując,że 1 kg mięsa należy piec 1 godzinę .im więcej mięsa tym dłużej piekę.rozcinam rękaw , utworzony sosik zlewam i mam go później do bazy na sos.Mięso takie jest pyszne zarówno na gorąco ( grubsze plastry z sosem) do ziemniaków lub kaszy gryczanej, lub na zimno - (cieniutkie plasterki na kanapki).Na kanapki , upieczone mięso studzę ,zawijam w folię aluminiową , spożywczą i przechowuje w lodówce z powodzeniem może być tak przechowywana nawet tydzień i smakuje wybornie.Znalazłam też przepis na peklowanie, przed pieczeniem,gotowaniem lub wędzeniem mięsa na mokro ale go jeszcze nie robiłam!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeśli jem wędliny , to tylko zrobione przez siebie lub znajomych źródeł..:) Własnie wczoraj odparzyłam kg szynki w soku jabłkowym i warzywami, po ostudzeniu super miękka o żywym smaku wędlina

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piekę w 180-200 stopniach, ok. 1,5 godz na 1 kg mięsa a przyprawy daję rózne, nei pamiętam, na pewno mam: pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, kmin rzymski mielony, curry, różne mieszanki (bez glutaminianów żadnych) - do gyros, do kurczaka, do ryb, do ziemniaków itp - daję za każdym razem co innego, nie mam stałych przepisów czosnku nei stosuję, bo wędliny daję do kanapek zabieranych do pracy , więc smordliwe odpadają a co do obsmażania - zbadano naukowo, ze to nic nie daje, oprócz spalonej ew. skórki, jak ktoś lubi nie zamyka żadnych porów, nie zatrzymuje żadnych soków do szkła, w którym piekę, zawsze wlewam troochę wody, zeby pieczeń nie wyschła i zakrywam to pokrywką nie podlewam, nei przekręcam, nie zaglądam nastawiam i zapominam na 2 godz. (porcja mięsa 1,2 - 1,5 kg wystarcza mi na kanapki na caly tydzień)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rumiana strucla
Dziekuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ta Ewa 33 to
bardziej taki śmieciojad niż kucharka, robi wszystko byle jak , na oko - tandeciara jak cholera a wszystkim rad udziela ! Najpierw to niech ona sobie poradzi i zacznie gotowac jak czlowiek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tylko ze ... ?
smieciojad? z tego co widze, to ona akurat je same naturalne i smacznie przyprawione rzeczy. jest zdecydowanie przeciwsmieciwa na moje oko. a gotuje owszem proste potrawy, nie jakies wymyslne przepisy, ale akurat to nie swiadczy o smieciowosci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tutaj wedlina moze byc typowo swojska, pyszna i naturalna. Ja polecałabym Wam zapytać w Waszych sklepach o takie wedliny http://www.zychowicz.pl/index.php/ Kełbasa swojska z Daleszyc, Szynka z beczki, kaszanki, salcesony, polędwica z beczki , wędzonki to tylko częśc z tego co mogę sama polecić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja też miałam dość chemicznych dodatków, fuj, mało brakuje zeby te niektóre wędliny zaczęły się świecić w nocy, haha ;) Szukałam jakiejś wędliny bez konserwantów. Jak znalazłam dobre mięsko to sobie piekłam, ale to też może po czasie się znudzić, chciałam czegoś bliższego "zwykłej" wędlinie, wędzonego na przykład, a nie tylko pieczenie ;). Na szczęście koleżanka w pracy poleciła mi jednego wytwórcę, a mam blisko (Kraków) ich sklep firmowy to tam chodzę. Mają pyszne rzeczy, pełno wędlin tradycyjnych. Kupuję u nich wędzoną szynkę i gotuję według tego przepisu: http://wedliny-krakow.pl/szynka-staropolska-do-gotowania/ . Tak powstaje pyszna, naturalna szynka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja też miałam dość chemicznych dodatków, fuj, mało brakuje zeby te niektóre wędliny zaczęły się świecić w nocy, haha ;) Szukałam jakiejś wędliny bez konserwantów. Jak znalazłam dobre mięsko to sobie piekłam, ale to też może po czasie się znudzić, chciałam czegoś bliższego "zwykłej" wędlinie, typowej szynce, wędzonego na przykład, a nie tylko pieczenie ;). Na szczęście koleżanka w pracy poleciła mi jednego wytwórcę, a mam blisko (Kraków) ich sklep firmowy to tam chodzę. Mają pyszne rzeczy, pełno wędlin tradycyjnych. Kupuję u nich wędzoną szynkę i gotuję według tego przepisu: http://wedliny-krakow.pl/szynka-staropolska-do-gotowania/ . Tak powstaje pyszna, naturalna szynka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Można kupić takie urządzenie, nazywa się chyba szynkowar. Proste, niedrogie, w efekcie mamy taką prasowaną szyneczkę bez chemii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja ze swojej strony mogę wam polecić nadziewarki do kiełbas z tego sklepu https://swojskiwyrob.pl/40-nadziewarki-do-kielbas . Wybór jest bardzo duży, każdy znajdzie coś dla siebie. Ponadto warto rozejrzeć się po sklepie, ponieważ można znaleźć w nim wszystko co umożliwi produkcję zdrowych i pysznych wędlin.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×