Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewaaaaaaaaaaaa

Uczulenie na kawę, proszę poóżcie !!!

Polecane posty

Gość ewaaaaaaaaaaaa

Jak wypiję kawę rozpuszczalną albo tez mieloną to robi mi się słabo, zaczynam mi się robić duszno, cała się telepie a serce wali mi dwa razy szybciej, zaczyna się to jakieś pół godziny od wypicia kawy i trwa jakieś 4 czasami 5 godzin. Mam tak od zawsze ale tak lubię zapach kawy że czasami pozwalam sobie wypić jej małą ilośći i potem cierpie :/ Myślałam że to wina kofeiny ale jak piję red bulla to w ogóle nie mam takich objawów a przecież red bull ma więcej kofeiny niż kawa. Proszę o odpowiedz czym to może być spowodowane ?? Skoro ni kofeina to co jest jeszcze w ziarnach kawy poza nią ??

Gość Levviattan.
Po pierwsze zobacz czy nie masz problemow z nadcisnieniem Po drugie istnieja kawy bez kofeiny!

Gość ewaaaaaaaaaaaa
nie mam problemu z ciśnieniem nawet jak mi się dzieją takie sensacje po kawie to mierzę wtedy cisnienie i podnosi się np. ze 110/70 na 120/80 a ja chcę pić kawę bo chce sobie podnosić ciśnienie w nudnej pracy inaczej zasypiaj, red bulluli nie chce pić bo to niezbyt zdrowy napój.

Gość ewaaaaaaaaaaaa
nie obrażaj mnie człowieku od idiotek właśnie napisałam wyżej dlaczego chcę ją pić.

Gość co wy pieprzycie
jesteś idiotką. mi się podoba zapach butaprenu, ale przecież nie będę go piła :O

Gość co wy pieprzycie
masz dużo alternatyw - rooibos, yerba, zielona herbata... są z guaraną i bez. ale nie, kawusia, bo każdy pije kawusię to i ja muszę 😭:O

Gość ewaaaaaaaaaaaa
co wy pieprzycie no widzisz mam nadzieję że ci ulżyło, ja nie piszę że chce ją pic za wszelką cenę tylko co może być w kawie co może uczulać poza kofeiną bo chce wiedzieć na co moge być uczulona, ale wiem ze nie jesteś w stanie tego zrozumieć

Gość fafarafatuturu-
Zmien prace na bardziej dynamiczna! :)

Gość ewaaaaaaaaaaaa
i nie piję kawy dlatego że reszta pije ale dlatego że uwielbiam jej smak i zapach !!! Pracy zmienic nie moge przynajmniej na razie :/ Czy ktoś wie co zawiera kawa poza kofeina ??

Gość co wy pieprzycie
kawa jak wszystko może uczulać. i wg mnie jesteś idiotką, bo ttlko idiota działa sobie na szkodę.

Gość fafarafatuturu-
ewaaaaa cos krecisz raz piszesz ze pijesz bo w pracy zasypiasz jak ci ktos doradza ze jest bez kofeiny to ci nie odpowiada Zachwile piszesz ze musisz ja pic bo uwielbiasz zapach i smak wiec o co chodzi?

Gość ewaaaaaaaaaaaa
ale przecież kawa bez kofeiny nie pobudza, jedynie co mnie torche pobudza to redbull ale nie chce się tym truć. Teraz już z czystej ciekawości interesuje mnie co zawiera kawa poza kofeina ale chyba nie uzyskam odpowiedzi

Gość co wy pieprzycie
bo to nie forum botaniczne 😴

Gość ojjjjej
ja pierdole co za idiotka z autorki :o ona red bulla nie bedzie pila, bo to niezdrowe, ale kawe po ktorej jej serce wysiada i cisnienie skacze to juz pic musi bo to ewidentnie zdrowu służy :o

Gość ewaaaaaaaaaaaa
nic mi nie wysiada po prostu mi duszno a cisnienie mi nei skacze nic takiego, napisałam tylko ze troche się podnosi ale kazdemu się po kawie podnosi

Gość klakalala
Mam dokładnie to samo albo jeszcze gorzej,uwielbiam rozpuszczalna kawę, sypanej nie znoszę.Nie mam nadciśnienia, a po kawie dostaje mroczków,robi mi się słabo, jest mi niedobrze, ostatnio coś jak drgawki.Najpierw myslałam że to dlatego że wypłukuje magnez it, ale badania ok, profilaktycznie biorę mg, wapno i takie tam.Nie pije kawy jest ok.Mi się wydaje że to jest jakaś alergia ale nie tyle na samą kawe tylko na coś co do niej w pieprzają, albo wpieprzaja przy procesie produkcji.W sumie na żadnej kawie rozpuszczalnej nie znajdziesz info z czego to właściwie, kraju pochodzenia itd.Pierwszy raz mnie to dopadło w połowie 90 lat i dotyczyły te akcje tylko kaw z niższej półki, teraz każdej/pewnie wszystkie są teraz są zajebistej jakości/ Zaczełam pić sypaną bezkofeinową ILLY.Drogie to jak kurwa mać, w sumie smakowo ok.Pije dwie łyżeczki w podskokach do ćwierć szklanki.Niby jest troche lepiej, niestety tylko trochę. Do tych mądral co szczekają , w temacie jest pomóżcie anie gnójcie, więc wypad z tego tematu, znajdżcie sobie o skrobankach tam zawsze można pobredzić

Gość klakalala
do tego ojjjej, sam jestes debilem ale to nic dziwnego bo redbull właśnie mózg rozpi...dala, więc pozwól innym w spokoju porozmawiać o kawie.Pytanie brzmi jasno;co jest w kawie rozpuszczalnej oprócz kofeiny i nikt tu nie pyta takich przygłupów o zdanie, gdyż go zwyczajnie nie mają

Gość www.alergia.org.pl/lek0/archiw
www.alergia.org.pl/lek0/archiwum/00_04/uzywki.html

Gość takaaaa osbie jednaaa
ale co mamy ci pomóc? Jak się źle czujesz to musisz jej unikać. Pij czarną mocną herbatę i tyle:) Ja mam uczulenie na truskawki i mimo, że bardzo je lubię nie jem bo później chodzę przez ponad miesiąc cała w kropki

Gość klakalala
chyba odzyskam wiarę w ludzi, nareszcie po dwóch stronach bełgotu ktoś coś rzeczowego dał No właśnie tu jest napisane że alergia jest nie tylko rzadka, ale głównie dotyczy grup zawodowych związanych bezpośredni z procesem produkcji. Poza tym nawet jak jest to te objawy które są podawane są typowymi objawami alergii w ogóle.U mnie jest tak i u autorki że objawy są podobne bardziej do przytrucia.Też mam wrażenie że to nie chodzi o kofeinę, albo o jej dawkę.Gdyby tak było to wtedy kiedy mi się to zaczęło miałabym jazdy po każdej rozpuszczalnej kawie, a pamiętam ze dotyczyło to tylko samych spadów, nazw firm cytować przez grzeczność nie będę.Również gdy piłam sypaną było ok a jest chyba zdecydowanie mocniejsza niż rozpuszczalna więc dawa kofeiny bez porównania. Prym wiedzie kawa Prima, przed jej wypiciem bez kilku zdrowasiek bym się nie odważyła.Teraz doszły i nescafy i inne:(Może jednak coś wtryniają do tych rozpuszczalnych, nie wiem jakieś syfy przeciw spleśnieniu,barwniki,pewnie bredzę ale nigdy na kawie nie ma napisane z czego to to

Gość klakalala
No wiadomo że unikamy,ale jakbyś dostała alergii nie po truskawkach tylko po herbacie pewnie tez byś chciała wiedzieć dlaczego, tym bardziej że wokoło chlali by herbatkę, tak

Gość klakalala
ogólnie w kawie wiadomo że kontrowersyjna jest kofeina, a pytanie brzmi co jeszcze bo według mnie i autorki ona nam najmniej grożna.Poza tym ja mam ciśnienie w granicach ospałego ślimaka i generalnie taka kawa pozwalała mi w ogóle jako tako funkcjonować, więc zrozum moja tęsknotę za nią i próbę znalezienia cienia który rzucił się na naszym wieloletnim związku :)

Gość ecree
jakiś idiota pisze ten top

Ja tez nie moge pic kawy i jej nie pije, nawet zapach swiezo zapazonej kawy mnie przyprawia o mdlosci... Tylko ja po kawie mam bole zoladka, glowy, mdlosci... Kiedys mialam etapy w zyciu, ze mc czy dwa tak bylo, a potem jak gdyby nigdy nic moglam pic i zero jakis objawow, teraz to juz prawie rok i dalej sam zapach zly, a jak byl lyka wziela, to chyba bym zwymiotowala i tylko z kawa tak mam, szkoda, bo czasem naprawde by mi pomogla przetrwac dzien....:(

Gość jolleighuu
ja nie rozumiem w ogole problemu i tak ludzie pokroju autorki to po prostu debile. to chyba oczywiste jest, ze jak po kawie sie zle czuje to sie jej nie pije i tyle w temacie. czego wy jeszcze chcecie? :o

Gość jolleighuu
a nie przyszlo ci do glowy, ze jestes uczulona po prostu na kawe? szukasz niewiadomo czego tam, a nie przyszlo ci do tego pustego lba, ze na ziarenka kawy mozesz byc uczulona, albo w jakiś sposob ci szkodzi? bo, że zawiera kofeine to swoją drogą, ale w kawie jest jeszzcze do cholery kawa sama w sobie. :o

Gość DZISIAJ w fakcie
no chyba już z pięć razy ktoś napisał czego chca;odpowiedzi na pytanie co jest oprócz kofeiny w kawie, jakie konserwanty, barwniki itp.To chyba nie jest trudne przeczytać czego chcą.Na kawach nie ma podanego składu, więc jak mądralo nie wiesz to nie pisz że ktoś jest idiotą bo pyta, sam mądrzejszy nie jesteś, a nawet jestes głupszy bo jedyne co potrafisz to wyzywać ludzi

Gość DZISIAJ w fakcie
a przyszło ci do głowy do tego powyżej żeby przeczytać link który ktoś wkleił że alergie bywają rzadko i objawiają się inaczej, natomiast alergie na konserwanty barwniki być może tak więc pytają jakie?kumasz?

Gość ewaaaaaaaaaaaa
klakalala ja mam uczulenie niestety na każdą kawę i rozpuszczalną i taką świeżo mieloną, a nawet powiedziałabym że gorzej się czuje po tych świeżo mielonych niż po tych rozpuszczalnych, próbowałam wszystkich kaw obecnych na polskim rynku i po każdej źle się czuje. I do tych co tak wyzywają od idiotek, to nie chodzi o to że ja muszę pić koniecznie kawę i dlatego tak wypytuje, ale chce po prostu wiedziec co jest w kawie poza kofeiną co mnie uczula, ktoś tu napisał że sama kawa, ale przecież ziarno kawy to chyba sama kofeina, no ja już sama nie wiem :/ jest tu jakiś biolog ?